Maca z oliwą i otrębami. Święto Paschy

22 marca 2010, 13:04 | Przepisy | 9

Łamię kolejny kruchy placek macy. Jeszcze ciepły, pachnący oliwą, z drobinkami soli morskiej rozpływającymi się na języku. Przaśny chleb, bez zakwasu, spożywany w Święto Paschy symbolizował czystość i niewinność.

Jak twierdzi Mark Bittman z The New York Times, chleb ten był jednak fatalny w smaku…
Zainspirowana jego przepisem na macę z oliwą z oliwek, dodałam od siebie garść pszennych otrębów, które lekko zaostrzają smak ciasta.
Przygotowanie 12 placków zajęło mi ok. 20 minut, przepis jest naprawdę prosty.

1/3 szklanki oliwy
1//2 szklanki wody
2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
odrobina soli do posypania placków przed pieczeniem

Do miski wlać wodę. Powoli wlewać oliwę, cały czas ubijając zawartość miski ubijaczką do piany.

Otrzymaną emulsję dodać stopniowo do mąki wymieszanej z otrębami i solą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pokroić je na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować cienko. Kłaść po dwa na blasze, oprószyć odrobiną soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. Piec 2 minuty z jednej strony i minutę po przewróceniu.

Chrupać samą, lub podawać w towarzystwie, jako dodatek do sałatki, serów lub zup.

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Maca z oliwą i otrębami. Święto Paschy”

  1. Lovely Home napisał(a):

    Aż muszę wypróbować. I zobaczę czy się "przyjmie" do sałat ((;
    Pozdrawiam

  2. Olciaky napisał(a):

    Mniam.
    Ciekawy przepis.
    Bardzo ciekawy:)
    Ps: Śliczna z Ciebie babeczka!

  3. Zaytoon napisał(a):

    I pomyśleć, że z tak małej ilości prostych składników można wyczarować takie cudo.

    Pozdrawiam! :)

  4. Amber napisał(a):

    Takie domowe mace są świetne z dipami, guacamole, itp.
    Pyszne zdjęcia!

  5. majana napisał(a):

    Podziwiam i pozdrawiam serdecznie:)
    Majana

  6. Beata Lipov napisał(a):

    Dzisiaj będzie sałatka z macą. Olciaky, dziękuję, każdej z nas potrzebne takie słowa na wiosnę :)
    Pozdrawiam słonecznie moje czytelniczki!

  7. jelonkaa napisał(a):

    I owszem bez zakwasu, ale również bez oliwy, tylko mąka i woda, właśnie taka jest spożywana w święto Paschy :o) I jeszcze w trakcie jej wytwarzania płynie modlitwa. Taką też polecam, naprawdę ciekawy smak.

  8. Beata Lipov napisał(a):

    jelonkaa, oczywiście masz rację. Ja jednak przedstawiłam wersję nieortodoksyjną, za to niezwykle smaczną:)

  9. jelonkaa napisał(a):

    :o)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *