Mini kokardki z zielonymi warzywami

14 czerwca 2017, 15:13 | Przepisy | 0
Mini kokardki z zielonymi warzywami

Są takie dania, które nie wymagają wielkich przygotowań i nakładu pracy. Po prostu sięgasz po kilka składników, które masz pod ręką i wystarczy jedynie parę minut by przygotować coś smacznego. Często mówimy o braku czasu, o pędzącej coraz szybciej codzienności, o setkach obowiązków każdego dnia. Dlatego cenię sobie kuchnię prostą, smaczną i szybką. W mojej kuchni makarony pojawiają się często. Bo stwarzają niezliczoną ilość możliwości, są niezwykle proste w przygotowaniu, występują w wielu kształtach i rozmiarach. Tym razem sięgnęłam po makaron Lubella, który jest nowością – MINI kokardki. Ta nowa forma prezentuje się pięknie na talerzu. Już wiem, że sprawdzi się on w zapiekankach, sałatkach i zupach, a ja zrobiłam z nich coś na większy głód dla moich dzieci. Makaron z zielonymi warzywami jest właśnie jednym z tych ekspresowych dań, które nie tylko cieszą oko, ale też są wyjątkowo smaczne no i dostarczają młodemu organizmowi mnóstwo potrzebnej energii. Moje dziewczynki na szczęście lubią warzywa, więc nie muszę ich specjalnie namawiać do takich kulinarnych eksperymentów. Zielony kolor był moim kluczem przy wyborze dodatków do makaronu. Postawiłam na brokuły, które wszyscy w domu lubimy, dodałam też szparagi, które wciąż jeszcze można kupić w warzywniakach. No i delikatny cukrowy groszek – możesz go z powodzeniem zastąpić zwykłym zielonym groszkiem. Warzywa poddusiłam pozwalając, by pozostały lekko chrupiące w środku. Zależało mi jednocześnie na zachowaniu pięknego zielonego koloru, który doskonale pobudza apetyt, więc uważałam, żeby nie przerobić moich warzyw na rozgotowaną papkę. Po wymieszaniu warzyw z makaronem, posypałam całość wiórkami parmezanu. W zasadzie to tyle – mega szybko i prosto. Ale właśnie o to chodzi. Smacznego :)

Mini kokardki z zielonymi warzywami

250 g makaronu Lubella Mini kokardki

100 g brokułów

100 g groszku cukrowego (lub zwykłego groszku zielonego)

100 g zielonych szparagów

ząbek czosnku

pół łyżeczki skórki otartej z cytryny

łyżka oleju

łyżka masła

100 g parmezanu

sól

  1. Makaron Lubella ugotować według instrukcji na opakowaniu, czyli około 6-8 minut. To zagwarantuje, że makaron nie będzie się kleił i będzie doskonale sprężysty.
  2. Brokuły pokroić w niewielkie kawałki. Obciąć końcówki groszku. Szparagi obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić brokuły, groszek i szparagi.
  4. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skórkę z cytryny, smażyć jeszcze chwilę.
  6. Następnie do warzyw dodać makaron, przesmażyć razem i rozłożyć na talerze.
  7. Parmezan zetrzeć na duże wiórki i posypać nim makaron z warzywami.
  8. Podawać od razu na ciepło, ale dobrze też smakuje w formie sałatki warzywnej na zimno. Wtedy będzie doskonałym MINI co nieco na większy i mniejszy głód.

 Wpis powstał we współpracy z marką Lubella

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *