„Mam kota na punkcie mleka”. Domowe lody jogurtowe

31 maja 2015, 09:21 | Bezglutenowe Desery Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia | 15
„Mam kota na punkcie mleka”. Domowe lody jogurtowe

domowe-lody-jogurtowe_3Uwielbiamy lodowe desery w naszym domu. Dorośli i dzieci, całą rodziną zajadamy się zmrożonymi przysmakami i to nie tylko latem. W okresie, gdy dostępne są sezonowe owoce jagodowe, szalejemy ze smakami i kolorami, a ulubioną bazą naszych eksperymentów jest gęsty, kremowy jogurt naturalny, pozytywnie wpływający na organizm i zawierający dużą dawkę dobrze przyswajalnego wapnia. Samo przygotowanie domowych lodów jest bardzo proste, a dzieci ze swoją nieograniczoną fantazją są wybitnymi specjalistami w kreowaniu nowych lodowych smaków. Taka własnoręczna lodowa produkcja to świetna okazja do odkrywania swoich ulubionych kompozycji, poszukiwania niebanalnych połączeń smakowych, a przede wszystkim – wyśmienita zabawa! Doskonale sprawdzają się wszelkie owoce drobno pestkowe, takie jak maliny, jagody, borówki, jeżyny, czy truskawki. Do lodów nadają się też czereśnie, wiśnie, a także morele i brzoskwinie. By uzyskać kremową, naturalnie słodką masę na lody, dodaję do niej dojrzałego banana, który smakowo doskonale się łączy z innymi owocami. W ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka” przedstawiam dziś pyszne, pachnące latem lody jogurtowe.

domowe-lody-jogurtowe_2

Domowe lody jogurtowe

200 ml jogurtu naturalnego

1 dojrzały banan

100 g dojrzałych, słodkich owoców jagodowych, np. truskawek lub malin

2 łyżki miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo: foremki i patyczki do lodów

Jogurt zmiksować z miodem, bananem i sokiem z cytryny. Powstałą masę przełożyć do foremek, wypełniając je do 1/3 wysokości. Owoce zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć ich pestek.  Wymieszać z masą jogurtową i nałożyć do foremek. Włożyć patyczki i wstawić całość do zamrażalnika na 4 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem wyjąć na kilka minut z zamrażalnika, by lody lekko odtajały i dały się łatwo wyjąć z foremek.

domowe-lody-jogurtowe

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

15 odpowiedzi na “„Mam kota na punkcie mleka”. Domowe lody jogurtowe”

  1. Katarzyna Konior napisał(a):

    Czy można takie warstwowe lody zrobić do jednej foremki? Żeby potem nabierać je łyżką do pucharków.

  2. Niksa napisał(a):

    takie lody zawsze mama nam robiła i jeszcze czasem jak zatęsknię za dzieciństwem to sprawia mi nimi tyle radoości

  3. Paulina Ławińska napisał(a):

    a gdzie mozna kupic takie foremki ? ;)

  4. Muszka napisał(a):

    Wyglądają tak,że uśliniłam się jak dziecko ząbkujące:)

  5. Agnieszka D napisał(a):

    Wyglądają smakowicie, szukam właśnie inspiracji na domowe lody, te na pewno znajdą się na mojej liście do wypróbowania :)

  6. Joanna Malczewska napisał(a):

    Mmmmmm, smaczniste :) a jak bym chciała je zrobić w sorbetierze KA to jak? Jeszcze z nią trochę raczkuję więc wszelkie wskazówki mile widziane :) Pozdrowienia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *