Makaron fettuccine z pesto z orzechów laskowych.

4 października 2016, 11:30 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 16
Makaron fettuccine z pesto z orzechów laskowych.

Dziś przedstawiam genialnie prosty i błyskawiczny przepis dla tych, którzy są w ciągłym biegu. Połączenie włoskiego pysznego makronu z pesto z polskich produktów daje niesamowity efekt. Użyłam świeżego makaronu marki Hilcona, która jest moim niedawnym odkryciem. Bo w kuchni chodzi o to, żeby jeść dobrze nawet w sytuacjach, gdy nie masz pół dnia na przygotowanie posiłku. Czasem warto iść na skróty i ja chętnie wybieram takie rozwiązania w codziennym pędzie i wyścigu z czasem. Przyjrzałam się uważnie ofercie Hilcony i tu pozytywne zaskoczenie – w składzie makaronów są jaja od kur z wolnego wybiegu, co jest zdecydowaną rzadkością w masowym przemyśle. Hilcona oferuje spory wybór świeżych makaronów, ale też sosów z przyjemnie krótkim składem. Na pierwszy ogień do testu wybrałam coś totalnie prostego. Jak wiadomo, proste jedzenie powinno się opierać na dobrych składnikach, inaczej nic z tego nie wyjdzie. Tu mamy doskonały świeży makaron, którego podgrzanie zajmuje zaledwie minutę oraz uprażone orzechy laskowe, pełną witamin natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny, czosnek i twardy, długo dojrzewający ser. Polecam przygotować pesto w większej ilości i trzymać w słoiku w lodówce do 3 tygodni. Wystarczy podgrzać tylko makaron i obiad gotowy :)

fettuccine-pesto-z-orzechow-laskowych-hilcona01

fettuccine-pesto-z-orzechow-laskowych-hilcona06

Fettuccine z pesto z orzechów laskowych

400 g makaronu Fettuccine Hilcona

150 g orzechów laskowych

150 g sera (polecam Bursztyn lub Szeneker)

2 ząbki czosnku

2 pęczki natki pietruszki

oliwa

sól

sok z połowy cytryny

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni, tak, by skórka zaczęła odchodzić.
  2. Należy przy tym uważać, żeby ich nie przypalić. Przestudzone orzechy obrać ze skórki i przełożyć do blendera.
  3. Dodać pokrojony w kostkę ser, obrany czosnek, natkę, ½ łyżeczki soli, sok z cytryny i zmiksować składniki.
  4. Następnie cały czas miksując dolewać oliwę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Makaron podgrzać według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z pesto i od razu podawać. Smacznego!

fettuccine-pesto-z-orzechow-laskowych-hilcona09

fettuccine-pesto-z-orzechow-laskowych-hilcona08

fettuccine-pesto-z-orzechow-laskowych-hilcona05

fettuccine-pesto-z-orzechow-laskowych-hilcona02

Wpis powstał we współpracy z marką Hilcona.

fettucine

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

16 odpowiedzi na “Makaron fettuccine z pesto z orzechów laskowych.”

  1. Hanna Łamińska napisał(a):

    Beatko mega pomysł – idę na bloga :-)

  2. Joanna Ślusarek napisał(a):

    To laskowe czy włoskie? :)

  3. Izabela Drygiel napisał(a):

    Mogę polecić pesto z natki marchewki

  4. z pewnością wypróbuje,dotychczas zadowalałam się tym z lidla :(

  5. Wędrówki po kuchni napisał(a):

    Uwielbiam makarony, w tej wersji musi być genialny :)

  6. Urszula Kruk napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj pesto. Pyszne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  7. Magda Uścińska napisał(a):

    Super ! Uwielbiam laskowe

  8. Monika Dąbrowska napisał(a):

    Zrobione ,zjedzone , pyszne

  9. […] zawitały do mojej kuchni kilka miesięcy temu i od razu zdobyły moje serce. Pisałam o nich już tu i tu (tu będą aktywne linki do pozostałych wpisów). Są smaczne, przygotowuje się je w kilka […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *