Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

27 lipca 2016, 16:52 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 43
Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

Nie możesz w pełni sezonu fasolkowego nie zjeść przynajmniej raz klasycznej fasolki szparagowej z masłem i bułką tartą. To jest smak, który my Polacy po prostu kochamy.

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_01

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_06

Jak przygotować fasolkę, żeby była dokładnie taka jak trzeba? Po pierwsze pamiętaj, żeby jej nie rozgotować. Niech będzie miękka, lecz jędrna. Po drugie, zadbaj o perfekcyjny dodatek, czyli delikatnie zrumienioną na maśle tartą bułkę. Okazuje się, że nie wszyscy potrafią ją przygotować. Dzięki mojej prostej instrukcji Twoja bułka z masłem będzie idealna :) A, i jeszcze pytanie osobiste – czy też tak masz, że zawsze, ale to zawsze kupujesz dokładnie pół kilo fasolki? U mnie pół kilo to standard ;)

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_03

Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

500 g fasolki szparagowej

1/2 łyżeczki soli

100 masła

4 łyżki bułki tartej

  1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą.
  3. Gotować w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękka, ale wciąż zachowa jędrność. Zajmuje to od. 5 do 10 minut, w zależności od tego, czy fasolka jest młoda, czy starsza.
  4. Gotową fasolkę wylać na durszlak i odsączyć. Wyłożyć na półmisek.
  5. W rondlu roztopić masło.
  6. Gdy na powierzchni pokażą się bąbelki powietrza, zmniejszyć ogień i dodać bułkę.
  7. Smażyć, cały czas mieszając, aż bułka zacznie się rumienić i intensywnie, przyjemnie pachnieć. Polać fasolkę i od razu podawać.

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_09

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_02

klasyczna-fasolka-szparagowa-z-maslem-i-bulka-tarta-przepis_05

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

43 odpowiedzi na “Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą”

  1. Anna Sankowska napisał(a):

    Tak jak u Ciebie -mix

  2. Maria Molicka napisał(a):

    też każdą :)

  3. Elisabeth Heydeck napisał(a):

    Oh, I realy love this food! Happy day Living & Green

  4. Katrin Polinska napisał(a):

    zolta wole ;-)

  5. Beata Ringart napisał(a):

    Żółta ale z braku je się zielona i oczywiście również z bułka

  6. Iwona Niklas napisał(a):

    oba boba ;-)

  7. Agnieszka Obojska napisał(a):

    Każda byle z masłem i bułką tartą

  8. Karina Jakubowska napisał(a):

    Żółta, ale i zielonej nie odmówię

  9. Olga Żurawska napisał(a):

    Fioletową :)

  10. Patrycja Reszko napisał(a):

    Mamuta uwielbiam. …

  11. Patrycja Reszko napisał(a):

    Żółtą jak słońce!

  12. Ula Tesdorpf napisał(a):

    Żółta akurat miałam na kolację z bułką tartą.

  13. Gervais Sylbry napisał(a):

    ja bardzo lubie zolta, wlasnie bede gotowala :-)*

  14. Joanna Szczepaniak napisał(a):

    Ha ha dokładnie taka była na obiad

  15. Marta Sługocka napisał(a):

    Zielona najlepsza

  16. Renata Ślusarska napisał(a):

    jedną i drugą, ja uwielbiam z wody, zimną, ciepłą…..

  17. Marta Mazur napisał(a):

    polecam zamiast bułki pokruszone krakersy:D

  18. Katarzyna Szymanowska napisał(a):

    Ja uwielbiam obydwie, a zamiast bułki polecam samo oregano lub prażony sezam i ser feta :)

  19. Madame Malonka napisał(a):

    Żółtą! <3

  20. Krystyna Sepkowska napisał(a):

    Zielona zdecydowanie

  21. Wiola napisał(a):

    A ja rumienię bułkę na patelni i na koniec wsypuję do niej ugotowaną fasolkę. Chwilę razem to podrzucam, by dokładnie połączyć bułkę z fasolką i gotowe

  22. Joanna Malczewska napisał(a):

    U mnie żółta, dzisiaj zebrałam kolejną porcję :) musi być z masełkiem i odrobiną bułki tartej a najfajniejsza gotowana na parze bez dodatku soli, bo wtedy niepotrzebna :)

  23. Izabela Szuster napisał(a):

    U mnie fioletowa

  24. Ania Klinkosz napisał(a):

    Każdą :-D ale ostatnio zachwycam się smakiem fioletu :-)

  25. Monika Dereń napisał(a):

    Obie! Dzis tez jadlam taki mix

  26. Ela Imienionek napisał(a):

    a ja fioletową

  27. Renata Zapała napisał(a):

    Żółtą lubimy płaską z cebulką i lubczykiem

  28. zieloną i fioletowa ! obowiązkowo z własnej działeczki :)

  29. Beata Kucharska napisał(a):

    Zielona! Z czosnkiem i oliwą :)

  30. Ewa Dolińska-Wysocka napisał(a):

    Zdecydowanie lepsza jest, jeżeli bułkę przyrumieni się na patelni na sucho. Fasolkę polewa się wtedy rozpuszczonym masłem i posypuje po wierzchu chrupiącą przyrumienioną bułką. Lepiej też wygląda niż okraszona „glutem” z bułki. Polecam też fasolkę polaną masłem i posypaną płatkami migdałów.

  31. food to go napisał(a):

    Uwielbiam fasolę z podsmażaną bułką tartą :D

  32. Elzbieta Kicior napisał(a):

    obydwie sà bardzo smaczne.lubie !

  33. Szkoła na widelcu napisał(a):

    lubimy żółtą i zieloną <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *