Kulebiak z ciasta kopytkowego

16 grudnia 2017, 20:42 | Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta Wegetariańskie | 4
Kulebiak z ciasta kopytkowego

Przepis dostałam od mojej genialnej starszej siostry i od razu mówię, że to jest coś bardzo, bardzo pysznego. Takiego kulebiaka jeszcze prawdopodobnie nie jadłaś. Ciasto kopytkowe i dowolne nadzienie – polecam klasyczny farsz grzybowy. Taki kulebiak zapieka się w formie keksówce, a następnie można podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, lub przesmażyć pokrojone plastry na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Doskonale będzie pasował do filiżanki czerwonego barszczu na zakwasie, na który przepis znajdziesz tu.

Kulebiak z ciasta kopytkowego

500 g ziemniaków

szklanka (lub nieco więcej, w zależności od gatunku ziemniaków) mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

jajko

sól

300 g pieczarek

cebula

olej

sól

pieprz

dodatkowo:

masło i bułka do wysmarowania formy

  1. Przygotować farsz. Pieczarki umyć, posiekać. Cebulę drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę.
  3. Dodać pieczarki, smażyć ok. 10 minut, często mieszając.
  4. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pozostawić farsz do wystygnięcia. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
  5. Odcedzić, przepuścić przez praskę i zostawić aż wystygną.
  6. Połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto.
  7. Rozwałkować je na podsypanej solidnie mąką stolnicy na prostokąt.
  8. Na cieście rozłożyć równomiernie farsz. Zrolować, zakleić wzdłuż tak, by kulebiak się nie rozwijał.
  9. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Do tak przygotowanej formy włożyć kulebiak.
  10. Wierzch posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
  11. Po lekkim przestygnięciu wyjąć kulebiak z formy.
  12. Podawać pokrojony w plastry, które dodatkowo można usmażyć z obu stron na złoto. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Kulebiak z ciasta kopytkowego”

  1. Kaasiad napisał(a):

    Ten kulebiak, to hicior u mojej teściowej
    😃

  2. EdSverige napisał(a):

    Wow, super clanok, prajem vela stastia :-)

  3. aniaw napisał(a):

    Czy można zastąpić pszenną tylko ziemniaczaną. Tak robię z kopytkami ale nie wiem czy w takiej roladzie to zda egzamin?

  4. Izasmile napisał(a):

    Wygląda smacznie! Nie wydaje się trudny do przygotowania. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych dań na świątecznym stole.
    Mam jedno pytanie. Ile dni będzie smaczny po przygotowaniu? Najlepszy jest na świeżo, czy można przygotować go np dwa dni wcześniej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *