Kotlety z wędzonego tofu

10 marca 2018, 09:14 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 0
Kotlety z wędzonego tofu

Niewielkie złociste kulki z wędzonego tofu błyskawicznie znikają z talerza. Można je zajadać po prostu z sałatką, lub potraktować podobnie jak falafla i zamknąć w pszennym placku z dodatkiem humusu i warzyw. Pyszna sprawa, zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Kolejny przykład na to, że czasem potrzeba tak niewiele wysiłku, by osiągnąć coś tak smacznego :) Podoba mi się mała forma tych kotlecików, ale oczywiście można je przygotować również w formie klasycznych burgerów. Smacznego!

Kotlety z wędzonego tofu

ząbek czosnku

350 g tofu wędzonego

4 łyżki bułki tartej

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka papryki wędzonej

łyżka sosu sojowego

olej do smażenia

  1. Cebulę drobno pokroić, czosnek przepuścić przez praskę.
  2. Tofu rozgnieść widelcem.
  3. Do miski wrzucić cebulę i czosnek, dodać tofu, bułkę, mąkę, paprykę wędzoną i sos sojowy.
  4. Połączyć składniki i formować z nich niewielkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *