Kebabczeta – bułgarski klasyk

21 kwietnia 2013, 15:18 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 5
Kebabczeta – bułgarski klasyk

Sezon grillowy powoli się zaczyna. Potrawy przygotowane w plenerze nabierają wyjątkowego smaku, ale o tym nie muszę Was przecież przekonywać. Kebabczeta to bułgarski klasyk. Przepisów jest wiele, na pewno znajdą się osoby, które przygotowują tę potrawę nieco inaczej. Ja podaję nasz ulubiony sposób i życzę nam wszystkim przede wszystkim pięknej pogody!

kebabczeta

Kebabczeta
700 g mielonej cielęciny
300 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2  wody
1 łyżeczka zmielonego pieprzu

można dodać natkę pietruszki
Kwinek rozetrzeć w moździerzu z solą i pieprzem. Cały czas wyrabiając dłonią, dolewać wodę. Zostawić mięso w chłodnym miejscu na min. 1 godzinę. Następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Formować kebabczeta (powinny mieć podłużny kształt). Tradycyjnie robi się to jedną dłonią, pozostawiając na miesie odciśnięty kształt palców.

kebabczeta_2

 

kebabczeta_3

Kłaść na rozgrzany grill i opiekać z obu stron po ok. 4-5 minut. Podawać z sałatką z pieczonej papryki, na którą przepis znajdziecie tu. Polecam też pyszną pastę z bakłażana, bo jak ma być po bułgarsku, to bez tego się nie obejdzie. Przepis tu. Smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Kebabczeta – bułgarski klasyk”

  1. Kath napisał(a):

    Uwielbiam :) Już się doczekać nie mogę pierwszego grilla :)

  2. Sabina napisał(a):

    mniam:)

  3. Mesh napisał(a):

    No w końcu …tyle czekałam na ten przepis

  4. Jswm napisał(a):

    ile wody, tak mniej więcej? napisałaś tylko 1/2

    1/2 szklanki?

  5. […] Kebabczeta – bułgarski klasyk […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *