Kotlety z cieciorki z ziołami

4 lipca 2013, 12:46 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 9
Kotlety z cieciorki z ziołami

kotlety z cieciorki_4

Są pyszne zarówno zaraz po usmażeniu, jak i na zimno, z dodatkiem sałatki. Lubią też towarzystwo pieczywa, sprawdzą się więc w roli wegetariańskich burgerów. Ich smak można zmieniać według upodobań. Zamiast mięty, oregano lub bazylia. Cebulę można zastąpić podsmażonym porem, a do farszu dodać łyżkę słodkiej papryki. Smacznego!

Kotlety z cieciorki

350 g cieciorki
3 cebulki dymki
½ pęczka natki pietruszki
kilka listków świeżej mięty
1 ząbek czosnku
sól
4 łyżki bułki tartej
jajko
kasza kukurydziana do panierowania
olej do smażenia

Cieciorkę ugotować, odsączyć na sitku, pozostawiając wodę. Zmiksować na gładką masę. Jeśli jest zbyt sucha, dodać nieco wody pozostałej z gotowania. Cebulę drobno posiekać, zeszlić na oleju. Dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszać, wsypać bułkę, dodać jajko i wyrobić masę. Jeśli jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę bułki. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w kaszy i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron  na złoty kolor.

kotlety z cieciorki_1 kotlety z cieciorki_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Kotlety z cieciorki z ziołami”

  1. Michal Rosa napisał(a):

    Czy mozna uzyc cieciorki z puszki?

  2. m_grzywka napisał(a):

    Witam, przypadkiem trafiłem na ten blog i juz się zakochalam, cudowny klimat :):) Przepis brzmi bardzo fajnie i chciałabym go wyprobowac jako danie obiadowe. Moge prosić o jakies porady – z czym najlepiej będę komponowały się takie kotleciki? Przyznam, że nigdy nie przygotowywałam wersji wegetariańskich a bardzo bym chciała. Pozdrawiam!

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Bardzo dziękuję za mile słowa. Ja podaję te kotlety podobnie jak tradycyjnie, czyli w bułce, z dodatkiem warzyw. Świetnie będą się też komponować jako danie obiadowe lub kolacyjne, z sosem pomidorowym lub grzybowym i jakąś surówką. Serdecznie pozdrawiam i życzę milego dnia!

  3. Muffin Case napisał(a):

    Kupiłam ciecierzycę i już nie mogę się doczekać tych kotletów.

  4. Wykrakana napisał(a):

    A ta ilość składników to na ile porcji obiadowych tak mniej więcej? Bo nigdzie nie mogłam się tego doczytać.

    (Ps. Te kotleciki wyglądają na prawdę bardzo smacznie :) dziś będę je robić wg. Twojego przepisu.)

  5. kasia napisał(a):

    Kolejny raz robię te kotlety i są naprawdę bardzo smaczne! Na obiad z warzywami lub na zimno z chlebem są doskonałe! Nie dodaję mięty bo nie przepadam ale z bazylią też są super. No i bardzo podoba mi się pomysł panierowania w kaszy kukurydzianej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *