Konfitura z rabarbaru i truskawek

14 czerwca 2010, 10:32 | Desery Kuchnia Przepisy | 12
Konfitura z rabarbaru i truskawek

Rabarbarowo-truskawkowy duet kręci mnie od lat. Kwaśne i słodkie, twarde i miękkie, przeciwieństwa się przyciągają.

Dziś przepis na konfiturę zgodną z zasadami Metody Montignac.

500 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
500 g truskawek
200 g fruktozy
2 goździki

Goździki utłuc w moździerzu. Fruktozę wsypać do garnka, rozpuścić na złoty syrop, dodać rabarbar i goździki, wymieszać i smażyć na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać truskawki, smażyć jeszcze 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć. Postawić „do góry nogami” i zostawić do ostygnięcia.

Najlepiej smakuje z kromką razowca na miodzie.
Smacznego!

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

12 odpowiedzi na “Konfitura z rabarbaru i truskawek”

  1. Robert Gutowski napisał(a):

    Wow! Śliniawki mi nie wyrabiają! Super połączenie!

  2. lo napisał(a):

    Podoba mi się ten dodatek goździków. Koniecznie do spróbowania.

  3. Anika napisał(a):

    Smak rabarbaru to wspomnienia babcinego ogródka, kumpli noszących ogonki rabarbaru za paskiem i do nich cukier w kieszeni… :-)
    W parze z truskawkami – wyśmienicie smakuje!

  4. margot napisał(a):

    ja bardzo lubię różne przepisy na przetwory i chętnie sięgam po różne słodziki( mam na myśli różne cukry, fruktozę , owoce suszone ,słody czyli różne ale naturalne)Śmieję się ,że jedni kolekcjonują znaczki ja różne substancje słodzące , różne sole i mąki:D
    pozdrawiam

  5. Polka napisał(a):

    Ha! Uwielbiam to połączenie :)
    Plus odrobina balsamico…
    Mhmhmh
    Śliczne zdjęcie :)

  6. Anoushka napisał(a):

    niesamowity kolor!
    w sobote mam zamair udac sie na targ po ostatni rabarbar na przetwory :)

  7. majana napisał(a):

    Cudowna konfitura! Ja też robiłam z truskawek i rabarbaru, pychotka:)W ogóle w tym roku dopiero zaczęłam robić konfitury, więc jestem bardzo zadowolona i wciągneło mnie to :)

  8. Beata Lipov napisał(a):

    Rabarbar wciąż jeszcze do dostania na bazarach, a truskawki coraz tańsze. Pozdrawiam serdecznie!

  9. Mesh napisał(a):

    Czy można użyć zwykłego cukru?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *