Migdały w karmelu. Przekąska na dobry humor

29 października 2010, 15:11 | Desery Dla dzieci Kuchnia Przepisy | 18
Migdały w karmelu. Przekąska na dobry humor

Gdy pada, gdy smutno, gdy nudno i muchy w nosie, proszę mojego męża o przygotowanie migdałów w karmelu. Cały dom wypełnia się waniliowo-karmelowym zapachem, który sprawia, że wszystkie smutki i złe nastroje znikają w ciemnych kątach. Przestudzone migdały pachną i chrupią i nie można im się oprzeć. Spróbujcie.

Migdały w karmelu
100 g migdałów
½ torebki cukru waniliowego
5 łyżek cukru zwykłego
Na patelnię wsypać oba rodzaje cukru. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie lekko zmieniać kolor na złoty. Wsypać migdały, wymieszać i całość wyłożyć na pergamin. Poczekać do ostygnięcia.
Uwaga! Nie dotykać palcami i językiem, bo karmel jest naprawdę bardzo gorący!

Przepis pochodzi z mojej książki „Dzieciaki do kuchni, czyli rodzinne gotowanie”
Zdjęcia: Beata i Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

18 odpowiedzi na “Migdały w karmelu. Przekąska na dobry humor”

  1. ulcik napisał(a):

    oj mniam, wielkie mniam :) ja poproszę o kilka sztuk

  2. Kasia w kuchni♥♥♥ napisał(a):

    uUU mniam mniam..! :)

  3. Gosia napisał(a):

    uwielbiam!!!!dzieki za przepis,na pewno je popelnie ……
    Pozdrawiam weekendowo :)

  4. Robert Gutowski napisał(a):

    no już mi brak słów… :))) zachwytu!

  5. Beata Lipov napisał(a):

    Ooo, jakie miłe gronko łakomczuszków. Proszę się częstować.

  6. Usagi napisał(a):

    Znam je doskonale. Są przepyszne, choć ja wolę migdały w wersji na słono.
    Ale masz rację – na smutki nie ma nic lepszego niż migdały w karmelu.

    Pozdrawiam serdecznie

  7. Zaytoon napisał(a):

    Takie migdały są idealne do chrupania w pochmurne dni…

  8. magda napisał(a):

    Tak, są pyszne. I avsolutnie nie można się nim obszeć. Człowiek je je i je :)

  9. folkmyself napisał(a):

    Ależ proste w wykonaniu! Musze zrobic!

  10. Kamila napisał(a):

    Mamy taką tradycję rodzinną,że mój mąż zawsze od Mikołaja dostaje orzechowe przysmaki.
    Dziękuję za pomysł na tegoroczny upominek ;)

  11. Arvén napisał(a):

    Kocham migdały w karmelu ale nie przyszło mi do głowy, żeby je zrobić w domu…w dodatku tak niewielkim nakładem sił ;)

  12. Atria C. napisał(a):

    Przyznaję że są wciągające, ja robiłam ze skórką cytrynową:
    http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/10/pyszna-kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html

    I do tej pory mam co wyciągać z lodówki jak mnie bierze na słodkości:)

    Dobranoc!

  13. Karmel-itka. napisał(a):

    przekąska pierwszorzędna.
    uwielbiam takie małe kąski "na raz".

  14. majana napisał(a):

    Takie chrupiące migdały to musi być coś wspaniałęgo!:)

  15. asieja napisał(a):

    zapamiętam sobie przepis na taki cudny poprawiacz nastroju.

  16. klementyna napisał(a):

    Kiedyś kupowałam takie migdały z karmelem w puszce, ale nigdy genialnie nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić je samej:) Teraz pobiegnę do kuchni i zrobię:)

  17. Anonymous napisał(a):

    Witam
    Ciekawe czemu moje nie wyszły tak jak na zdjęciu. Moje to wielka sklejona bryła migdałowa

  18. Anna napisał(a):

    Zrobiłam parę minut temu i własnie zajadam:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *