Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu

4 stycznia 2018, 12:16 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 5
Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu

Smaczne, korzenne, z pyszną polewą serową. Takie ciasto uwielbiają chyba wszyscy. Przedstawiam wersję bezglutenową, ale oczywiście można tu również użyć zamiennie zwykłej mąki pszennej. Smacznego!

Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu

450 g marchewki

5 jajek

200 g brązowego cukru

3-4 szklanki oleju

250 g mieszanki bezglutenowej

100 g zblanszowanych migdałów

łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

2 łyżki przyprawy korzennej

polewa:

150 g sera białego tłustego

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżki roztopionego masła

3 łyżki cukru pudru

łyżeczka cukru waniliowego

  1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Migdały zmiksować.
  2. Jajka wpić do miski, dodać cukier, ubijać do białości. Pod koniec, nie przerywając ubijania wlać stopniowo olej.
  3. Mieszankę bezglutenową wymieszać z proszkiem i przyprawą korzenną.
  4. Dodać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać startą marchewkę i migdały, wymieszać do połączenia składników.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
  6. Wyłożyć na kratkę do wystygnięcia. Zmiksować składniki na polewę na gładki krem.
  7. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Przed podaniem pokroić na kawałki.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu”

  1. Kuba B. napisał(a):

    Ta polewa wygląda genialnie, nigdy wcześniej o niej nie słyszałem – już żałuję. Może na weekend uda mi się upiec takie ciacho :)

  2. krystyna napisał(a):

    Czy to ciasto można zamrozić?

  3. Lidia napisał(a):

    Polecam domowe mleko konopne na bazie łuskanych nasionek konopnych. Przepis jest taki, że do naczynia blendera wsypujemy 0,5 szklanki nasion, 1,5 szklanki wody filtrowanej, 2 świeże daktyle lub 1-2 łyżeczki syropu klonowego, 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilli, szczypta soli – całość blendujemy i otrzymujemy przepyszne mleko roślinne, odpowiednie dla wegetarian i wegan :) Ja swoje nasionka kupuję zawsze w sklepie internetowym konopiafarmacja*pl, ale mają też swój sklep stacjonarny w Poznaniu przy placu Wolności :)

  4. Karolina napisał(a):

    Ciasto bardzo pyszne, nie kruszy się, nie jest suche. Ja trochę zmodyfikowałam przepis dając po 50g mąki : gryczanej, kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej i 100 g mąki kokosowej zamiast gotowej mieszanki. Warto zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *