Kremowa zupa z dyni na mleku kokosowym

Ma piękny kolor, jest cudownie kremowa dzięki dodatkowi kokosowego mleka, rozgrzewa, rozwesela. Zupa na  jesienny dzień. Czy u Was też tak pięknie świeci słońce?

Zupa z dyni na mleku kokosowym

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę

4 ziemniaki

pęczek dymki

100 g masła

1 łyżka mieszanki curry

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru (ilość zależy od Waszych preferencji)

1 łyżka oleju

sól

puszka mleka kokosowego

Dymkę oczyścić, pokroić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić, smażyć 4-5 minut, często mieszając. Całość przełożyć do garnka, dodać dynię, zalać 1 ½ l wody. Gotować ok. 20 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Na małej patelni rozgrzać olej, dodać curry, rozgnieciony na papkę czosnek i stary na tarce imbir. Smażyć chwilę, energicznie mieszając. Pod koniec gotowania dodać do zupy mieszankę przypraw i mleko kokosowe. Gotować jeszcze chwilę razem, żeby składniki się połączyły. Do zupy wspaniale pasują świeże liście kolendry.

Do dekoracji użyłam ziołowych chipsów, o których pisałam tu.

 

  • Kosmalska Anita

    Imbir i mleko kokosowe to mieszanka rozgrzewajaca wspaniala na chlodny dzien, ale kiedy mamy za oknem piekna polska zlota (tudziez barcelonska) jesien polecam przepysznie prosty i szybki krem z dyni z odrobina tymianku :)

    • Katarzyna Szczerbińska

      No to jeszcze przepis poproszę :-)

      • Kosmalska Anita

        Bardzo proszę :) bardzo szybko, łatwo i pysznie! Zagotowac kawałki dyni z jednym ziemniaczkiem w celu zageszczenia konsystencji w małej ilości wody. Potraktować blenderem i doprawic sola, pieprzem i tymiankiem.

        • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

          Super!

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Tymianek bardzo mi się podoba :)

  • Ghafoorvioleta288

    Te ziolowe chipsy sa powalajace!!!

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Pamiętaj tylko, że bardzo trzeba uważać przy smażeniu. Pryskają gorącym tłuszczem.

  • ola

    uwielbiam zupy na bazie mleka kokosowego, a ta wygląda tak słonecznie :)

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Za to między innymi kochamy dynię, za kolor, prawda?

  • Majana

    Cudowne kolory, piękne zdjęcia! Jesienne, smaczne,że ach! :)
    Zupka z dyni jest pyszna,a mleczko kokosowe do niech tak wspaniale pasuje. Wpadłabym do Was na zupkę;-)
    Uściski serdeczne dla całej Rodzinki :*

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Dziękuję serdecznie.

  • scraperka

    mmm:) robiłam zupkę z dyni, ale z mleczkiem kokosowym wygląda dużo ciekawiej i pewnie też lepsza w smaku:))) kolorek obłędny , więc muszę koniecznie spróbować:) pozdrawiam cieplutko

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Ta zupka jest oblędna, nie będę ukrywać :) Pozdrawiam bardzo mocno!

  • Eve

    Zupa wyszła rewelacyjnie….mmmmm…pycha

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Super!

  • Deilephila

    hmmm, muszę spróbowac, bo do tej pory nikt nie zdołał mnie przekonac do dyni – potrawy były zbyt mdłe…ale przekonałas mnie imbirem;)

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      To zależy od tego, w jakim towarzystwie dynia występuje. Ja też nie lubię mdłych potraw, a dynia stwarza tyle możliwości!

  • jakpomasle

    Chyba też się skuszę.

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Skuś :)

  • ewa k

    Namówiłam męża, żeby zrobił tę zupę, jest po prostu nieziemska! Do tej pory robiliśmy tradycyjną, ale ta z dodatkiem curry, imbiru i mleka kokosowego po prostu powaliła mnie z nóg :)

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Ewa, ale się cieszę!

  • Maja

    Eksplozja w buzi! Obuchem po kubkach smakowych! DZIEKUJEMY!!!! Ja, maz i nasze dzieciatko jeszcze w brzuszku ale pewnie juz i tak w tej zupce zakochane :) Pozdrawiamy.

  • matanga

    Niesamowita, najlepsza! wszyscy się nią zajadają, już nie będę wypróbowywać innych wariantów zup dyniowych, bo szkoda czasu :)

  • Gosia

    świetny przepis i super, że na mleku kokosowym, bo innego póki co nie mogę spożywać. tylko jedna rzecz mnie martwi… czym zastąpić masło, żeby nie tracić na smaku (masła też nie mogę, bo jestem na diecie eliminacyjnej białko mleka krowiego). pozdrawiam serdecznie:)

    • RENATA

      SMAŻ NA OLEJU (MAŚLE)KOKOSOWYM 500D OK. 20 ZŁ, BARDZO ZDROWYM, A DO TEGO NIE KURZY SIĘ TAK JAK MASŁO.

  • Deilephila

    Oj , dzisiaj nie mój dzień na dynie, wylałam cały garnek zupy z dyni z imbirem i pomarańcza – za dużo pomarańczy i nie dąło sie tego zjesc:/

  • Kuchareczka

    polecam juz po ugotowaniu odlać co najmniej pół litra wywaru, wtedy zupa będzie bardziej kremowa. No i oczywiście doprawiać już po ugotowaniu i zblendowaniu wszystkiego. Do tego wyśmienite będą grzanki domowej roboty, czyli zwykły biały chleb zarumieniony w piekarniku.

  • RENATA

    Uwielbiam smak i zapach kokosa, jutro wypróbuje dynie z mlekiem kokosowym!

  • Asiek101

    Wyszła super, dałam sporo imbiru i zamiast curry (myślałam, że jest, ale niestety:() dałam łyżeczkę kurkumy. Dzięki za przepis

  • mariola

    zupa super po małej modyfikacji mój mąż dał się namówić na ” skosztowanie”po czym poprosił o dolewkę . Dodałam sporo chili i sok z jednej cytryny. Dozowałam powoli aż do uzyskania pożądanego smaku słodko -pikantno -kwaskowego, i podałam z uprażonymi pestkami słonecznika.

  • Ania

    Byłam wielką entuzjastką tego przepisu, niestety straciłam ponad godzine (łącznie z obieraniem dyni). Zrobiłam wszystko jak w przepisie. niestety smak był tak mdły, ze mimo słonych paluchów, które troche uratowały sytuacje nie byłam w stanie zjesc talerza. Brakuje jakiegos saku, który urozmaiciłby tą zupę. nie wiem jak uratować pełen garnek. Moze chili?

  • Justyna

    Zupka przepyszna! Jednak z dodatkiem soku z cytryny i chili smakuje jeszcze lepiej! Pozdrawiam :)

  • dzichad

    Szczerze to moim zdaniem za dużo tego mleka kokosowego. Nalałem całą puszkę i całość smakuje jak olejek do opalania. Ciekawe czy pies zje :/

  • dzichad

    Z konta Dzichad pisze BOXOWA: Lawendowy Domku! Mamy tu straszny error w kuchni! Zupa mdła i nie chcą tego ludziska jeść. Można jeść zdrowo ale i smacznie dlatego uważam, że trzeba popracować nad przyprawami (albo proporcjami) bo „mydło” to nie jedzenie;) My się ratujemy grzankami i serem pleśniowym. ;) Powodzenia! Pozdrawiamy!!!!!!!1