Mekici. Bułgarskie pączki

9 stycznia 2011, 17:59 | Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Pączki i faworki Przepisy | 34
Mekici. Bułgarskie pączki

Mekici to kultowe bułgarskie pączki, które niestety odchodzą w zapomnienie. Wciąż jeszcze można spotkać je na bazarach, czasami usmaży je dla swoich wnuków jakaś kochana babcia, no i dzielnie je wskrzesza Ivan Zvezdev w swoim kulinarnym show „Bon Apetit”. Powiedzmy sobie szczerze, komu się dziś chce smażyć mekici? Jeśli jednak chcecie spróbować, a czas ku temu sprzyjający, to nie pozostaje nic innego, jak zakasać rękawy i…

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_03

Mekici. Bułgarskie pączki

200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody
1 jajko
1 łyżka drożdży instant
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
450 g mąki
2 łyżki oleju plus olej do smażenia

  1. Do jogurtu dodać sodę, dokładnie wymieszać. Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem.
  2. Do miski (Bułgarzy często używają emaliowanych, dość niskich naczyń zwanych tawa) wbić roztrzepane jajko, dodać jogurt z sodą i drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Zaczyna być trochę dziwnie, prawda?
  3. Składniki mieszać łyżką do połączenia, następnie stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość rzadkie i klejące, zupełnie nie przypomina tego, z którego my robimy nasze pączki.
  4. Posmarować je olejem i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Druga szkoła mówi o odstawieniu ciasta do lodówki na całą noc, jeśli chcemy mekici smażyć rano, na śniadanie.
  5. Wyrośnięte ciasto nadal się klei i jest rzadkie i takie być powinno. Na patelni rozgrzać pół butelki oleju słonecznikowego.
  6. Natłuszczonymi olejem dłońmi oddzielić porcję ciasta wielkości jajka i uformować z niego niewielki placek o średnicy ok. 10-12 cm, przy czym brzegi powinny być nieco grubsze, a środek placka cieńszy. Dzięki temu podczas smażenia środek nie pozostanie surowy. Samo formowanie wymaga nieco wprawy w dłoniach, ale ćwiczenie czyni mistrza, prawda?
  7. Smażyć po trzy mekici równocześnie, z obu stron na złoto. Jak je jeść? Tradycyjnie z cukrem pudrem lub konfiturą. Po bułgarsku z dodatkiem słonego sera typu feta i koniecznie, w towarzystwie ajrianu.

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_04

Ajrian

Orzeźwiający napój z wody i kiseło mliako. Wystarczy wymieszać pół na pół wodę (najlepiej zimną) z jogurtem i otrzymacie ajrian w wersji najprostszej. Można dodać szczyptę soli, albo odrobinę posiekanej mięty. Można zaostrzyć smak roztartym ząbkiem czosnku lub odrobiną otartej skórki cytryny. Będzie smacznie, choć inaczej, niż przygotowują go Bułgarzy. Warto spróbować.

mekici-bulgarskie-paczki-przepis_02

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

34 odpowiedzi na “Mekici. Bułgarskie pączki”

  1. Komarka napisał(a):

    Mnie się chce smażyć mekici! :D Szczególnie, że nigdy ich nie próbowałam, a jogurtowa receptura bardzo mi się podoba :)

  2. Śnieżka gotuje napisał(a):

    Leniwi się robimy, bo i pączków w domu prawie nikt nie smaży… A jogurtowe ciasto pewnie lekkie i smaczne.
    Jedyneczkę od WOŚP zjadł ci jakiś amator mekici :) To już 19 lat gra orkiestra :) Pozdrowienia!

  3. Beata Lipov napisał(a):

    Śnieżko, dziękuję, poprawione :) Komarko kochana, smaż i donieś, jak smakowało.

  4. Jaga napisał(a):

    ale to musi być pyszne

  5. tomasz napisał(a):

    Doskonały pomysł na tłusty czwartek, ale przed nami jeszcze cały karnawał :) Pycha, okrasiłbym je sobie konfiturką :)

  6. Mona napisał(a):

    mnóstwo jest przepisów regionalnych..nie trzeba szukac za granicą, chociąz inne kraje ciekawią..własnie tak planuję skoczyć na dzięn do Pragi lub Budapesztu….każdy region Polski ma swoje..ja dzis na pisalam o zakwasie na żurek..a ,ze jestem z podlasia to będzie też babka i kiszka ziemniaczana..i parę innych przepisów..z dziecinstwa..mam też takie smaki pt. ,,wczasy nad morzem w latach 80-tych " może któraś pamieta ?

  7. Mona napisał(a):

    ah Beatko , wczoraj miałam wysłac przepis na konkurs -wybralam danie z ryby- ale dopiero teraz zauważyłam, ze to ma byc filet..a moja ryba pokrojona jest w tzw. ,,dzwonka"..no cóz chyba zmienię przepis..ale jutro jemy dzwonka, przygotowane do zdjec na konkurs :}

  8. dragonfly napisał(a):

    Zjadłabym je wszystkie..Teraz, natychmiast!

  9. monika napisał(a):

    O, bardzo przypominają mi serbskie ustipke o których pisałam kilka dni temu: http://przy-stole.blogspot.com/2011/01/ustipci.html :) Też je się je z konfiturą lub serem (kajmakiem), a na gwiazdkę z morelowym dżemem :) No ale w sumie to przez granicę :)

    Twoje wyszły piękne, przeapetyczne! :)))

  10. Olciaky vel Olcik napisał(a):

    Wydaję mi się, że smażyłam kiedyś te pączki (skład jest mi znany).

    Pozdrawiam ciepło

  11. Majana napisał(a):

    Świetne te pączki Beatko! Z chęcią bym skosztowała, takie inne niż nasze :)
    Pozdrowienia:*

  12. Grażyna Cholewicka napisał(a):

    już lecę zobaczyć przepis :)

  13. Barbara Gutt napisał(a):

    Jakąkolwiek stronę dziś nie otworzę ,tam pączki ;) chyba to ozncza,że nie ma wyjścia-pora zrobić :)

  14. Monika Hampel napisał(a):

    Jadłam kiedyś w Bułgarii oblane czekoladową polewą pychotka

  15. Koniecznie do zrobienia ☺

  16. Miroslawa Kubiak napisał(a):

    Często je robię , nauczylam się je robić od Bulgarow w 1976 r będąc na kempingu :)

  17. Wioletta Makles napisał(a):

    Najbliższy tydzień spędzę w domu na zwolnieniu….wypróbuję ten przepis na pewno :-)

  18. Mariola Grzęda napisał(a):

    podkradam przepis na tablicę :) niedługo zrobię ;)

  19. Rache La napisał(a):

    Konrad Krasiński paaacz

  20. Patrycja Wolak napisał(a):

    A jaka ilość świeżych drożdży zamiast instant?

  21. Magda Skrzypczak napisał(a):

    Czy mogę zastąpić Jogurt naturalny jogurtem sojowym? Musze unikać nabiału

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *