Kiszona marchewka – na zdrowie i odporność!

18 stycznia 2016, 17:09 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory Sałatki Wegetariańskie | 63
Kiszona marchewka – na zdrowie i odporność!

Kiszona marchewka to doskonała surówka w okresie zimowym. Kiszonki warto jeść szczególnie zimą, o czym trąbią wokół lekarze i dietetycy. Podnoszą odporność w okresie, gdy jesteśmy szczególnie narażone na zachorowania na wszelkie odmiany kataralno-kaszlowych infekcji. Zawierają mało kalorii, za to całą masę witamin i minerałów. Są bogate w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także regulują przemianę materii. O ile w naszym zimowym menu często pojawia się kapusta kiszona lub ogórki, to zapominamy, że kisić możemy też inne warzywa. Jakiś czas temu pokazywałam, jak zrobić kwas z buraków. Produktem ubocznym takiego kiszenia są kiszone buraczki, genialny dodatek do sałatek, pieczonych ryb, czy kanapek. Dziś przedstawiam kiszoną marchewkę, równie prostą w przygotowaniu jak buraki. Taka marchewka doskonale smakuje lekko skropiona oliwą, posypana siekaną dymką i doprawiona świeżo mielonym pieprzem. Można ją podawać w kanapkach, ale też w najróżniejszych zimowych surówkach. A kwas pozostały po kiszeniu można pić sam lub zmieszany pół na pół z kwasem z buraków.

kiszona-marchewka-przepis_04

kiszona-marchewka-przepis_03

Kiszona marchewka

2 kg marchewki

6 ząbków czosnku

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

4 l przegotowanej, ciepłej wody

4 czubate łyżki soli

  1. Marchewkę dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Użyłam do tego przystawki do robota kuchennego i praca poszła błyskawicznie.
  2. Do wyparzonego wcześniej słoja lub kamionkowego naczynia włożyć marchewkę, przekładając je czosnkiem, listkami i zielem.
  3. Rozpuścić sól w wodzie, zalać marchewkę.
  4. Przycisnąć z wierzchu talerzykiem obciążonym kamieniem, tak, by marchewka była przykryta płynem.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Moja marchewka był gotowa po 7 dniach.
  6. Gdy jest już odpowiednio ukiszona, należy zakończyć proces fermentacji. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.

kiszona-marchewka-przepis_02

kiszona-marchewka-przepis_05

Przepis na kwas z buraków i kiszone buraki znajduje się tu.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

63 odpowiedzi na “Kiszona marchewka – na zdrowie i odporność!”

  1. Agnieszka Szyszko napisał(a):

    a skad wiadomo, ze marchewka ma juz dosc?

  2. Magda Gaja napisał(a):

    Ciekawa propozycja, dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję :) a co jeszcze można w ten sposób ukisić ?

  3. Elżbieta Pieczka napisał(a):

    Nie wiedziałam,że marchewkę można kisić . Ciekawy pomysł!

  4. Joanna Zadroga napisał(a):

    Dziekuje za przepis

  5. Grażyna Mat napisał(a):

    Pierwsze skojarzenie kiedy ujrzalam ten sloik z marchewka to- Hiszpania ;) Tam jednak jej nie kisza, a zaprawiaja w jakis dziwny sposob z oliwa i czosnkiem, co smakuje wprost niebiansko! Moja intuicja mi mowi, ze w wersji ukiszonej tez bedzie swojego rodzaju odlot ;) W takim razie kto nie wyprobuje ten nie je. Dziekuje za przepis @->->>–

  6. Aneta Stepniewska napisał(a):

    Marchewka kiszona jest swietna, podobnie jak kalarepa, rzodkiew i jablka:)

  7. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Ja tak robiłam podobnie w jednym słoiku różne warzywa, marchewki, ogórki, cebulkę, cukinię, paprykę. Potrzebowałam na szybko to zamarynowalam je i miałam po ok 3 godzinach gotowe chrupadełko . A teraz zrobię te warzywa Twoim sposobem, o Beato

  8. anies2 napisał(a):

    Jak długo marchewka może być używana po ukiszeniu?

  9. Kuligowska Wanda napisał(a):

    Jutro robię , bardzo lubię kiszonki. :)

  10. Maria Podjaska napisał(a):

    Warto spróbować. Zrobiłam wielowarzywną kiszonkę – wyszła super. Kiszę też kapustę z warzywami (kiszonka klasztorna) – też bardzo dobra. Lubię kiszonki i kuchenne eksperymenty.

  11. Edyta Sobolewska napisał(a):

    O rety! Muszę ją mieć uwielbiam takie smaki

  12. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Na pewno spróbuję :) A nie masz może dobrego przepisu na zakwas na żurek??

  13. Agnieszka Trafas napisał(a):

    Oj tak kiszonki to i ja uwielbiam;)

  14. Ida Rayne Loose napisał(a):

    kochana, ja z Tobą na razie kiszę buraki i jestem ZAKOCHANA <3 coś pysznego!! zakwas i same buraki też <3

  15. SylandBry Gervais napisał(a):

    oj taaak!!!!! super!

  16. Kamila Wronka-Jurasz napisał(a):

    Sylwia Brachman robimy?

  17. Sylwia Brachman napisał(a):

    Ja??? Przeca ja mam totalnie 2 lewe ręce w kuchni :((((

  18. Grażyna Przybyłowska napisał(a):

    Robię :))Wyglada smakowicie

  19. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Uwielbiam wszystko co kwaśne, więc i kiszone. Świetny pomysł z marchewką!

  20. Polska Zupa napisał(a):

    Ostatnio kiszę nałogowo kapustę, czyli tak bardziej tradycyjnie. Z chęcią ukiszę też marchewkę :)

  21. aga napisał(a):

    Wyglada smakowicie-zwlaszcza dla kobitki w ciąży! Już zakupiłam 2 kg marchewki, tylko mam pytanie odnosnie grubosci plasterkow-też będę korzystała z przystawki do robota – używała Pani tej która kroi grubiej czy cieniej? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam! ☺

  22. Bozena Stroka napisał(a):

    Kisze z burakami razem inne warzywa:-) marchew, seler, pietruche, kapuche, dodaje czosnek, imbir, chili, czasem chrzan i por:-) Na sezon zimowy rewelacja:-)

  23. Jasmina Galica napisał(a):

    Super pomysł !!

  24. Edyta Kulicka napisał(a):

    Super zrobię na 100%

  25. Sylwia Kaczmarek napisał(a):

    Wyskakuje mi ten przepis kolejny dzien. No to kupilam marchewke. Moze ogarne, choc troche dziwny ten pomysl dla mnie.

  26. Katarzyna Brzezińska napisał(a):

    jaki duży słoik musi być na te 2 kg marchwi? ;)

  27. matka polka w uk napisał(a):

    Właśnie wstawiam i jestem bardzo ciekawa co wyjdzie :) Buraczki następne w kolejce !

  28. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    Kisze wlasnie i ja.Ale mam wazne pytanie: skad wiadomo ze to Juz ?

  29. marzena napisał(a):

    witam
    chcialabym zrobic troszke tych kiszonek ale nie mam duzej lodowki ani tez zimnej piwnicy .Może macie pomysł jak je przechowywać?

  30. […] kisić i już. Ogórki kiszone, kapusta kiszona – to podstawa. Ale możesz sobie też zakisić marchewkę i buraki. To jest takie […]

  31. Linkalinka napisał(a):

    A ile taka kieszonka może postać i czy np jak zrobię je we wrześniu postoja do lutego?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *