Krem z porów z bazyliowymi chipsami

23 marca 2010, 12:48 | Kuchnia Przepisy Wegetariańskie Zupy | 8
Krem z porów z bazyliowymi chipsami

Kremowa zupa ze świeżo mielonym pieprzem i chrupiącą bazylią. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, choć wczorajsza maca też by tu pasowała.

Potrzebne będą:
4 pory pozbawione zdrewniałych, zielonych części
3 ziemniaki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 sera typu camembert (użyłam lekkiej wersji z linii Linessa dostępnej w Lidlu)

Pory pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i masło, wrzuciłam pory i smażyłam je na małym ogniu ok. 15 minut, aż zmiękły i stały się szkliste. Dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę razem przesmażyłam i przełożyłam warzywa do garnka. Zalałam 2 l wody, gotowałam ok. 15 minut, aż ziemniaki były miękkie. Pod koniec gotowania dodałam pokrojony w cząstki ser. Zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem.

Bazyliowe chipsy są bardzo delikatne, kruche i aromatyczne. Dodaję je do kremowych zup, pięknie też wyglądają w towarzystwie makaronu.
Listki świeżej bazylii wrzucam na rozgrzany olej. Smażę dosłownie chwilę po obu stronach. Odkładam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z tłuszczu. Uwaga, podczas smażenia mocno pryskają!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Krem z porów z bazyliowymi chipsami”

  1. Flora napisał(a):

    MNIAM!! uwielbiam krem z porów, ale ja do mojego daję jeszcze marchewkę, pietruszkę i selera odrobinę. Ma trochę inny kolor;-).
    Bazyliowe chipsy wypróbuję na pewno.

  2. Kasia napisał(a):

    zupa z pora jest super ale takiej wersji (z ziemniakami i serem) jeszcze nie jadłam.. hmm ciekawe jakie to doznanie smakowe… a te chipsy… jesteś inspiracją dnia :)
    pozdrawiam

  3. Lavande napisał(a):

    Takich chipsów jeszcze nie jadłam! Musze koniecznie spróbować

    a zupę z spora kosztowałam i jest pyszna, potwierdzam;)

  4. majana napisał(a):

    Mniam, smaczna ta zupka musi być! Zdjęcia takie, że palce lizać.
    Pozdrawiam:)

  5. Beata Lipov napisał(a):

    Kasia :)

  6. Beata Lipov napisał(a):

    Por, to takie skromne warzywko, a tyle fajnych potraw można z niego wyczarować. Pozdrawiam Was kochane.

  7. Mich napisał(a):

    Piękne to to. Bazyliowe listki sprawdzę przy najbliższej okazji czyli najpewniej w weekend. Szałwię do tej pory robiłem w ten sposób (albo w cieście). Nie próbowałem ale listki limonki w lekkim cieście podobno obłędnie smakują.
    Od zup powoli odchodzę na rzecz nowalijek po kremowej zimie.
    Pięknego dnia!

  8. Anika napisał(a):

    Wydaje się być proste i szybkie… A jak apetycznie wygląda. Jak zawsze w Lawendowym Domu :-)
    Spróbujemy…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *