„Mam kota na punkcie mleka.” Zupa dyniowo-serowa na szczęście!

8 września 2015, 10:10 | Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 38
„Mam kota na punkcie mleka.” Zupa dyniowo-serowa na szczęście!

Jest kremowa, złocista, rozgrzewająca. Ma przepiękny kolor, od którego buzia się śmieje, a dodatek żółtego sera zawierającego w serotoninę, nie tylko nadaje jej kremową konsystencję, ale sprawia, że jesteśmy spokojniejsi, szczęśliwsi i mniej zestresowani. Jeśli dodam, że przygotowuje się ją bardzo prosto, a dzieci zazwyczaj za nią przepadają, to można pokusić się chyba o śmiałe stwierdzenie, że talerz takiej zupy to prawdziwy skarb :) Przy okazji – czy wiecie, skąd się biorą dziury w serze? Jeśli nie, koniecznie zajrzyjcie na stronę www.mamkotanapunkciemleka.pl.

zupa-z-dyni_4

zupa-z-dyni_2

Zupa dyniowo-serowa

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę

4 ziemniaki

1 cebula

100 g masła

sól

200 g sera żółtego

dodatkowo:

starty parmezan

grzanki z chleba

  1. Cebulę oczyścić, pokroić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić, smażyć 4-5 minut, często mieszając.
  2. Całość przełożyć do garnka, dodać dynię, zalać 1 ½ l wody.
  3. Gotować ok. 25 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
  4. Ser zetrzeć na tarce, wsypać do garnka z zupą i gotować 5 minut często mieszając, aż się rozpuści i połączy.
  5. Zupę podawać z grzankami i świeżo startym parmezanem

 

zupa-z-dyni_3

zupa-z-dyni

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

38 odpowiedzi na “„Mam kota na punkcie mleka.” Zupa dyniowo-serowa na szczęście!”

  1. Kamila Jankowska napisał(a):

    Robimy i lubimy!!!!!! :) Bardzo mi smakuje z chilli i pastą mismo, ale robię najprzeróżniejsze wersje, Twoja też fajnie wygląda.

  2. Agnieszka Sanigórska napisał(a):

    Ja jeszcze nie robiłam ale chętnie sprobuje

  3. Ania Ratajczak napisał(a):

    Cudownie:) wczoraj wspominałam ze chodzi za mna dynia .. :)

  4. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    U nas najczesciej ze startym imbirem,chili i sokiem pomaranczowym- ale takim z „farfoclami” :D

  5. uwielbiamy… zrobiłam ostatnio zupę dyniową z wędzoną papryką.. mniam :)

  6. Magda Vilček napisał(a):

    Robię, syn ją uwielbia, najlepsza jest z cynamonem! Pychota :)

  7. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    ja robię z pieczonej dyni krem i doprawiam chili, słodką papryką, pieprzem ziołowym. czasem ten dodaję pieczoną paprykę

  8. Aneta Bogucka-Fiołka napisał(a):

    oczywiście że robimy :) z imbirem z gałką i kilkoma kroplami pomarańczy

  9. Ja najczęściej robię mleczną zupę dyniową na słodko, ale Twój przepis wygląda tak apetycznie, że się skuszę i na pewno spróbuję :)

  10. Magdalena Kulińska napisał(a):

    Genialnie prosta! lecę po dynię! :)

  11. I'M YOUNG WIFE napisał(a):

    Kocham dyniową, kazałam dzisiaj przywieźć Mężowi do domu <3

  12. Karolina Ska napisał(a):

    Nie trzeba blendowac? ;)

  13. makomt napisał(a):

    Jeszcze nigdy nie jadłam zupy dyniowej, a z chęcią bym spróbowała. Może skuszę się na ten przepis. A czy nie trzeba blendować po ugotowaniu?

  14. Magdalena Dorosz napisał(a):

    Dynie juz mam, zupa bedzie jutro. Tylko czy dla 2-latki nie będzie za ciężką z tym serem?

  15. Magdalena Dorosz napisał(a):

    Miała być z innego przepisu, ale narobiłas mi smaka :)

  16. Ilona napisał(a):

    U mnie koniecznie z ostrą papryką, gałką i imbirem wtedy naprawdę się nadaje na rozgrzanie ;) Aaaaa i zamiast grzanek podprażone pestki dyni ze słonecznikiem :)

  17. Joanna napisał(a):

    A ja robię bez ziemniaków, za to z majerankiem i lubczykiem. Moje trzy córki uwielbiają, a wiadomo jaka to radość, kiedy dzieciakom trzęsą się uszy, kiedy jedzą zdrowe jedzonko…Pozdrawiam Beatko.

  18. Muszka napisał(a):

    Zupę dyniową robię dla Jasia bo ja uwielbia:) . Mam jeszcze całą dynię w kuchni muszę zrobić zupkę a resztę zamrożę na zimę:)

  19. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Nie cierpię żadnej , ale … Twoja jest prześliczna :)

  20. Edyta Sobolewska napisał(a):

    U mnie dziś gościła na stole zupa krem dyniowa, według Twojego przepisu była pyyysszna

  21. Ewa napisał(a):

    Zrobiłam, lecz z dodatkiem czosnku dla zaostrzenia smaku, wyszło pycha mniam mniam, szybko się gotuje , najwięcej roboty z obraniem i pokrojeniem dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *