“Mam kota na punkcie mleka”. Złocista zapiekanka z młodych ziemniaków

23 czerwca 2015, 07:56 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 40
“Mam kota na punkcie mleka”. Złocista zapiekanka z młodych ziemniaków

zapiekanka-ziemniaczana

Są takie potrawy, od których człowiekowi wraca dobry humor i siły. Także zupełnie niedorosłemu człowiekowi, który ma przecież jak każdy inny człowiek lepsze i gorsze dni. Gdy więc u nas w domu ktoś ma potrzebę szczególnego dopieszczenia, gdy potrzeba rozgrzać wewnętrzny ogień, by znów mieć nieograniczoną energię do zabaw i nauki, na stole pojawia się ta magiczna potrawa. Moje dzieciaki ją uwielbiają. Parująca jeszcze, ciepła, pokryta złocistą, chrupiącą skorupką z wierzchu, zapiekanka ziemniaczana zawsze wzbudza entuzjazm przy rodzinnym stole. Prosta, niedroga i pyszna potrawa z młodych, delikatnych ziemniaków, powoli pieczonych w mleku z dodatkiem śmietany i sera, to kolejna propozycja w ramach kampanii “Mam kota na punkcie mleka” i jestem przekonana, że znany Wam już, Drodzy Czytelnicy, Kot Mleczysław byłby nią zachwycony, zwłaszcza że sam też czasem potrzebuje przekąsić coś sycącego. A jeśli przy okazji zapoluje na białko, wapń i witaminy, więcej do szczęścia mu nie potrzeba :)

zapiekanka-ziemniaczana_3

Złocista zapiekanka z młodych ziemniaków

1 kg młodych ziemniaków

50 g twardego żółtego sera

400 ml mleka

100 ml śmietany 30%

masło

sól

pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki, np. obierakiem do jarzyn. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w nim ziemniaki, przesypując je startym serem oraz doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mleko wymieszać ze śmietaną, zalać ziemniaki. Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i piec ok. godzinę i 15 minut. Piętnaście minut przed końcem, zdjąć folię, aby zapiekanka się przyrumieniła.

zapiekanka-ziemniaczana_4

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

40 odpowiedzi na ““Mam kota na punkcie mleka”. Złocista zapiekanka z młodych ziemniaków”

  1. Justyna Marczuk napisał(a):

    Jakie paskudnie – piękna, październikowa aura;)

  2. Bento po polsku napisał(a):

    wow, prawie musaka :)

  3. Day with coffee napisał(a):

    przefajna zapiekanka! Co do pogody- leje, ciemno i buro :(

  4. Anna Maciuszek napisał(a):

    wiem co dziś podam na obiad :))) pozdrawiam cieplutko :)))

  5. Uwielbiam ziemniaczane zapiekanki ! :) Co do pogody to jest pięknie i słonecznie a na dowód tego dołączam zdjęcie z wczorajszego spaceru☀ :)

  6. smakowite.com napisał(a):

    U mnie w Barcelonie gorąco!!!

  7. Tez :) Ale taka zapiekanka moglabym jesc codziennie!

  8. Lawendowa Chata napisał(a):

    Super jest ta Twoja ziemniaczanka, hiszpanie zwą to Tortilla de papas:)

  9. Świetne! Wydaje się być rozgrzewające, a przy tej “letniej” pogodzie taka pasuje idealnie!

  10. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    fajny pomysł na zapiekankę! Pogoda łóżkowa ;)

  11. zrobię dziś :0 dzięki!:)

  12. Karolina Piotrowska napisał(a):

    My dodajemy czosneczek i oregano i robimy tylko na śmietance :)

  13. Wiola Rybińska napisał(a):

    U mnie też paskudnie za oknem, a danie wygląda na bardzo smaczne, tylko mnie w taki dzień nie chce się nic robić

  14. w Łodzi też zimno i ciemno :( i ja też wiem co dzisiaj będę zajadała :))))

  15. Beata Fedde napisał(a):

    Uwielbiam ten przepis,też robię go bez cebuli.Taką mi ochotę narobiłaś,że chyba go jutro przygotuję.Mam do tego kapustę świeżą to zrobię na krótko i będzie pysznie:))))

  16. Lucyna Krzymińska napisał(a):

    Młode ziemniaki najzdrowsze ze skórką.

  17. FIBI-ART napisał(a):

    ja też uwielbiam :D

  18. Muszka napisał(a):

    Fajny wstęp:)

  19. Karolina Marta Smęt napisał(a):

    Rozumiem, że mleko ze śmietana to dopiero jak kilka warstw ziemniaków z serem ułożę?

  20. Olga Cieślewicz napisał(a):

    Już godzina w piekarniku i ziemniaki twarde( choć cieniutko pokrojone i młode)

  21. Justee napisał(a):

    Czy zapiekankę można zrobić tylko z młodych ziemniaków? Zamarzyła mi się, ale gdzie ja w listopadzie znajdę młode ziemniaki?!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *