Korzenne ciasto bez cukru i tłuszczu, z orzechami i suszonymi śliwkami

14 listopada 2016, 17:45 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 65
Korzenne ciasto bez cukru i tłuszczu, z orzechami i suszonymi śliwkami

To ciasto jest doskonałym poprawiaczem nastroju. No bo co może być przyjemniejszego, niż zajadanie się czymś tak pysznym i to bez wyrzutów sumienia :) Ciasto nie zawiera tłuszczu, a naturalna słodycz pochodzi od daktyli i banana. Wzbogaciłam je solidną porcją przyprawy korzennej, a także orzechami i suszonymi śliwkami. U mnie to zawsze działa. Smacznego!

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_01

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_05

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_06

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_07

Korzenne ciasto bez cukru i tłuszczu

3 szare renety

dojrzały banan

50 g daktyli bez pestek

2 jajka

150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

100 g orzechów włoskich

łyżeczka sody

łyżka przyprawy piernikowej

łyżka kakao

dodatkowo: po 70 g obranych pistacji, orzechów włoskich i suszonych śliwek

  1. Rozgrzać piekarnik do 185 st. C. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Banana rozgnieść widelcem.
  4. Daktyle zmiksować z jajkami.
  5. Do miski wsypać mąkę.
  6. Orzechy drobno zmielić i połączyć z mąką.
  7. Dodać sodę, przyprawę piernikową i kakao.
  8. Wymieszać suche składniki, następnie dodać pokrojone jabłka, daktyle z jajkami, pistacje, orzechy włoskie, i pokrojone śliwki.
  9. Wymieszać masę i przełożyć ją do przygotowanej keksówki.
  10. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, następnie wyjąć i ostudzić na kratce.

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_02

korzenne-ciasto-bez-cukru-i-tluszczu_08

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

65 odpowiedzi na “Korzenne ciasto bez cukru i tłuszczu, z orzechami i suszonymi śliwkami”

  1. Czym jest polane? Skąd ten połysk?

  2. Wygląda pysznie, trzeba zrobić -:)

  3. MagdaG pisze:

    A musi być szara reneta? Pyszna jest, ale nie zawsze łatwo znaleźć :(

  4. Anna Drzewiecka na święta można przymknąć oko na mąkę orkiszowa :-)

  5. Cudne poproszę kawałek ❤

  6. Ojjjjj…jutro muszę kupić banany, reszta jest. Uwielbiam jesień za takie właśnie ciasta ☺

  7. Joanna Blok pisze:

    wygląda przepysznie, napewno wypróbuje :)

  8. Pasuje mi! Nawet przymknę oko na to, że nie jest wegańskie. Te glazurowane orzechy na wierzchu są obłędne <3

  9. Marta pisze:

    wygląda apetycznie :) czym mogę zastąpić banana (ze względu na uczulenie) oraz mąkę orkiszową? w domu mam mąkę jaglaną, kukurydzianą, z amarantusa i gryczaną, która była by najlepsza? pozdrawiam :)

  10. Ale to wygląda!!!!! Obłęd mniam mniam:)

  11. Wygląda cudownie :D pożyczam ;)

  12. trzy pytania bo jestem czarna masa jeśli chodzi o pieczenie i wszystko musi być precyzyjne;)
    -migdały zmiksować z jajkiem – w całości czy pokrojone czy wrecz zblendowane?
    – jak sie udekorować zeby wygladalo jak na zdjęciu?;)
    – piec góra/dół? Czy termoobieg ?

  13. Ewa Koperska pisze:

    A czym zastąpić daktyle żeby indeks glikemiczny był niższy?

  14. Jagoda Konev pisze:

    W weekend będę robić :-)

  15. iza pisze:

    a czym polane sa orzechy na wierzchu?

  16. I jak tu zasnąć po takim obrazku?! :D

  17. Wygląda pysznie. W sam raz ma święta!

  18. Monika Podrez pisze:

    Fajny przepis Monika Szwabińska- robilas?

  19. Nie robilam bo musze daktyle i pistacje kupic. Ale przepis wydaje sie fajny i smaczny.

  20. My poprosimy każdą ilość,bo wygląda cudownie :D

  21. Hanna Antczak … to moze byc dobre na święta..

  22. Beata pisze:

    Ależ to musi być smaczne :) Uwielbiam takie „chlebkowe” ciasta. Sama dziś chlebek bananowy upiekłam :) Pozdrawiam!

  23. Mam pytanie odnośnie wymiarów keksówki i ilości bakali. Rozumiem ze po 70g każdego rodzaju czyli 210g razem? :-)

  24. Ala Laos pisze:

    Beata! Zrobiłam w niedziele i naprawdę smakowałodzieki za inspiracje! Teraz czas na kokosanki!

  25. Ewa Koperska pisze:

    Ciasto obłędne. Właśnie wyszło z piekarnika i już część zjadłam. Heaven, I’m in heaven!! Dziękuję za przepis.

  26. ula pisze:

    czy daktyle maja być suszone?czy należy je potraktować blenderem na drobno z jajkami?

  27. Właśnie wyszło wyszło pieca… oczywiście nie wytrzymałam i nie odczekałam do ostygniecia przez co troche sie rozwalilo ale smak obledny!!! Mimo iz nie mialam pistacji i sliwek akurat to i tak smak po prostu nieziemski

  28. Ciasto zrobione przepyszne

  29. Basia pisze:

    Potwierdzam, warto zrobić bo jest PRZEPYSZNE!

  30. sylwia pisze:

    trzy pytania bo jestem czarna masa jeśli chodzi o pieczenie i wszystko musi być precyzyjne;)
    – daktyle zmiksować z jajkiem – w całości czy pokrojone czy wrecz zblendowane?
    – jak sie udekorować zeby wygladalo jak na zdjęciu?;)
    – piec góra/dół? Czy termoobieg ?

  31. Gabi pisze:

    czy można użyć zamiast mąki orkiszowej – jaglanej ? proszę o odpowiedź

  32. Magda pisze:

    Zrobiłam w weekend. Jest pyszny – mało słodki :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *