Lody wegańskie z orzechami w karmelu bez maszynki.

1 sierpnia 2015, 17:02 | Bezglutenowe Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 42
Lody wegańskie z orzechami w karmelu bez maszynki.

weganskie-lody-bakaliowe

domowe-lody-weganskie-bez-maszynki_2W zasadzie sprawa jest tak prosta, że aż wstyd. No bo wystarczy dwa składniki wymieszać, dodać co tam wleci pod rękę i robota w zasadzie skończona. Kilka przepisów na lody wegańskie już na Lawendowym Domu było. Te są inne. Zamrażamy je w pojemniku, a następnie, gdy już są na kamień zmrożone, wyjmujemy, dajemy ze 20 minut oddechu, a następnie nakładamy łyżką do lodów do wafelków (jak ktoś chce), albo do pucharków. Właśnie takie kulkowe lody, tłuste (to za sprawą mleka kokosowego i masła orzechowego), niezbyt słodkie i bogate w smaku, dzięki dodatkom chodziły za mną od dawna. U mnie pojawiły się też suszone figi i orzechy włoskie w karmelu miodowym. Ale jestem pewna, że będziecie mieć przynajmniej 100 doskonałych pomysłów na to, co do masy lodowej wrzucić. Moich lodów nie dosładzałam, są dość wytrawne, a jedyna słodycz do figi i miodowy karmel. Jeśli zależy Wam na tym, by lody były zdecydowanie słodkie możecie do masy dodać miód, ksylitol, syrop z agawy lub cukier.

weganskie-lody-orzechowe

 

Domowe lody wegańskie z orzechami w karmelu i figami

lody:

  • 250 ml mleka kokosowego (użyłam mleka własnej produkcji, przepis tu)
  • 170 g masła orzechowego

dodatki:

  • 7 suszonych fig
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu (dla wegan zamiast miodu cukier, ksylitol, syrop z agawy lub stewia)
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

  1. Mleko wlać do rondla, dodać masło orzechowe.
  2. Podgrzać, cały czas mieszając, do momentu, aż mleko i masło się połączą.
  3. Zestawić z ognia i ubijać za pomocą blendera z końcówką do piany ok. 5 minut.
  4. Następnie przelać do naczynia, w którym lody będą się schładzać. Gdy masa zupełnie ostygnie wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  5. W tym czasie pokroić figi w drobną kostkę, orzechy rozdrobnić. Na patelni rozgrzać miód, gdy zaczną się tworzyć bąble, wrzucić orzechy.
  6. Prażyć cały czas mieszając ok. 4 minuty, następnie wylać na matę silikonową lub papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Uwaga, karmel jest bardzo gorący, więc nie oblizujcie w żadnym wypadku łyżki oraz nie próbujcie orzechów, zanim nie przestygnie!
  7. Wyjąć masę orzechową z zamrażarki, dodać figi, orzechy i skórkę, lekko przemieszać i ponownie wstawić do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
  8. Po wyjęciu lody będą twarde jak kamień. Trzeba im dać trochę czasu, by stały się plastyczne i dały się formować w kulki. Smacznego :)

domowe-lody-weganskie

domowe-lody-weganskie-bez-maszynki

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

42 odpowiedzi na “Lody wegańskie z orzechami w karmelu bez maszynki.”

  1. MOnika Rafałko napisał(a):

    Wyglądają smacznie. Chyba czas do kuchni

  2. Ewelina Kapica napisał(a):

    Jacek czekamy :)

  3. Różanecznik napisał(a):

    Wyglądają obłędnie.

  4. maja napisał(a):

    miód nie jest wegański, wprowadza Pani w błąd nie-wegan

  5. Anka Świerczyńska napisał(a):

    Z miodem to już nie wegańskie. Niemniej wydają się pyszne, z samymi orzechami bez miodowego kamelu też będą świetne.

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Aniu, jeśli Ci miód przeszkadza, to użyj cukru. Same lody są wegańskie, bo składają się z mleka kokosowego i masła orzechowego. Miód to dodatek, możesz go zastąpić tym, na co Ci Twoja dieta i przekonania pozwalają. Super przepis, pyszne lody, proste w dodatku, a już trzeci komentarz o miodzie.

  6. Marta napisał(a):

    Zgodzę się z Mają. Jeśli wegańskie, to bez miodu.

  7. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Ja zrobiłam weganska tarta na 1 urodziny wnuczki :)

  8. Kwiat Dalii napisał(a):

    ja chętnie zjem

  9. marzena napisał(a):

    a jak nie domowej roboty mleko kokosowe to które, to w puszce czy to w kartonie? czy to w kartonie to mleko kokosowe czy napój kokosowy?

  10. monik_a napisał(a):

    kolejny fenomenalny i bezczelnie pyszny smakołyk :) Siedzę na przemian z nosem albo w Twojej świetnej książce albo na Twoim blogu :) Przepis za przepisem coraz lepszy :) Miłego dnia! :)

  11. Ola Cruz napisał(a):

    Beatko, przepis wypróbowałam i zachwyciłam się prostotą wykonania i intensywnym smakiem lodów :) Dziękuję!

  12. Oj pysznie się zapowiada :) miłej wycieczki

  13. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Kiedy Pani to wszystko zdazy zrobic,podziwiam…

  14. Paulina napisał(a):

    Czy można zastąpić mlekiem (napojem) sojowym, czy jest za mało tłusty/rzadki? :)

  15. Hanna Popławska napisał(a):

    Może ma Pani jakieś ciekawe trasy rowerowe ?

  16. Z nieba mi spadasz! Chłopak siostry nie toleruje laktozy, a ostatnio wspominał, że lody mu się marzą :D
    A że ja dobra siostra jestem, to przy następnej okazji zrobię :) i ciasto na oleju też (chociaż u nas to zazwyczaj się babkę robiło :))

  17. Ewa Kalamat napisał(a):

    jakiej firmy wiórek używasz?

  18. Ewa Kalamat napisał(a):

    Jakich wiórków używasz? Dzieki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *