Kwiaty cukinii w tempurze

24 czerwca 2013, 08:30 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 6
Kwiaty cukinii w tempurze

 kwiaty cukinii w tempurze_2

Chrupiące i pyszne. Podaję je z sałatką z pomidorów z cebulą, oliwkami i ostrym serem. Moje pochodzą od niezastąpionego Pana Ziółko z bazaru w Falenicy, ale wiem, że niektórzy z Was mają cukinię na swoich grządkach. Podobnie można przygotować młode strączki zielonego groszku, różyczki brokułów, plastry cebuli lub marchewkę. Smacznego!

kwiaty cukinii w tempurze_3

Kwiaty cukinii w tempurze

26 kwiatów cukinii

¾ szklanki mąki pszenej

¾ szklanki mąki kukurydzianej

½ łyżeczki soli

gazowana woda mineralna

olej do smażenia

Kwiaty umyć, pozbawić pręcików, osuszyć. Do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól. Ubijając trzepaczką, wlewać wodę do momentu, aż powstanie ciasto nieco rzadsze od naleśnikowego. Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać kwiaty w cieście i smażyć z obu stron na złoto. Odładać na papier kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu.

kwiaty cukinii w tempurze_4 kwiaty cukinii w tempurze

Tu znajdziecie przepis na kwiaty cukinii faszerowane serem.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Kwiaty cukinii w tempurze”

  1. ewa napisał(a):

    Czy ktoś wie gdzie w okolicach Krakowa można dostać kwiaty cukinii? Zagapiłam się, mogłam posiać cukinię wiosną, ale cóż…

  2. Thymithes napisał(a):

    Mam! Swoje! :) Za chwilę zabieram się do smażenia.
    Tylko następnym razem muszę pamiętać, żeby zbierać je rano … Wtedy chyba mają mniej czarnych, małych lokatorów ;)
    Tak na marginesie: ile kosztują kwiaty cukinii?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Ale fajnie, że masz swoje, zazdroszczę :) Nie wiem, ile kosztują, bo kupowałam hurtowo z innymi jadalnymi kwiatami. Może ktoś podpowie?

      • Weronika napisał(a):

        Polecam kwiaty jadalne Liliowców. Smakują jak delikatna papryka i są chrupiące. Warto jadać świeże zerwane wprost z łodygi.

  3. Gatita napisał(a):

    W Gospodarstwie Rolnym Ludwik Majlert na Białołęce pudełko, które zaiwera 4 sztuki kosztuje 8.5 zł.
    Tym razem kupię i zrobię, bo jeszcze nigdy nie próbowałam :-)
    Pozdrawiam
    Kulinarne przygody Gatity

  4. Aga Rogala napisał(a):

    zrobiłam. z sałatką. mooooje smaki! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *