Klasyczny przepis na kotlety z pieczarek. Genialna prostota :)

21 lutego 2014, 14:41 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 61
Klasyczny przepis na kotlety z pieczarek. Genialna prostota :)

kotlety z pieczarek_3

Co powiesz na kotlety z pieczarek? Kolejna propozycja na wegetariańskie kotlety to nieco zapomniany, klasyczny przepis na doskonałe kotlety z pieczarek. To niedrogie, pyszne i proste danie ma całe rzesze zwolenników, do których zaliczam się i ja. Polecam kotlety w świeżej np. bułce, z sałatką z czerwonej kapusty lub sosem pomidorowym.

Kotlety z pieczarek

150 g pieczarek

1 mała cebula

4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)

pęczek natki pietruszki

sól

pieprz

bułka tarta

olej do smażenia

 

  1. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć razem 6 minut, zestawić z ognia.
  4. Jajka na twardo  i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem.
  5. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły.
  6. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto.

kotlety z pieczarek_4

kotlety z pieczarek

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

61 odpowiedzi na “Klasyczny przepis na kotlety z pieczarek. Genialna prostota :)”

  1. Monika Fiszer napisał(a):

    rewelacyjne, łatwe, szybkie i pyszne!

  2. Agnieszka Kolińska napisał(a):

    świetne – do przetestowania w najbliższym czasie:)

  3. Katarzyna napisał(a):

    już chyba kiedyś takie lub podobne robiłam… muszę zrobić koniecznie jeszcze dziś! Dzięki za przypominajkę :)

  4. Sabina napisał(a):

    Pycha! Ciekawe, czy w wersji pieczonej też by się udały?pozdrawiam

  5. Majana napisał(a):

    Pyszny pomysł Beatko. Wyglądają smacznie i jak ładnie podane.Wiosennie tak.
    Pozdrawiam :)

  6. Justyna napisał(a):

    Właśnie je zrobiłam, zamiast pietruszki dodałam świeżych liści szpinaku drobno pokrojonych, pychaaaaa :))

  7. magda napisał(a):

    zrobiłam wczoraj, znikały w zastraszającym tempie ;) pyyszne!

  8. smakowite.com napisał(a):

    U mnie wszystkie są wegetariańskie! Uwielbiam kotlety, robię najprzeróżniejsze. Z jajek i pieczarek też, ale zamiast pietruszki dodaję koperek. Nie mam chyba ulubionych, ciągle coś nowego wymyślam. Obecnie mam w zamrażalce hreczniaki (czyli kotlety z kaszy gryczanej i twarogu), kotlety z granulatu sojowego i kotlety z quinoa.

  9. Patrycja Skłodowska napisał(a):

    Falafel z dodatkiem kaszy jaglanej podawany z miętowym sosem tzatziki. Pieczony… żeby było dietetycznie. Albo z komosy ryżowej… mniam!

  10. Marz Ka napisał(a):

    Oboje z mężem nie przepadamy za mięsem dlatego wciąż szukam inspiracji na dania wege. Coś czuję, że to będzie strzał w dziesiątkę

  11. Ashka Skola napisał(a):

    Z fasoli, z brokula, z kasz, mieszane… ze wszystkiego co da sie ulepic :D

  12. Beata Przeorska napisał(a):

    Muszę robić wegańskie i bezglutenowe… Jeszcze nigdy mi nie wyszły… Zawsze masa jest zbyt rzadka i albo w ogóle nie da się uformować, albo spływa na patelni.

  13. Maja Raph Twarowska napisał(a):

    Z ryzu ze szpinakiem i serem kozim!! Na ostro z sosem pomidorowym

  14. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Robiłam już kotlety z różnych kasz, marchewki, ale z pieczarek jeszcze nie próbowałam :)

  15. Agata Borowska napisał(a):

    Beata Bartłomiejczyk

  16. Z zielenimy jaka jest w domu (glownie pietruszka, kolendra albo koperek) z ciecierzycy, z namoczonych orzechow, z cukini, marchewki…z wszystkiego;-)

  17. Ela Fafka napisał(a):

    Zrobię na pewno, a przy okazji wytropilam u Ciebie świetny pasztet z soczewicy! !!

  18. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Mniam,musze sprobowac:)

  19. Ela Kirpsza napisał(a):

    Dzieki za inspiracje! Wlasnie sie glowilam nad tym co przygotowac na obiad. Wprawdzie nie mam pieczarek ale wyczaruje jakies kotleciki z brokula marchewki i kaszy jaglanej ☺ pozdrawiam ✌

  20. Marlenka Mia napisał(a):

    Smak dzieciństwa…

  21. Dorota Walentek napisał(a):

    Czerwona soczewica

  22. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Super przepis…napewno niedługo wypróbuję:)a dziś mam kotleciki z tofu z marchewką i ziołami:)

  23. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Znam te ten przepis. Uwielbiam

  24. Magdalena Zinczuk napisał(a):

    U nas żądzą kotleciki z kaszy jaglanej i jarmużu. Dzieciaki uwielbiają, a ja mogę w nich przemycić różne warzywa ktorych normalnie by nie zjadły. Dzisiaj były pieczarki ;) Bardzo lubimy też kotleciki z kaszy gryczanej.

    • Barbara Stachowicz napisał(a):

      Jaki przepis z kaszy jaglanej?

    • Magdalena Zinczuk napisał(a):

      Robię na oko, ale mniej więcej tak: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej + garść zblendowanego jarmużu (wcześniej zalewam go na chwilę wrzątkiem żeby zmiękł) + podsmażona cebulka + jajko + łyżka mąki ziemniaczanej + pół łyżeczki kurkumy+ sól i pieprz ziołowy. Można dodać warzywa jakie nam się jeszcze zachce/co zalega w lodówce (pieczarki, marchewka itd). Mięsożercy moga dodać zmielone mięso z indyka, chociaż moim dzieciom (!) bardziej smakuje wersja wege :) Obtaczam w mące gryczanej lub bułce tartej i smażę na oleju kokosowym. Mniam 😊

  25. Olcia Oleńka Ola napisał(a):

    Iga Szmagla…kupie pieczarki a Ty zrob,co?

  26. Karolina napisał(a):

    Pierwszy raz bd rb takie coś, początkująca kucharka.. Trzymajcie kciuki ! :)

  27. kroliczek napisał(a):

    mniam mniam

  28. smakowite.com napisał(a):

    Bardzo i tylko takie robimy, i jemy!

  29. Barbara Zachwieja napisał(a):

    Ja uwielbiam z kaszy jaglanej. Wczoraj jadłam.

  30. Katarzyna Bednarczyk napisał(a):

    Ja lubie ale mam problem z czym toto jeść jako caly posiłek :/ połączenie kaszy i marchwi w kotlecie wyczerpuje ilosc węglowodanów, tak samo burgery bezmiesne, no.bo.jak.kasze w bułkę wsadzic potem :p

  31. Kazimiera Maj napisał(a):

    Można jeść podsmaż ana czerwona cebula i czerwona fasola w sosie z pomidorami. Można z duszona kolorowa papryka.Z leczo

  32. Kaśka Bereś napisał(a):

    Uwielbiuję ;)

  33. Edyta Sobolewska napisał(a):

    Lubię bardzo! U mnie jeszcze z selera robię. Mniaaam

  34. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Moglabym wreszcie sprobowac:|

  35. Patrycja Reszko napisał(a):

    Pamiętam kotlety z pieczarek ze studenckiej stołówki sprzed ponad 20 lat. Z sentymentu na pewno skorzystam z Twojego przepisu i też usmażę :)

  36. Justyna napisał(a):

    Moi domownicy zrezygnowali z mięsa, wczoraj zrobiłam kotleciki z tego przepisu, zachwyceni, mnie tez smakowały

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *