Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii

13 września 2017, 10:01 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 0
Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii

Dawno nie wyjęłam z piekarnika czegoś tak aromatycznego i buchającego szaleńczo pozytywną energią. Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii jest wyrazista, optymistyczna i zwyczajnie bardzo, bardzo smaczna. W Lawendowym Domu uwielbiamy lasagne w najróżniejszych postaciach. Ta potrawa jest łatwa w przygotowaniu i tylko od mojej wyobraźni zależy końcowy efekt. Jedno danie na tysiąc sposobów – to jest doskonałe rozwiązanie, gdy w domu rezyduje banda głodomorów :) Można ją podawać z mięsem, z grzybami lub warzywami – wszystko zależy od potrzeb. U nas najczęściej powstaje wersja wegetariańska, ze względu na wegetarian, którzy na stałe zasiadają przy moim wielkim stole. Po ostatnim wypadzie na targ, przytargałam dynię – najbardziej optymistyczne warzywo świata ;)

Upiekłam ją najpierw, wydobywając jej aromat i smak, a następnie doprawiłam wyrazistą gorgonzolą, świeżo tartym parmezanem, szałwią, czosnkiem i chili. Powstała pikantna masa, która doskonale się skomponowała z płatami lasagne. Użyłam makaronu Lubella, do produkcji którego wykorzystano wysokiej jakości pszenicę, dzięki czemu zachowuje sprężystość i nie skleja się. Nie trzeba go też gotować przed ułożeniem w formie – wystarczy zapiec surowe płaty makaronu. Smacznego :)

Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii

8 płatów makaronu Lubella Lasagne

900 g upieczonej dyni (polecam odmianę Hokkaido)

150 g Gorgonzoli

50 g Parmezanu

½ łyżeczki suszonej papryki chili

ząbek czosnku

sól

świeżo mielony pieprz

gałka muszkatołowa

świeże liście szałwii

50 g masła

olej do wysmarowania formy

dodatkowo:

300 ml jogurtu greckiego

100 g Parmezanu

  1. Dynię rozgnieść widelcem.
  2. Dodać pokruszoną Gorgonzolę i starty Parmezan.
  3. Doprawić chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  4. Liście szałwii usmażyć na roztopionym maśle. Położyć na ręczniku papierowym i zostawić, aż wystygną i będą chrupiące.
  5. Masło wlać do dyni, dodać chipsy z szałwii i wymieszać.
  6. Jogurt wymieszać z Parmezanem.
  7. Formę do zapiekania wysmarować olejem. Układać płaty makaronu Lubella Lasagne i przekładać je masą
    z dyni.
  8. Każdą warstwę dyni polać sosem jogurtowym.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z włączoną funkcją góra/ dół/ termoobieg i piec 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *