Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!

11 lipca 2017, 11:26 | Desery Kuchnia Wegetariańskie | 13
Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!

Pudding z tapioki i mango to zdecydowanie deser tego lata. Odkryłyśmy go z moją przyjaciółką dość niedawno. Lubimy szwendać się od czasu do czasu po Warszawie w poszukiwaniu miłych miejsc i nowych smaków i tak trafiłyśmy na pudding, który teraz króluje w naszych domach :) To bardzo prosty deser o genialnym orzeźwiającym smaku. Jest przy tym sycący i lekki no i ostrzegam – można się od niego uzależnić. W przepisie podaję dokładne proporcje, ale podczas przygotowywania deseru może się okazać, że potrzeba trochę więcej płynu niż podałam. Wszystko zależy od gęstości mleka kokosowego, którym dysponujesz. Ja użyłam mleka dość rzadkiego, więc na 800 ml (dwie puszki) wystarczyło ok. 250 g tapioki. Tapiokę w mleku można przed gotowaniem namoczyć przez godzinę, co skraca czas gotowania. Ja gotowałam ją od razu, na małym ogniu ok. 25 minut, cały czas mieszając. Mango do deseru powinno być super dojrzałe, inaczej nie będzie smaczne.

Pudding z tapioki i mango

800 ml mleka kokosowego

250 g tapioki

2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

2 dojrzałe owoce mango

  1. Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę.
  2. Gotować na małym ogniu często mieszając ok. 25 minut, aż tapioka stanie się szklista.
  3. Dodać syrop z agawy, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  4. Mango obrać i zmiksować na mus.
  5. Wymieszać z tapioką i przelać do miseczek.
  6. Po wystygnięciu deser zgęstnieje. Smacznego :)

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!”

  1. Kolorowo-torcikowo napisał(a):

    Moje ulubione połączenie. I tak – mango musi być extra dojrzałe :D

  2. Sprawdzone – deser idealny na upalne dni! ☀️ Lekki i orzeźwiajacy

  3. Monika Morawska napisał(a):

    Oj tak, ale uwaga mocno uzależnia :) nie nadążam z produkcja, dobre nawet na cieplo, czasem nie zdąży wystygnac, a juz go nie ma :)

  4. Katarzyna Stępień napisał(a):

    Skąd te cudne łyżki? No idealne a dopiero zaczęłam Cię śledzić

  5. Monika Mizinska napisał(a):

    Marta Ambroży

  6. pyszności, ja testowałam z malinowym musem.:)

  7. Ala napisał(a):

    Hmmmm, dałam 250 dkg tapioki, dolewałam i dolewałam mleka i cały czas się dziwiłam,co jest nie tak :))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *