Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką

27 lipca 2017, 14:57 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 11
Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką

Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Można powiedzieć, że trudno znaleźć osobę, której taki sernik nie smakuje. Przygotowuję go z sera tłustego w wersji bez laktozy, co akurat dla efektu końcowego nie ma specjalnego znaczenia, ale to istotna informacja dla osób, które unikają laktozy w swojej diecie. Sernik ma bardzo tradycyjny, sernikowy smak, a owoce zalane galaretką to przysłowiowa wisienka na torcie. Na spód nie daję nic, więc mam sernik bezglutenowy. Można dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. Dawno go nie robiłam, a przypomniała mi o nim Bogusia Kuroń, która podobne cudo pokazywała na swoim Facebooku :) To właśnie jest siła Internetu – wzajemnie się inspirujemy. Piszę o tym nie bez powodu. Uważam, że o kuchni i gotowaniu powiedziano już tak wiele, że w zasadzie wszystko ktoś już kiedyś zrobił. Więc zamiast doszukiwać się plagiatów i pluć na siebie jadem, warto czerpać od siebie wzajemnie i cieszyć się smakami, bez tego wielkiego zbędnego nadęcia ;) Życzę smacznego i ściskam mooocno!

Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką

Na tortownicę o średnicy 24 cm

warstwa serowa:

4 łyżeczki żelatyny

kg sera białego tłustego (u mnie bez laktozy)

300 ml jogurtu naturalnego ( mnie bez laktozy)

100 g cukru drobnego

opakowanie cukru waniliowego

łyżeczka skórki otartej z cytryny

warstwa z owocami i galaretką

2 galaretki malinowe

400 g owoców (u mnie truskawki, maliny porzeczki czerwone i czarne)

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
  2. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
  3. Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
  4. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
  5. W tym czasie umyć owoce i dokładnie odsączyć. Truskawki pokroić w plasterki.
  6. Galaretki wsypać do miski i rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu. Zostawić do przestygnięcia.
  7. Owoce wyłożyć na warstwę serową, zalać galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż sernik dokładnie się zetnie.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką”

  1. Justyna napisał(a):

    Sernik wygląda (a pewnie i smakuje) – wyśmienicie!
    Co do spodu bez glutenu polecam mąkę kukurydzianą lub mąkę ze zmielonych migdałów.
    Jeśli chodzi o plagiaty kulinarne nie mam nic przeciw – każdy szuka inspiracji dla siebie i jeśli nawet jakiś przepis jest modyfikacją innego czy to znaczy że mniej smakuje?
    Pozdrawiam wszystkich łasuchów :)

  2. Joanna napisał(a):

    Sernik z owocami to jedna z moich ulubionych propozycji na lato. Ten wyglada obłędnie!

  3. Bogumiła Kuroń napisał(a):

    Twoje ciasta zawsze tak pysznie wyglądają!

  4. Grzegorz Ostrowski napisał(a):

    Jak dla mnie najpiękniejsze zdjęcia jedzenia na świecie :)

  5. Olga Pio napisał(a):

    Beatko do Ciebie na blog i fb przychodzi się po ukojenie i nacieszenie oczu pięknymi zdjęciami i wartościową treścią z dala od hejtu…Bardzo lubię do Ciebie zaglądać pozytywna kobieto

  6. Lila napisał(a):

    Dlaczego ten przepis umieszczony jest w kuchni wegetariańskiej skoro w przepisie widnieje żelatyna?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *