Makowiec gwiazda

2 grudnia 2015, 22:21 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 117
Makowiec gwiazda

Makowiec gwiazda to klasyczny makowiec na drożdżowym cieście, z domową masą makową, w przepięknej oprawie. W tym makowcu zachwycają idealne proporcje ciasta i maku, wyważony smak, no i niebanalna forma gwiazdy. Chodziłam koło tej gwiazdy już jakiś czas i zastanawiałam się, czy ja, kucharka niecierpliwa dam sobie z nią radę. No i udało się, a jeśli mi się udało, to uda się też Tobie! Zaczynamy?

makowiec-gwiazda-przepis_13

makowiec-gwiazda-przepis_10

Makowiec gwiazda

tortownica o średnicy 30 cm

ciasto:

500 g mąki

150 ml mleka

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

4 łyżki masła

jajko

2 żółtka

masa makowa:

200 g mielonego maku

500 ml mleka

łyżka masła

5 łyżek miodu

skórka otarta z jednej cytryny

3 krople zapachu migdałowego

150 g migdałów

70 g smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

dodatkowo:

jajko do posmarowania wierzchu

  • Na początek masa makowa. Mak wsypać do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać ugotowany w mleku mak i miód. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagęści.
  • Dodać skórkę cytryny, zapach migdałowy, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Jeśli używasz maku niemielonego, przedłuż czas gotowania do 30 minut, następnie odsącz pozostały płyn na gęstym sitku i zmiel mak w maszynce.
  • Czas na ciasto. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Rozczyn wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Masło roztopić.
  • Do utartych jajek dodać lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki (350 g). Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
  • Teraz etap najciekawszy – zawijanie.  Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Przygotować tortownicę. Rozłożyć ją na części. Dno i boki oddzielnie posmarować masłem i wykleić papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część na placek o średnicy równej dnu tortownicy. Położyć placek na dnie i rozsmarować na nim trzecią część nadzienia. Postąpić tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Każde kolejne układać na poprzednim i przekładać farszem. Wyrównać brzegi ciasta odcinając kawałki, które wystają poza obrys dna tortownicy.

makowiec-gwiazda-przepis_01

  • Na środku postawić szklankę. Naciąć ciasto (wszystkie warstwy, aż do dna) na 16 części. W tym celu podzielić je najpierw na 4 części, a potem każdą z nich również na 4 części.

makowiec-gwiazda-przepis_02

makowiec-gwiazda-przepis_03

  • Teraz zawijanie. Wziąć dwa kawałki i wywinąć na zewnątrz najpierw raz, a następnie jeszcze raz.

makowiec-gwiazda-przepis_04

makowiec-gwiazda-przepis_05

  • Postąpić tak z pozostałymi parami.

makowiec-gwiazda-przepis_07

  • Nałożyć ostrożnie boki tortownicy, posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawić do piekarnika na niską półkę. Piec ok. 45 minut. Gdy ciasto się przyrumieni, przykryć wierzch makowca folią aluminiową. Upieczony makowiec wyjąc z piekarnika, lekko przestudzić, przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

makowiec-gwiazda-przepis_08

makowiec-gwiazda-przepis_12

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

117 odpowiedzi na “Makowiec gwiazda”

  1. Aneta napisał(a):

    Wow, wygląda przepięknie! Chociaż nie wiem czy to wywijanie takie proste:)

  2. ada napisał(a):

    Czy mak mielony po ugotowaniu odcedzić, czy całość z płynem dać na masło?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Używałam maku mielonego, więc bardzo był drobny. Nie odcedzałam go, tylko całość dałam na masło i pozwoliłam, żeby nadmiar płynu odparował spokojnie na patelni.

  3. Ewa napisał(a):

    Genialna wersja makowca już nie tak tradycyjnie zawijanego

  4. ula napisał(a):

    w jakiej tortownicy pani robiła?jaki wymiar?

  5. Kwiatów Obfitości napisał(a):

    o matko jakie piękne :3

  6. Nie zjadłabym, leżałby do Świąt jako dekoracja ;-)

  7. ja zostanę przy tym torcie makowym przepisu twojej Mamy :)

  8. cudny, uwielbiam makowce :)

  9. Joanna Malczewska napisał(a):

    Jaki cudowny! No kusisz pięknością! :)

  10. Magdalena Szylo napisał(a):

    Cudownie wygląda a czy mak mogę zmielić w mlynku do mielenia kawy?

  11. Marta Wiktor napisał(a):

    Przecudny <3 Chyba trzeba zrobić jakąś próbę :)

  12. joanna napisał(a):

    Czy można użyć gotowej masy makowej? Jeśli tak, to czy trzeba ją jakoś wcześniej przygotować?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Można, moim zdaniem niec już nie musisz z nią robić. Od razu dzielisz sobie na trzy części i rozmarowujesz na drożdżowych plackach.

  13. Danuta Gase napisał(a):

    To coś dla mnie :-D piękny! Napewno taki zrobię.

  14. MOnika Rafałko napisał(a):

    Super….. Makowiec na święta musi być :-) tak jak pierniczki. Muszę odszukać przepis Beaty na pierniki. Dużo różnych przerobiłam, ale Beaty były naj…

  15. Milena Lewandowska napisał(a):

    Robiłam na Święta. Wszyscy zachwyceni.

  16. Elzbieta Targonska napisał(a):

    Wygląda zjawiskowo nawet jesli w srodku jest zakalec

  17. Marta Cissowska napisał(a):

    Piękny :) A migdaly uzywa sie ze skórką czy obrane?

  18. Agnieszka Ua napisał(a):

    Pięknie wygląda :) Pewnie jeszcze lepiej smakuje. Jestem pod wielkim wrażeniem :)

  19. Chyba się skuszę :)

  20. Petya Peeva napisał(a):

    Very beautiful <3

  21. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Wygląda pięknie , ale ja już spisałam sobie przepis na makowiec bez ciasta i na pewno będzie na święta :D

  22. Justyna napisał(a):

    pieknie wyglada. wyprobuje w ten weekend. tylko.. jak dlugo wyrabiac ciasto? mozna wyrabiac uzywajac haka z kitchen-aid?

  23. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Ale cudeńko wyczarowałaś Beatko:)

  24. Sylwia Janowicz napisał(a):

    A czy z gotowej masy Helio wyjdzie ?

  25. Lucyna Krzymińska napisał(a):

    Urokliwe ciasto na święta.

  26. Dorota Nieradka napisał(a):

    Uwielbam Pani bloga-te wszystkie opisy,przepisy, zdjęcia -chciałabym wejść w nie na chwilkę i dotknąć, powachac i posmakować ukradkiem.Ciasto(jak zwykle!!! )MISTRZOSTWO ŚWIATA.
    Łezka w oku się kręci na myśl o Swietach kiedy do domu tak daleko. Dziękuję za wyzwolenie tych wszystkich emocji

  27. An'ta L'pko napisał(a):

    Jagoda wyzwanie

  28. Natalia Piotrowska napisał(a):

    Tak piekłam z nutella

  29. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Zaiste przepiękny :-)

  30. Monika Dąbrowska napisał(a):

    Nie mogłam się powstrzymać

  31. Agnieszka Sionek napisał(a):

    Ooo zrobię na te Święta

  32. Bozena Rutkowska napisał(a):

    O Boże. ..cudny ,)

  33. Joanna Gliniecka napisał(a):

    Matko, babeczki pięknie Wam to wyszło!

  34. Ilona Klein-Tragier napisał(a):

    Robiłam w zeszłym roku :-) makowiec był „gwiazdą” na stole :) W tym roku też mam taki plan :) Twòj jest piękny.

  35. Kasia Obloza napisał(a):

    Mistrzostwo!! :))

  36. Ewa napisał(a):

    Dlaczego Pani pisze żeby postawić makowiec na dolnej półce do pieczenia?Zrobiłam tak i i się nie upiekł.

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Dzień dobry Ewo, może nie włączylaś piekarnika? Przy 200 st. C i 45 minutach w piekarniku trudno o inne wytłumaczenie :) Serdecznie pozdrawiam.

  37. Ewa napisał(a):

    Włączyłam 200 stopni i 45 minut.To nie jest śmieszne.

  38. Monik_a napisał(a):

    Robi piorunujące wrażenie. Potwierdzam,że nie jest tak skomplikowany do wykonania jak się wydaje. Właśnie się upiekł,jeszcze ciepły kawałek mam na talerzu i delektuję się każdym kęsem. Piękny i smaczny :-) i ten niesamowity zapach ……. :-) Na pewno upiekę go jeszcze nie raz !

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Monika, tak się cieszę, że się udał! Przepis jest genialny, a wygląd to mistrzostwo świata!

  39. Dorota napisał(a):

    Mam pytanie, czy mozna to ciasto upiec z mąki orkiszowej ? Nigdy nie piekłam drożdżowego z innej mąki niż pszenna ale wsród gości bedzie alergik i nie wiem co robić zeby sie nie narobić 😉
    Pozdrawiam D

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Dorota, ja bym nie ryzykowała. Włożysz w to ciasto dużo pracy, a efekt z mąką orkiszową może być inny od oczekiwanego :) Nie próbowalam, nie dam gwarancji, że się uda.

  40. Dorota napisał(a):

    Dziękuje, tez nie bede ryzykować 😉

  41. Magdalena Nitecka napisał(a):

    Zrobiłam, brawo ja.

  42. Gliko napisał(a):

    wspaniały pomysl biore sie juz za niego. pytanie mam tylko o ta pomaranczowa skorke podsmazana, odnosnik do przepisu nie dziala :P a nie moge tego znalezc na blogu

  43. MarchEwka napisał(a):

    Nie mogę doszukać się informacji w jakiej temperaturze piec ciasto..?

  44. MarchEwka napisał(a):

    Zakręcona jak butelka pepsi-jak mawia moje dziecko… Oczywiście temperaturę już znalazłam :)

  45. Małgorzata Janek napisał(a):

    Miałam okazję skosztować, pyszny. Polecam

  46. Basia L napisał(a):

    Witam,
    upiekłam ten makowiec na święta, przy czym był to mój pierwszy makowiec w życiu. Mąż jest zachwycony zarówno smakiem jak i wyglądem tego ciasta. Z pewnością je powtórzę, tylko dodam trochę więcej cukru. Lubimy słodko :-) Dziękuję bardzo za przepis.

  47. […] Ogłaszam, że w mojej kuchni narodziła się nowa tradycja. Tegoroczne święta Bożego Narodzenia odbędą się bez makówek, za to z tą makową gwiazdą. Ciasto jest cudowne, świeże przez tydzień, delikatne, wilgotne, piękne i trzymające kształt. To gwiazda wśród makowców, wygląda olśniewająco, a wcale nie jest trudna do wykonania. Inspiracja. […]

  48. Danuta Gase napisał(a):

    Już wypróbowany. W weekend robię ponownie

  49. Marzena Kłos napisał(a):

    Chyba się skuszę i zrobię na święta

  50. Sylwia Handrysiak napisał(a):

    Wyglada niesamowicie!

  51. Beata Madajka napisał(a):

    robiłam rok temu – rewelacja

  52. Sabina Mandzel napisał(a):

    A ciekawe jak by wyszedł ten drożdżowiec z serem,jak ktoś nie może maku jeść była by to jakaś alternatywa.

  53. Justyna napisał(a):

    Moje pierwsze „samodzielne” święta czyli nie u mamy i właśnie szukałam przepisu na makowiec, ten wygląda rewelacyjnie!
    Nie mam urządzenia do mielenia maku i chciałabym kupić gotową masę makową w puszce, ile będę jej potrzebować do tego przepisu?

  54. Agnieszka Kulawczyk napisał(a):

    Czy jeśli kupię zmielony suchy mak, to mogę pominąć krok z ponownym mieleniem w maszynce? :)

  55. Magdalena Samela napisał(a):

    A jakby dać gotową masę
    To ile jej potrzeba?

  56. Barbara Lutomirska napisał(a):

    Robiłam go w zeszłym roku i w tym roku również jest w planach świątecznego pieczenia. Masę makową przygotuję sama.

  57. Bozena Madro napisał(a):

    Beatko, piękni to ciacho zrobiłaś , jak by tylko dało się skubnąć przez ekranik , choć kawałeczek

  58. Marta Jagła napisał(a):

    Tego potrzebowałam

  59. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Ja podobnie robiłam choinkę z ciasta francuskiego

  60. Elżbieta Trzeciak napisał(a):

    fantastyczny przepis wypróbuję pzred Świętami, gratulacje za pomysł pozdrawiam

  61. Karolina napisał(a):

    Mam nadzieje, ze tym wypiekiem zaimponuje Teściowej, która jest mistrzynią słodkich wypieków :-)

  62. ABily napisał(a):

    Ciasto ogromnie mi się podoba i samkuje ale podczas przygotowania go natrafiłam na następujące problemy.Gotowa masa makowa jest dosyc mokra i przy odwracaniu kawałków pobrudziła ciasto i mój makowiec nie wyszedł taki piękny i czysty jak na pani zdjęciach. Podczas przecinania płatów przeciełam również papier do pieczenia, przez co miałam spory kłopot by ciasto przenieś bez uszczerbku na dno tortownicy. Albo ciasto wyszło mi za ciezkie bo za dużo masy makowej(cąła puszka Bakalland) albo po prostu niezdara ze mnie. Następnym razem podłożyłabym pod krązek papieru jeszcze jakiś papier albo kawałek tektury by potem móc bez problemu przenieśc caisto.
    Mam nadzieje,zę moje spostrzeżenia komuś pomogą.Gwiazda makowa wyglada rewelacyjnie i chętnie powtórzę pieczenie bo wcale nie jest czasochłonna ani skomplikowana.Pozdrawiam

  63. Trzymaj kciuki Beatko, ściągam przepis i biorę się za ten cudowny makowiec :-)

  64. Kejt napisał(a):

    Ja zrobiłam na święta;) wyszedł przepyszny ;) przepis SUPER⛄⛄⛄⛄

  65. Marta napisał(a):

    Czy z tego przepisu na ciasto można rowbiez zrobić gwiazdę z nutellą? Czy może być za słodka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *