Kawowe blondie z cukinią, mąką żytnią i kawowym syropem.

29 maja 2014, 10:29 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 4
Kawowe blondie z cukinią, mąką żytnią i kawowym syropem.

ciasto kawowe_2

Bogate w smaku, z lekko wyczuwalną kawową nutą, upieczone na bazie mąki żytniej z pełnego przemiału to ciasto, którego nie można nie lubić. Kawowy syrop domowej produkcji dopełnia tego niebiańskiego smaku ;)

Kawowe blondie z cukinią, mąką żytnią i kawowym syropem.

500 g cukinii pokrojonej w kawałki
375 g mąki żytniej razowej
110 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przyprawy piernikowej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
125 ml oleju roślinnego
125 ml mleka sojowego (można użyć krowiego)

50 ml bardzo mocnej, świeżo zaparzonej kawy i dodatkowo 1 czubata łyżka kawy granulowanej

200 g białej czekolady

200 g orzechów włoskich

100 g wiórków kokosowych

polewa:

100 g cukru trzcinowego

2 łyżki kawy granulowanej

Cukinię zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki wody i gotować ok. 15 minut, aż będzie miękka, a woda odparuje. W tym czasie wymieszać w misce suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową, gałkę muszkatołową i kawę granulowaną. Posiekać na dość grube kawałki czekoladę i orzechy. Ja robię to w blenderze. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko, olej i napar kawowy. Masę mleczno-jajeczną przelać do suchych składników, dodać przestudzoną cukinię, czekoladę, orzechy, wiórki, wszystko wymieszać łyżką, tak by się połączyło. Nie należy mieszać zbyt długo, bo tego rodzaje ciast takiej nadgorliwości nie lubią. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temperaturze 210 st.C ok.40 minut. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Do garnka wsypać cukier, wlać pół szklanki wody i ugotować lekko ciągnący syrop. Zestawić go z ognia, pozostawić, by lekko przestygł, a następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto pokroić na kwadraty i polać sosem. Smacznego :)

ciasto kawowe_3

sos kawowy

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Kawowe blondie z cukinią, mąką żytnią i kawowym syropem.”

  1. Natalia napisał(a):

    czym można zastąpić białą czekoladę? Uważam ją za bardzo niezdrową.

  2. Yzoja napisał(a):

    Wszystko mam :D brzmi bardzo dziwnie, ale kurczę, ciekawie w sumie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *