Kiopułu z pieczoną papryką, czyli bułgarskie smaki

4 września 2012, 15:35 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 1
Kiopułu z pieczoną papryką, czyli bułgarskie smaki

Kto w Bułgarii był, na zawsze będzie pamiętał zapach opiekanej papryki, który czuć na rozgrzanych słońcem ulicach. Pieką wszyscy i wszędzie. Na balkonach, tarasach, w maleńkich ogródkach i kuchniach. Poza papryką opieka się też bakłażany. Dziś przykład tego cudownego melanżu. Pyszny dodatek do chleba, pieczonych mięs i ryb. W naszym domu numer jeden wśród bakłażanowych przysmaków.

Kiopułu z pieczoną papryką

2 bakłażany

3 papryki

3 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

sól

Warzywa umyć. Bakłażany nakłuć widelcem, ułożyć razem z papryką na ruszcie w piekarniku i piec ok. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości bakłażanów) na opcji grill, co jakiś czas obracając. Chodz o to, by skórka stała się czarna, a wnętrze pozostało miękkie. Opieczone warzywa pozostawić do ostygnięcia w zamkniętym naczyniu, następnie obrać ze skóry. Paprykę dodatkowo pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść w moździerzu z solą na papkę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo olej, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do majonezu. Do czosnku z oliwą dodawać stopniowo kawałki bakłażana, rozgniatając je na miazgę. Na koniec wymieszać z pokrojoną drobno papryką. Oczywiście możecie to wszystko po prostu zmiksować, ale zapewniam Was, powolna, ręczna produkcja daje niezapomniany efekt. Po prostu pycha!

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Kiopułu z pieczoną papryką, czyli bułgarskie smaki”

  1. Katarzyna Kania napisał(a):

    Muszę wybrać się kiedyś do Bułgarii, koniecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *