Kompot z rabarbaru. Kilka praktycznych porad.

15 maja 2013, 07:12 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje Przepisy Wegetariańskie | 2
Kompot z rabarbaru. Kilka praktycznych porad.

kompot z rabarbaru_3

Skutecznie gasi pragnienie, ma śliczny kolor i smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Przygotowanie jest w zasadzie tak proste, że trudno tu mówić o jakimś przepisie. Na litr wody wystraczą 3-4 gałązki pokrojonego rabarbaru i trochę cukru do smaku. Gotować ok.10 minut, aż rabarbar będzie miękki. Przecedzić przez gęste sitko. Mamy już rabarbarową bazę, teraz czas na dalszą zabawę.

1. Lemoniada – wodę zmniejszyć o połowę, dalej postępować tak samo. Po przecedzeniu i ostudzeniu uzupełnić gazowaną wodą, dodać plasterki cytryny i lód.

2. Kompot z cynamonem – do garnka wrzucić kawałek kory cynamonu, rabarbar pokroić na 20 cm kawa łki. Po ugotowaniu podzieli się na długie włoski, i będzie wyglądał w szklankach dość zabawnie.

3. Z rozmarynową nutą – do dzbanka z ostudzonym kompotem dodać 1-2 gałązki rozmarynu.

4.  Z miętą  i limonką – mój ulubiony zestaw. Do szklanek włożyć kostki lodu, dodać plasterki limonki i kilka listków mięty. Zalać kompotem.

kompot z rabarbaru_2

Mam nadzieję, że zachęciłam Was ro rabarbarowych eksperymentów.

kompot z rabarbaru

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Kompot z rabarbaru. Kilka praktycznych porad.”

  1. Marta napisał(a):

    Uwielbiam! :)

  2. Sabina napisał(a):

    i butelczyny zacne:) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *