Magiczne curry z dyni

2 października 2014, 12:14 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 2
Magiczne curry z dyni

Rozgrzewa, poprawia nastrój i pachnie tak, jakbyśmy za sprawą magicznej różdżki znaleźli się nagle gdzieś daleko  daleko stąd. Pyszne i proste jedzenie w cudownych odcieniach jesieni. Smacznego :)

curry z dyni_2

curry z dyni_4

Curry z dyni

1 kg dyni

duża cebula

1 l bulionu warzywnego

100 ml gęstego mleka kokosowego

kawałek świeżego imbiru

po łyżeczce:

soli

kuminu

nasion kolendry

skórki otartej z limonki

2 łyżeczki kurkumy

3 ziarna kardamonu

3 ząbki czosnku

1/2 papryczki chili

dodatkowo świeża kolendra

olej

  1. Dynię obrać, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Imbir obrać i pokroić.
  4. Do moździerza włożyć imbir, dodać, sól, kumin, nasiona kolendry, skórkę z limonki, kurkumę, kardamon, czosnek oraz pozbawioną pestek i pokrojoną wcześniej papryczkę. Utłuc całość na pastę.
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić ją, a następnie dodać pastę przyprawową.
  6. Smażyć razem 3 minuty, cały czas mieszając.
  7. Do garnka wrzucić dynię, przemieszać, zalać bulionem warzywnym.
  8. Gotować 20 minut, aż dynia będzie miękka, następnie dodać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
  9. Podawać z dużą ilością świeżej kolendry.

curry z dyni_3

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Magiczne curry z dyni”

  1. Muszka napisał(a):

    Ja robiłam ostatnio kilka razy krem z dyni a curry jeszcze nie:)

  2. Katarzyna napisał(a):

    Swietny pomysł. Kradnę przepis ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *