Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)

25 marca 2018, 14:09 | baby, mazurki i inne słodkości Bezglutenowe Kuchnia Święta Wielkanoc | 0
Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)

Lekki, delikatny w smaku kokosowy sernik na zimno wzbogaciłam wyraźną cytrusową nutą, która działa przyjemnie orzeźwiająco. Tym razem przygotowałam ten wiosenny deser w wersji bez laktozy. Oferta produktów bez laktozy wciąż się powiększa i można już bez problemu namierzyć i dobry twaróg i jogurt, dla potrzebujących także śmietanę, mleko i masło oraz niektóre rodzaje serów. To dobra wiadomość dla osób, którym z laktozą nie po drodze.

Kokosowy sernik na zimno (bez laktozy)

Na tortownicę o średnicy 24 cm

warstwa serowa:

4 łyżeczki żelatyny

kg sera białego tłustego (bez laktozy)

300 ml jogurtu naturalnego (bez laktozy)

100 g cukru drobnego

opakowanie cukru waniliowego

łyżeczka skórki otartej z limonki

2 łyżki wiórków kokosowych

do dekoracji: jajka czekoladowe

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
  2. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką limonki na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
  3. Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
  4. Dodać wiórki, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki. Przed podaniem ozdobić jajkami.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *