Konfitura z żurawiny do mięs i serów

13 listopada 2015, 10:11 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Kuchnia Potrawy świąteczne przetwory Świąteczne Święta Wegetariańskie | 12
Konfitura z żurawiny do mięs i serów

Konfitura z żurawiny ma lekko cierpki, bogaty smak i cudowny, rubinowy kolor. Doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs lub serów. Jest po prostu niezbędna na wszelkich świątecznych stołach, dlatego warto przygotować ją już teraz i mieć kilka słoików w spiżarni tak na wszelki wypadek.

konfitura-z-zurawiny-do-mies_5

konfitura z żurawin

Konfitura z żurawiny do mięs i serów

500 g żurawiny
250 g cukru
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy

  1. Do garnka włożyć połowę żurawiny, dodać cukier i sok.
  2. Gotować na małym ogniu, aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Trwa to ok. 15 minut.
  3. Po tym czasie do masy żurawinowej dodać pozostałe owoce i gotować jeszcze jakieś 20 minut.
  4. Gotową konfiturę przełożyć do wysterylizowanych słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

konfitura-z-zurawiny-do-mies_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

12 odpowiedzi na “Konfitura z żurawiny do mięs i serów”

  1. Anna Walicka napisał(a):

    a ja z innej beczki- czy wyniki ostatniego konkursu już gdzieś były ogłoszone?

  2. Katarzyna Konior napisał(a):

    Robimy…. Ale przepis jak zawsze w przepisowni ;-)

  3. Beata Wlodarczak napisał(a):

    ja żurawinę blenduje z cukrem i w słoiku na zimę do deseru jak znalazł może być do herbaty lub białego sera

  4. Beata Machocka napisał(a):

    Zrób przecier z owoców berberysu, to jest jeszcze lepsze, niż żurawina :)

  5. Ana Bioana napisał(a):

    Żurawina- obowiązkowo!!! Ucieram z cukrem, pakuję do słoiczków, zamykam ,,na spirytus”- żeby absolutnie nie pasteryzować (!!) i mam cudowny dodatek do herbaty, wody, deserów- świetny na przeziębienia!! Żurawina (ta dziko rosnąca) ma również doskonałe działanie na nerki i układ moczowy!

  6. Monika Witkowska napisał(a):

    u mnie raczej brusznica :)

  7. Izabela napisał(a):

    Szkoda,ze juz za pozno na żórawine,chetnie zrobiłabym taką konfiturę.Interesuje mnie tez ten ser,czy to taki do zapiekania w piekarniku?Jesli tak,to prosze o podpowiedz,gdzie mozna kupic.Znam go z Ńiemiec,UWIELBIAM!!!Pozdrawiam przedświątecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *