Jak wyhodować w domu kiełki pszenicy

26 stycznia 2012, 12:49 | Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 45
Jak wyhodować w domu kiełki pszenicy

Przedstawiam banalnie prosty i niezawodny przepis na to, jak wyhodować kiełki pszenicy w domu. Szczególnie teraz, na przełomie zimy i wiosny warto kiełki wprowadzić do swojej diety. To prawdziwa kopalnia witamin w grupy E, A, D i B. Kiełki są też niezwykle bogate w minerały takie jak wapń, potas, fosfor, magnez, czy żelazo. Wspomagają układ krążenia, kondycję fizyczną, doskonale wpływają na cerę i paznokcie. To taki naturalny zamiennik syntetycznych witamin i innych wspomagaczy, dlatego warto kiełki hodować i używać w codziennej diecie.  Najbardziej lubię kiełki młodziutkie, 1-2 dniowe. Mają orzechowy, delikatny smak. Można je jeść na surowo, jako dodatek do sałatek, sosów, zup lub koktajli. Moje kiełki często lądują w wypiekach lub są lekko podsmażane i wtedy świetnie pasują do omletów.

Co jest potrzebne do hodowli kiełków pszenicy w domu

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu
– ziarno pszenicy
– woda
– słoik
– gaza
– gumka lub sznurek

  • Przebrane i umyte ziarno pszenicy przełożyć do słoika. Zalać wodą, przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub gumką.

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu_2

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu_3

  • Słoik odstawić na kuchenny parapet. Następnego dnia odlać wodę i wlać nową. Zostawić na jeszcze jeden dzień. Ponownie wylać wodę i wstawić słoik do lodówki.

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu_4

  • Kolejnego dnia mamy w słoiku mały cud. Ziarenka są świeżo wykiełkowane, gotowe do jedzenia.

jak-wyhodowac-kielki-pszenicy-w-domu_6

Polecam też pyszne ciasto bez cukru z kiełkami pszenicy, przepis tu.

ciasto figowe z kiełkami_2

Omlet ze szpinkami i kiełkami, na który przepis jest tu.

pieczony omlet ze szpinakiem_2

Genialnie prosty deser z kiełkami, przepis tu.

deser-z-kiełkami-fit-pszenicy_3

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

45 odpowiedzi na “Jak wyhodować w domu kiełki pszenicy”

  1. Marysia napisał(a):

    głosuję za obiadem :)
    i jeszcze mam pytanie – gdzie można kupić ziarno pszenicy?

  2. Ph00enix napisał(a):

    Hej. Czy do tych kiełków potrzeba specjalnej pszenicy, czy można pojechać na wieś do dziadków i od nich wziąć? Proszę o szybką odpowiedź.

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Pszenica najzyklejsza, kupiona na bazarku.

      • Ph00enix napisał(a):

        Tak ale mi chodzi o to że moi dziadkowie mają gospodarstwo i mogę ich poprosić o trochę czy to będzie zdrowe ? Czy raczej lepiej kupić taką sprawdzoną w paczce?

        • Wiesiek napisał(a):

          Cześć! Jestem rolnikiem i wg mnie nie ma najmniejszej różnicy czy kupisz ziarno na bazarku czy weźmiesz od dziadków :). Takie pakowane fabrycznie może jedynie być lepiej oczyszczone a od dziadków będziesz musiała sama oczyścić. Firma sprzedająca pszenicę sama na pewno nie uprawia zbóż tylko kupuje je właśnie od rolników. A od dziadków wiesz przynajmniej co masz i ile było zastosowanych oprysków, nawozów itp. W kupnym nie ma szans dowiedzenia się tego chyba, że ma certyfikat ekologiczny :). To może wtedy lepiej kupne ;).

  3. Ollcia napisał(a):

    Ja uwielbiam kiełki pszenicy. Kiedyś pamiętam bardziej lubiłam rzodkiewkę, aczkolwiek upodobanie się zmieniło ;)

  4. […] 200 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej) 200 g mrożonych malin 4 łyżki miodu kiełki pszenicy (jak je wyhodować w domu dowiecie się tutaj) […]

  5. Justyna Cieślica napisał(a):

    Chętnie spróbuję :)

  6. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Chyba się skuszę :-)

  7. Natalia Hudakson Hudak napisał(a):

    Ale co z glutenem:(???

  8. ja używam sproszkowanej,a z kiełków rzodkiewki,super sprawa

  9. Justyna Szumilas napisał(a):

    Trawa pszeniczna nie zawiera glutenu .

  10. Monika Hampel napisał(a):

    Kochana czym Ty robisz zdjęcia?

  11. Monika Hampel napisał(a):

    A przez wczorajszy przepis na bataty poczyniłam odpowiednie zakupy ;-) u mnie na Śląsku w stonce po 7.99

  12. Mahobu napisał(a):

    Czy nasionko też się je? :)

  13. Anita Barbara napisał(a):

    Już dawno nie hodowałam kiełków. Może faktycznie czas wrócić do tej czynności, bo witaminowe wsparcie na wiosnę się przyda :)

  14. Cecylia Matysik-Ignyś napisał(a):

    I okazuje się że wszystko co naturalne, nieprzetworzone i banalnie proste! – jest najzdrowsze czy 1,5 roczny Skarb też może jeść? I w jakich ilościach? :) pozdrawiam serdecznie

  15. Niestety nie jadam pszenicy, mój dietetyk nie pozwala, ciągle mi tylko soki i soki zaleca. Jak tu żyć proszę Pani? ;)

  16. Bogusława napisał(a):

    Nareszcie znalazłam coś dla siebie. Dzięki Wam Kobietki za bardzo mądre uwagi. Ja też zaczynam hodować kiełki. Kupiłam wczoraj ziarna brokuła, rzodkiewki i sezamu. Teraz czekam na wykiełkowanie i zamierzam chociaż trochę zmienić dietę, bo po prostu jestem za otyła. za dużo słodyczy i pustych kalorii. Trzymajcie za mnie kciuki. Bogusława lat 57.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *