Korzenny domek – ciasto dla tych, co nie mają czasu :)

18 grudnia 2013, 09:49 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Przepisy Świąteczne Święta | 6
Korzenny domek – ciasto dla tych, co nie mają czasu :)

domek z piernika_2

Ilość  imprez okołoświątecznych przyprawia o zawrót głowy. Wigilie szkolne, przedszkolne, pracowe i koleżeńskie na które zazwyczaj wypada coś przynieść. Proponuję więc dziś błyskawiczne ciasto korzenne, które wymaga właściwie kilku ruchów łyżką i jest gotowe do przelania do formy. Można je upiec w klasycznej keksówce i obficie oblać białym lukrem lub wybrać np. foremkę w kształcie domku, którą znalazlam w sklepie Duka (w dodatku cena ostanio przyjemnie zmalała).

forma domek

Ciasto korzenne

300 g mąki razowej orkiszowej (można też użyć mąki zwykłej)

skórka otarta z 1 pomarańczy

70 g brązowego cukru

240 ml mleka

100 ml kefiru

2 jajka

2 łyżki kakao

2 łyżki dżemu śliwkowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżka przyprawy korzennej

100 g bakalii (polecam mieszankę orzehów laskowych, rodzynek, suszonych śliwek i skórki pomarańczowej)

masło do wysmarowania formy

  1. Formę wysmarować dokładnie masłem.
  2. Bakalie pokroić w kostkę i wymieszać z dwiema łyżkami mąki.
  3. Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, a następnie energicznie wymieszać łyżką.
  4. Dodać bakalie i wymieszać jeszcze raz.
  5. Ciasto przelać do formy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez ok. 55 minut.
  7. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia. Prawda, że proste?

foremki

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Korzenny domek – ciasto dla tych, co nie mają czasu :)”

  1. Sabina napisał(a):

    piękna ta foremka!!! pozdrawiam przedświątecznie:)

  2. Magda napisał(a):

    czy w przepisie nie brakuje tłuszczu ?

  3. Majana napisał(a):

    Śliczności. :)
    Piękna foremka
    Pozdrowienia przedświateczne :)

  4. Jola napisał(a):

    To ja z pytaniem: jakie mniej więcej wymiary ma foremka, którą Pani używała? Próbuję wyliczyć, ile ciasta będę potrzebowała na foremkę „Mikołajową”. I jak długo ciasto zachowuje świeżość (chciałam zrobić takie ciastka-prezenty dla znajomych dzieci) Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *