Serowe placuszki z owocami jagodowymi

3 sierpnia 2015, 08:13 | Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 22
Serowe placuszki z owocami jagodowymi

placuszki-seroweNie znam chyba osoby, która takim placuszkom mogłaby się oprzeć. Mają bardzo delikatną konsystencję i wspaniały smak. To jedno z tych dań, na które moje głodomory rzucają się bez specjalnego zachęcania. Ale co zrobić, jeśli mamy w domu niejadka? Powiem Wam w tajemnicy, że w dzieciństwie też byłam właśnie takim niejadkiem. Dlatego sama, jako mama staram się, by moje dziewczynki miały pozytywne doświadczenia z jedzeniem, a kuchnia nie była dla nich miejscem, do którego odnoszą naczynia po posiłku. Kuchnia to nasze wspólne pole do kulinarnych eksperymentów. Gotujemy często razem, a ku mojej ogromnej radości dziewczynki same również tworzą nowe przepisy i zaskakują nowymi smakami. I to jest to, z czego jestem naprawdę dumna. Dzieci, którym dajemy możliwość poznawania nowych smaków, komponowania składników, przeprowadzania własnych kulinarnych eksperymentów są bardziej otwarte, a to jest wartość, która będzie im towarzyszyła przez całe życie. Więc jeśli macie ochotę na takie pyszne placuszki na bazie białego sera, to tym razem spróbujcie zaprosić do współpracy Wasze dzieci i zróbcie je wspólnie. Dzieci uwielbiają miksować, mieszać, odmierzać składniki, ważyć, ubijać, przekładać ciasto do foremek. Radość i korzyść ze wspólnego przygotowywania placuszków jest podwójna – po pierwsze w sprytny i smaczny sposób przemycicie w nich porcję białka i wapnia, po drugie to doskonały pretekst do wspólnego aktywnego spędzania czasu z rodzicami. Byłabym zapomniała, jest też trzecia korzyść – istnieje duże prawdopodobieństwo, że zamiast niejadka będziecie mieć w domu od dziś smakosza :)

placuszki-serowe_4

Placuszki serowe z owocami jagodowymi

150 g sera twarogowego tłustego

2 jajka
2 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mieszanki owoców jagodowych (np. malin i jagód)
szczypta soli
olej do smażenia

cukier puder

  1. Ser zmiksować z jajkami i olejem, przełożyć do miski.
  2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  3. Do ciasta dodać owoce, delikatnie połączyć.
  4. Na teflonowej patelni rozgrzać olej.
  5. Smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.
  6. Po zdjęciu z patelni odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, a następnie ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

placuszki-serowe_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Serowe placuszki z owocami jagodowymi”

  1. Muszka napisał(a):

    Hi hi ulubione jedzenie mojego dziecka robiłam je w zeszłym roku często w tym roku jakoś z jagodami nie robiłam jeszcze a sezon ma się już ku końcowi .

  2. Monika Kordylewicz napisał(a):

    Pyszne placuszki mniam :)))))))))))))

  3. Ula napisał(a):

    Zrobiłam ale z dużą ilością cienko pokrojonych jabłek, pycha

  4. IzabelaS napisał(a):

    Witam. Jaka mąka jest użyta w przepisie? Mam mąki : orkiszowa, amarantusowa, gryczana, kokosowa, kukurydziana….Czy któraś z nich nada się???

  5. IzabelaS napisał(a):

    …No i myślę tak usmażyć je na oleju kokosowym…..

  6. Również placuszkowo ;)
    Tradycyjnie co niedzielę mąż robi amerykańskie pancakes ‚ obowiązkowo z ręcznie ubitą śmietaną i moimi ulubionymi owocami :)

  7. Renata Zygmunt napisał(a):

    Muszę spróbować zrobić takie same. Ja z dzieciństwa pamietam racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, które smażyła mi moja babcia. Im jestem starsza, tym częściej wracam do smaków dzieciństwa. Nie pobije ich żadna pizza ani kebab

  8. Wiola napisał(a):

    Witam. Czy ciasto wychodzi gęste? Bo mi takie wyszło i tak trochę się zdziwiłam. W przepisie jest mąki 1 i1/2 mąki tak? Będę wdzięczny za odpowiedź.

  9. Fififo napisał(a):

    Są pyszne, ale moje wychodzą delikatne i łatwo je zepsuć podczas przewracania :(

  10. Ewelina ;) napisał(a):

    Jak mają mi wyjść te placuszki skoro w przepisie nie ma ani mąki ani wody?

  11. matka polka napisał(a):

    Tam jest serio 1 i 1/2 szklanki mąki? Na pewno nie ma pomyłki w proporcjach? Wzięłam tyle i… wyszło mi ciasto konsystencji kruszonki… :/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *