Klasyczny przepis na pierogi z serem.

18 czerwca 2015, 08:20 | Dania główne Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 79
Klasyczny przepis na pierogi z serem.

pierogi-z-serem_4Klasyczny przepis na pierogi z serem przyda Ci się z pewnością. W dzieciństwie byłam niejadkiem, wiem, wiem, trudno w to uwierzyć. Pierogi z serem jednak wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, co wykorzystywała moja mama i pasła mnie nimi na okrągło. Polane obficie śmietaną i posypane cukrem – klasyk pierogowego gatunku. Przedstawiam Wam przepis na pierogi z serem najzwyklejsze, bez udziwnień. Ciasto zaparzane, tym razem wrzątkiem jest plastyczne, super łatwo się wałkuje i bez problemu skleja. Jak przygotować ciasto na pierogi opisałam dokładnie tu.

pierogi-z-serem_5

Klasyczny przepis na pierogi z serem

ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

szklanka wrzątku

nadzienie:

400 g twarogu

żółtko

2 łyżki cukru

Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wrzątek. Wymieszać składniki za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż się połączą. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską lub owinąć folią spożywczą i zostawić na pół godziny. Przygotować nadzienie. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Wymieszać dokładnie z żółtkiem i cukrem. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać po łyżeczce farszu i skleić brzegi pierogów. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać np. ze śmietaną i cukrem, z tartą bułką i masłem lub z sosem owocowym. Smacznego :)

pierogi-z-serem-przepis

pierogi-z-serem-przepis_3

pierogi-z-serem-przepis_2

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

79 odpowiedzi na “Klasyczny przepis na pierogi z serem.”

  1. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    nigdy takich nie robiłam. „Słodki” ten dzbanuszek na smietankę :)

  2. Magdalena Kulińska napisał(a):

    Takie na słodko?? Moja mam właśnie zrobiła z 200 i zamroziła na potem :D

  3. Uwielbiam takie na słodko :)

  4. Cynamonowe szczęście napisał(a):

    moja mama <3 a ja mogłabym je jeść codziennie :)

  5. Thermoprzepisy napisał(a):

    Moje dzieci nie lubią:) Za to uwielbiają ruskie i z kapustą.

  6. robi :) i lubi patrzeć jak znikają w małych i większych buziakach :) Twoje wyglądają pysznie. Pozdrawiam i wracam do pracy bo dzisiaj mi się chce ;)

  7. Aneta Beata Skibińska napisał(a):

    u nas powarza się taka sytuacja dosyć często…specjalność mojego męża zarówno robi jak i jest głównym sprawcą znikania tej potrawy ;)

  8. Aldona Dara napisał(a):

    Klasyczne to u nas z serem i ziemniakami, czyli ruskie ;) Znikają zawsze w każdej ilości!

  9. Marta Z-ska napisał(a):

    cudne!!! A te falbanki mistrzostwo swiata! Mi takie eleganckie nie wychodza;-)

  10. Bogumiła Skrzypek napisał(a):

    za mną chodzą z truskawkami

  11. Pau - 5razones napisał(a):

    robiłam ostatnio te z truskawkami z ciasta zaparzonego mlekiem, wyborne, zacne, niesamowite; tak btw wyszło dokładnie sztuk 46 ;) pytanei mam jeszcze takie praktyczne, jak ogarnąć większą część pierogów na późniejszą degustację, tak żeby nie się nie posklejały i nie zdeformowały?

  12. Avrea napisał(a):

    ile pierogów wyjdzie z tej porcji ciasta ?

  13. Avrea Avrea napisał(a):

    ile z tej porcji ciasta wychodzi pierogów

  14. Zuzanna napisał(a):

    Pierogi uwielbiam, te z serem szczególnie <3! Ale mam inne pytanie – skąd ta piękna sukienka? Pozdrawiam!

  15. Anna Gałyga napisał(a):

    moje dziecko tylko z mięsem akceptuje :D

  16. Maria Molicka napisał(a):

    mój mąż także je uwielbia ;)

  17. Ewka Konewka napisał(a):

    kocham,kocham,kocham :)

  18. Marta Sapuła napisał(a):

    Moja babcia :)

  19. Daria Nowak napisał(a):

    No jak sztuczne! mniam.. :-P

  20. Pierogi wyglądają przeprzepysznie. A sukienka gdzie kupiona,też chcę taką? ;-)

  21. Marzenna Starczewska napisał(a):

    uwielbiam takie pierogi i robi je dość często, ostatnio wprawdzie bardzo posmakowały mi z białym serem i miętą… są super zwłaszcza na bardzo ciepłe dni :)

  22. Edyta Kasperczak napisał(a):

    Uwielbiamy wcinać pod każdą postacią ale brak chętnych do lepienia

  23. Anna Bajer napisał(a):

    Moja mama robi pierogi jak poduchy! Na słodko z serem i z drozdzami :) gotowane jak klasyczne! Cudooo! <3

  24. Iza Stuchlik napisał(a):

    Moja mama robi mi zawsze:)

  25. Karolina Czajka napisał(a):

    Osobiście nie robię pierogów, ale kupuję od Pani, która robi u siebie. Robi z serem, kapusta i grzybamai, szpinakiem i z czym tylko sobie zamarzę :) Jest w tym Genialna :) aaaa pierogi prze,prze,przepyszne :)

  26. Agnieszka Kuźma napisał(a):

    Ja dzis zrobiłam z mięsem i z truskawkami :)

  27. Jutro bedą uszka z grzybami ( dla przyjaciela) i pierogi z serem i rodzynkami dla koleżanki ;)

  28. Katarzyna Gorczyca napisał(a):

    Piękne zdjęcia☺

  29. Marzena napisał(a):

    a ja mam inne pytanie, skąd ten uroczy dzbanuszek? :)

  30. Villa Vintage napisał(a):

    My też robimy i lubimy :)

  31. My CookBook Soko napisał(a):

    robimy i uwielbiamy! a tak przy okazji – prześliczna sukienka ;)

  32. Muszka napisał(a):

    Dzbanuszek taki chcę mieć:) a pierogi takie piekne,że już mi slina leci:)

  33. Aneta Piotrowska napisał(a):

    Nie robię, ale może pora zacząć.

  34. Majana napisał(a):

    Cudowne zdjęcia, po prostu wspaniałe! Taka pełnia lata no i ta sukienka – boska.
    Pierogi oczywiście uwielbiam, takie z serem robi często moja mama, bo to taty przysmak jest :)
    Uściski posyłam ku całej rodzince :*

  35. Kuchnia Jogurtowa napisał(a):

    Ojej, a u nas właśnie skończył się etap konkursu z daniami kuchni polskiej :(

  36. joanna napisał(a):

    Ile wychodzi pierogów z tego przepisu ??? Pozdrawiam

  37. Justa napisał(a):

    Nie polecam! Ciasto twarde jak kamień, nie da się wałkować

  38. Dragonita napisał(a):

    Dzień dobry :)
    Nie wiem, czy nadal Pani czyta komentarze, właśnie szukałam zacnego przepisu na pierogi z serem, trafiłam tutaj i wprost chcę takie zrobić ! ;D ale pytanie mam jak takie ulepić? Czytając komentarze natrafiłam na Pani odpowiedź, że mogłaby Pani nagrać filmik, ale go nigdzie nie widzę, mogłabym dostać link do niego? Chętnie zobaczę jak się lepi takie cudne pierożki :)

  39. Joanna napisał(a):

    Bardzo dobry przepis. Robilam pierwszy raz pierogi i wyszły super: ) ciasto super

  40. Magdalena napisał(a):

    Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz z mąką pełnoziarnistą:) piękne i pyszne:):)

  41. Dorota napisał(a):

    Wlasnie zrobilam wspolnie z moja coreczka. Sa bardzo dobre, aczkolwiek ciasto moglobyc nieco delikatniejsze…moze zrobilam jakis blad?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *