Mazurek czekoladowy bez pieczenia

4 kwietnia 2014, 07:08 | baby, mazurki i inne słodkości Ciasta i ciasteczka Desery Kuchnia Święta Wielkanoc | 35
Mazurek czekoladowy bez pieczenia

mazurek czekoladowy_4

Szalenie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. I pyszny, po prostu obłędnie smaczny! Czekoladowy spód na bazie ciasteczek ożywiłam kawową nutą i wypełniłam obłędnym czekoladowym kremem. Przed wyciągnięciem z formy mazurek trzeba dobrze schłodzić. Na dno warto położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia.

mazurek czekoladowy_2

Mazurek czekoladowy bez pieczenia

Na spód:

250 g ciasteczek owsianych (użyłam ciastek o smaku kakaowym)

50 g płatków owsianych

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

1 łyżka kawy Inki

120 g masła

nadzienie:

200 ml śmietany kremówki

200 g ciemnej czekolady

50 g masła

  1. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Ciasteczka z płatkami zmiksować na proszek.
  3. Dodać czekoladę, kakao i kawę.
  4. Masło roztopić,wlać do ciasteczkowego proszku i dokładnie wymieszać.
  5. Foremkę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wylepić masą z ciastek.
  6. Wstawić do lodówki i zostawić do zastygnięcia.
  7. W tym czasie w rondelku zagotować śmietanę, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i masło, podgrzewać, aż składniki się połączą.
  8. Przestudzony krem wylać na zastygnięty spód i ponownie wstawić do lodówki.
  9. Zostawić do zastygnięcia – przynajmniej 2 godziny. Deser wyjmować z foremki dobrze schłodzony, wtedy spód się nie rozpada. Smacznego!

mazurek czekoladowy_5

mazurek czekoladowy

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Mazurek czekoladowy bez pieczenia”

  1. Patryk Beszterda napisał(a):

    Wyglada przepieknie

  2. Katarzyna napisał(a):

    śliczności… pyszności!

  3. Aurora napisał(a):

    Cudny! Musi być na moim wielkanocnym stole :)

  4. margot napisał(a):

    Naprawdę piękny mazurek

  5. Majana napisał(a):

    Ależ on jest piękny! Mniam,mniam :)

  6. Anna Majka napisał(a):

    Skąd wziąć jadalne kwiatki? Czy te są jadalne?

  7. Jeanette napisał(a):

    A te cudne jajeczka.. jak je zrobić? :]

  8. Pyszotka:) wpraszam się;pp

  9. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Dla mnie coś zostało? z tymi kwiatuszkami ,to poezja:)

  10. Anna Piechowska napisał(a):

    Piękny ! Wypróbuję niebawem :)

  11. Anka napisał(a):

    Może głupie pytanie ale czy ciemna czekolada to gorzka czekolada? Przepraszam ale jeśli to jest gorzkie to nie dla nas chociaż wygląda przepiękne 😊☺

  12. Piękny i pewnie smakowity a u mnie zgodnie ze śniegiem za oknem zagościły drożdżówki z cynamonem i syropem klonowym.

  13. Marta Motylewska napisał(a):

    Cudny- świetny pomysł:)

  14. Karolina Marta Smęt napisał(a):

    Oszalałam! Mniam :)

  15. Marta Z-ska napisał(a):

    Ojeju!!! Od rana takie pokusyCudnie przystrojony i na pewno musi byc pyszny❤️W tym roku zaskoczę rodzine

  16. Karina Seidel napisał(a):

    Ooo matunio cudo…

  17. Natalia napisał(a):

    A da rade bez kremowki??

  18. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    O nie, ubiegłaś mnie, bo miałam zamiar zrobić bardzo podobny. Teraz będę musiała kombinować ;-)

  19. Knife&spoon napisał(a):

    Uroczo, bym nawet rzekła :-)

  20. Dorota S Szałas napisał(a):

    pięknie wygląda :)

  21. […] wszelkich wielkanocnych deserów. Użyłam ich do doskonałego mazurka bez pieczenia (przepis tu). Możesz ułożyć je na serniku lub ozdobić nim paschę. Albo po prostu ułożyć na talerzyku, […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *