Korzenne ciasto z buraków

23 lutego 2016, 17:04 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia | 37
Korzenne ciasto z buraków

Skoro można z marchewki, to dlaczego nie z buraka? Jeśli lubisz ciasta z nutą cynamonu i goździków, niezbyt słodkie, lekko wilgotne, to jestem pewna, że korzenne ciasto z buraków będzie Ci smakowało. Jeśli w dodatku produkujesz lub planujesz rozpocząć domową produkcję mleka orzechowego i nie wiesz, co zrobić z pozostałymi po niej mielonymi orzechami, to jest to przepis dla Ciebie idealny.

korzenne-ciasto-z-burakow-przepis02

korzenne-ciasto-z-burakow-przepis04

Korzenne ciasto z buraków

2 średnie buraki starte na tarce o małych oczkach (ok. 1 ½ szklanki)

1 ½ szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału

3/4 łyżeczki sody

czubata łyżka przyprawy korzennej

100 g zmielonych orzechów laskowych (wykorzystałam te, które zostały po produkcji mleka orzechowego)

2 jajka

70 g ksylitolu lub cukru trzcinowego

120 ml oleju

120 ml mleka sojowego

dodatkowo:

150 g czekolady gorzkiej

50 ml mleka sojowego

wisienka koktajlowa

  1. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę korzenną i orzechy.
  2. Jajka utrzeć z ksylitolem lub cukrem do białości.
  3. Olej wymieszać w dzbanku z mlekiem sojowym. Do miski z sypkimi składnikami dodać jajka, mieszankę mleczną i starte buraki.
  4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Odstawić na kratce do wystygnięcia.
  6. W tym czasie połamać czekoladę, włożyć ją do garnka, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu.
  7. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Czekoladą polać przestudzone ciasto i udekorować je wisienką ;)

korzenne-ciasto-z-burakow-przepis06

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

37 odpowiedzi na “Korzenne ciasto z buraków”

  1. Karolina napisał(a):

    Wygląda fantastycznie!:) Spróbuję obliczyć kaloryczność jednego kawałka i włączę do diety jako słodycz na “cheat day”/

    Zastanawiam się czy można czymś zastąpić orzechy, nie mam w zanadrzu takich dobrych “odpadków” :(

    Pozdrawiam!

  2. Natalia Mogiłko napisał(a):

    można czymś zastąpić jajka? len?

  3. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Jak tylko wyjdę z postu – spróbuję !!! miłego wieczoru :D

  4. Katarzyna Wiśniewska napisał(a):

    A z cukinią zamiast buraka wyszłoby to ciasto Pani zdaniem?

  5. Grażyna Matyschik napisał(a):

    Super! Dziękuję za przepis. Na pewno skorzystam Ciepło pozdrawiam

  6. Ziołami Malowane napisał(a):

    Musi smakować wspaniale! Uwielbiam ciasta z warzywami :)

  7. Ola Pietrzak napisał(a):

    to wygląda zdecydowanie za smacznie :D

  8. Sabina Bartosińska napisał(a):

    Marchewkowe uwielbiam! Kocham buraczki

  9. Dobrochna Frac napisał(a):

    robiłam :). Z trochę innego przepisu. Wyszło pyszne. Nieco mroczne, słodkie czekoladą, wilgotne… Burak moim zdaniem niewyczuwalny :). Polecam! W kolejce stoi ciasto z cukinii

  10. Anna Rus napisał(a):

    Mam diete wg grupy krwi i takie ciacho mi pasuje

  11. Beatko, podobają mi się Twoje dietetyczne ciasta, które wyglądają tak… rozpustnie :D

  12. Joanna Malczewska napisał(a):

    Próbujemy w weekend!!!! Dzięki, Beatko!

  13. Marta Pałasz napisał(a):

    Super! Mam ochotę wypróbować tylko czy zamiast mleka sojowego może być zwykłe lub kokosowe?

  14. Joanna Jachowska napisał(a):

    Będę robić, bo uwielbiam buraki :-) Tylko zamiast cukru trzcinowego lub ksylitolu… syrop daktylowy? Hm, spróbuję.

  15. Poland Exclusive napisał(a):

    Wspaniale zdjecia!!!!

  16. Ginga napisał(a):

    Intrygujące połączenie :)

  17. Dorota Kmiecik-Karaban napisał(a):

    Mega pycha Najlepiej smakuje gdy poleżakuje 2-3 dni w lodówce.

  18. justyna napisał(a):

    Czy możesz mi napisać o jakej dł. średnicy użyć blachy do tego przepisu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *