Lasagne z mąki żytniej z pieczonymi warzywami.

10 czerwca 2011, 14:02 | Przepisy | 10

No dobrze, przyznam się od razu, pomyliłam słoje z mąką i do przygotowania ciasta makaronowego użyłam przypadkowo mąki żytniej pytlowej. Pomyłka wyszła na jaw dość szybko, ale postanowiłam sprawdzić, co z tego wyjdzie. Wyszło pysznie! Ciasto jest niezwykle delikatne, z wierzchu tworzy chrupiącą skorupkę. Moją lasagne z pieczoną cukinią i bakłażanem postanowiłam przygotować w wersji mocno uproszczonej. Efekt przerósł moje oczekiwnia.

Lasagne z mąki żytniej z pieczonymi warzywami

ciasto:
100 g mąki żytniej
1 jajko
1 łyżeczka oliwy
farsz:
1 cukinia
1 bakłażan
sos pomidorowy:
1 kg obranych i rozdrobnionych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych drobno świeżych liści oregano
sos beszamelowy:
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 l mleka
dodatkowo:
sól
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa

Z mąki, jajka, oliwy i ew. odrobiny wody wyrobić ciasto, owinąć je w folię i odłożyć, żeby „dojrzało”. W tym czase pokroić w plasterki cukinię i bakłażana, ułożyć na natłuszczonej blasze, lekko posolić, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na górną półkę z włączoną funkcją grill, na ok. 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie i przyrumienione.
Mocno rozdrobnione pomidory wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano. Z masła, mąki i mleka przygotować sos beszamelowy. Doprawić go solą, pieprzem i gałką. Formę do zapiekania (użyłam okrągłej formy o średnicy 25 cm) wysmarować oliwą. Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku ok. 35 cm i wyłożyć nim formę. Układać kolejno: bakłażana, połowę sosu pomidorowego, połowę sosu beszamelowego, cukinię. Zawinąć ciasto do wewnątrz, polać pozostałym sosem pomidorowym, a następnie beszamelowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec 45 minut.

Życzę smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Lasagne z mąki żytniej z pieczonymi warzywami.”

  1. grazyna napisał(a):

    Super pomysł, bardzo mi się taka lazania podoba :)

  2. Karola napisał(a):

    aj, pycha! pozdrawiam

  3. kabamaiga napisał(a):

    Beatko no i historia prawie jak z tartą tatin :) Świetna pomyłka.

  4. dotblogg napisał(a):

    wow! widzę,że sakiewki przybrały hiperrozmiary;)
    fajny pomysł dla kogoś kto akurat nie ma w zanadrzu makaronowych prostokątów:)
    pomyłka ale za to jaka!:)i nie trzeba było zakwaszać mąki? to lubię!

  5. Asia napisał(a):

    kocham lasagne!!! a takiej wersji jeszcze nie jadłam:)

  6. Mammamisia napisał(a):

    Mój mąż przejedzony mięsem domaga się potraw warzywnych. Dziękuję za kolejny przepyszny przepis. Dzisiaj zakupiłam KUCHNIĘ i podziwiałam zdjęcia i artykuł z Toba i córeczkami w roli głównej. Nie kupuję tej gazenty, ale tym razem nie mogłam tego przegapić. Pozdrawiam serdecznie! Iza.

  7. Majana napisał(a):

    Jakie pyszności Beatko!:)

  8. bozena-1968 napisał(a):

    Ciekawy przepis….A ja czytałam o Tobie i pięknej waszej historii w KOBIECIE I ŻYCIU …

  9. Lovely Home napisał(a):

    Przyznam bez bicia jesc uwielbiam! ((:
    Przepis juz mam,dziekuje za kolejne kulinarne doznania,
    pozdrawiam ciepło,
    Pat

  10. Lili Natura.pl - Kosmetyki Naturalne napisał(a):

    Pyycha! Jutro zabieram się za taką samą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *