Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową

21 grudnia 2014, 12:45 | Boże Narodzenie Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta Zupy | 4
Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową

Rodzinny przepis na zupę grzybową z kaszą  to smak mojego dzieciństwa. Nie będę się rozpisywać, bo smak tej zupy, to dla mnie szalenie intymne wspomnienia. Tą zupą pachną Święta w moim domu, dlatego przypominam przepis na nią także w tym roku :)

zupa grzybowa_2

zupa grzybowa_3

Zupa grzybowa z kaszą

60 g suszonych grzybów

2 marchewki, 1 pietruszka

kawałek selera

niewielki por

50 ml śmietany 18%

2 łyżki mąki

sól

pieprz

liść laurowy

250 g kaszy perłowej

  1. Zalać grzyby 1 l ciepłej wody, odstawić na 40 minut, następnie postawić garnek na gaz i gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  2. Grzyby wyłowić łyżką cedzakową i pokroić w paseczki, wywar zachować.
  3. Warzywa obrać, włożyć do drugiego garnka, zalać 2 l wody, dodać sól, pieprz i liść laurowy, gotować ok. 30 minut.
  4. Wyjąć warzywa (można je wykorzystać np. do sałatki jarzynowej), połączyć wywar warzywny i grzybowy w jednym garnku.
  5. Wymieszać dokładnie śmietanę, mąkę i 3 łyżki wywaru tak, by nie było grudek , przelać do garnka, dokładnie wymieszać i mocno podgrzać.
  6. Osobno ugotować kaszę.
  7. Rozłożyć po trzy łyżki kaszy na talerzu i zalać zupą. Podawać od razu.

zupa grzybowa

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Klasyczna zupa grzybowa z kaszą perłową”

  1. Thermoprzepisy napisał(a):

    Robię taką samą na wigilię. Jest pyszna.

  2. DAVENIA napisał(a):

    grzybianka obowiazkowo. ale nigdy jeszcze nie jadlam jej z kasza! zawsze z ziemniakami.
    skoro jednak tarta z gryczana+grzyby jest super to i grzybianka. ale to w styczniu. w wigilie lepiej nie experymentowac;)

  3. […] Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na godzinę, następnie ugotować i odsączyć na sitku. Wywar zachować i wykorzystać np. do ugotowania zupy grzybowej (przepis tu). […]

  4. […] A jeśli mało Ci wigilijnych zup, to zapraszam też na zupę grzybową z kaszą perłową. Przepis tu. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *