Lemon curd – jadalny prezent

27 listopada 2015, 12:11 | Boże Narodzenie Desery Jadalne prezenty Świąteczne Święta | 1
Lemon curd – jadalny prezent

Lemon curd to kolejny prosty i bardzo smaczny pomysł na jadalny prezent. Pochodzące z dziewiętnastowiecznej Anglii cytrynowe mazidło ucieszy każdego łasucha. Sprawdza się jako dodatek do tostów lub naleśników. Można nim nadziać babeczki, użyć jako polewy do tortu lub pokryć nim cytrynowy sernik. Albo wyjadać po prostu łyżeczką podczas świątecznych leniwych wieczorów, gdy człowiek przejadł się już tradycyjnymi daniami, ale wciąż ma ochotę na odrobinę czegoś dobrego :)

lemon-curd-jadalny-prezent_2

Lemon curd


3 cytryny
2 całe jajka i 2 żółtka
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
30 g masła

  1. Cytryny dokładnie umyć, osuszyć.
  2. Zetrzeć z nich skórkę, a następnie wycisnąć sok.
  3. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać sok i skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka.
  4. Całość energicznie rozmieszać i postawić na małym ogniu.
  5. Podgrzewać, cały czas mieszając i w ten sposób doprowadzić do wrzenia.
  6. Dodać masło i gotować jeszcze 2-3 minut, cały czas mieszając. Masa powinna być idealnie gładka i lśniąca. Jeśli ma niewielkie grudki, można ją przetrzeć przez sitko lub zmiksować.
  7. Krem przełożyć do wygotowanego wcześniej słoiczka, zakręcić i odstawić do ostygnięcia. W lodówce można przechowywać do 2 tygodni.

lemon-curd-jadalny-prezent_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Jedna odpowiedź do “Lemon curd – jadalny prezent”

  1. Esti napisał(a):

    hej. Lemon curd kupuję w Niemczech i to jedno z moich ulubionych mazideł na kanapki.. I dziś właśnie zmienił się mój świat – nie miałam pojęcia, że to tak proste i tanie w przygotowaniu! szoooooooook. dzięki za ten przepis. niedługo na pewno wypróbuję. jesteś wspaniała :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *