Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii

13 września 2017, 10:01 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 2
Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii

Dawno nie wyjęłam z piekarnika czegoś tak aromatycznego i buchającego szaleńczo pozytywną energią. Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii jest wyrazista, optymistyczna i zwyczajnie bardzo, bardzo smaczna. W Lawendowym Domu uwielbiamy lasagne w najróżniejszych postaciach. Ta potrawa jest łatwa w przygotowaniu i tylko od mojej wyobraźni zależy końcowy efekt. Jedno danie na tysiąc sposobów – to jest doskonałe rozwiązanie, gdy w domu rezyduje banda głodomorów :) Można ją podawać z mięsem, z grzybami lub warzywami – wszystko zależy od potrzeb. U nas najczęściej powstaje wersja wegetariańska, ze względu na wegetarian, którzy na stałe zasiadają przy moim wielkim stole. Po ostatnim wypadzie na targ, przytargałam dynię – najbardziej optymistyczne warzywo świata ;)

Upiekłam ją najpierw, wydobywając jej aromat i smak, a następnie doprawiłam wyrazistą gorgonzolą, świeżo tartym parmezanem, szałwią, czosnkiem i chili. Powstała pikantna masa, która doskonale się skomponowała z płatami lasagne. Użyłam makaronu Lubella, do produkcji którego wykorzystano wysokiej jakości pszenicę, dzięki czemu zachowuje sprężystość i nie skleja się. Nie trzeba go też gotować przed ułożeniem w formie – wystarczy zapiec surowe płaty makaronu. Smacznego :)

Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii

8 płatów makaronu Lubella Lasagne

900 g upieczonej dyni (polecam odmianę Hokkaido)

150 g Gorgonzoli

50 g Parmezanu

½ łyżeczki suszonej papryki chili

ząbek czosnku

sól

świeżo mielony pieprz

gałka muszkatołowa

świeże liście szałwii

50 g masła

olej do wysmarowania formy

dodatkowo:

300 ml jogurtu greckiego

100 g Parmezanu

  1. Dynię rozgnieść widelcem.
  2. Dodać pokruszoną Gorgonzolę i starty Parmezan.
  3. Doprawić chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  4. Liście szałwii usmażyć na roztopionym maśle. Położyć na ręczniku papierowym i zostawić, aż wystygną i będą chrupiące.
  5. Masło wlać do dyni, dodać chipsy z szałwii i wymieszać.
  6. Jogurt wymieszać z Parmezanem.
  7. Formę do zapiekania wysmarować olejem. Układać płaty makaronu Lubella Lasagne i przekładać je masą
    z dyni.
  8. Każdą warstwę dyni polać sosem jogurtowym.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C z włączoną funkcją góra/ dół/ termoobieg i piec 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii”

  1. Magda napisał(a):

    A jakiej wielkości jest foremka i ile warstw Pani wyszło?

  2. Magda napisał(a):

    Nadzienie dyniowe w smaku jest bardzo dobre, ale mam jedną uwagę do tej lazanii. Zarówno nadzienie jak i jogurt grecki są bardzo gęste i przez to makaron nie dogotowuje się całkowicie i zostaje trochę twardawy. Przydałby się tu jeszcze jakiś rzadszy sos, z którego makaron mógłby wypić trochę wody i zmięknąć. Próbowałam już z sosem pomidorowym i wtedy makaron idealnie się dogotowuje, jednak pomidory mocno tłumią smak dyni.. Może jakiś rzadszy beszamel? Albo nadzienie dyniowe czymś rozrzedzić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *