Mini tarty razowe z jabłkami

28 marca 2011, 16:51 | Ciasta i ciasteczka Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia Przepisy | 23
Mini tarty razowe z jabłkami

Antonówki zimowe stały się pretekstem mojego dzisiejszego kulinarnego eksperymentu. Nabyłam je na ulubionym bazarku, gdzie pyszniły się już hiszpańskie truskawki i lekko zmęczone winogrona. Czas oczekiwania na owoce prawdziwe, dojrzałe i pachnące postanowiłam skrócić deserem wdzięcznym i prostym, zapraszam do spróbowania.

Mini tarty razowe z jabłkami
(porcja na 4 mini tarty)
ciasto:
140 g mąki pszennej razowej
4 łyżki cukru brązowego
80 g masła
1 jajko
nadzienie:
ok. 400 g jabłek (u mnie zimowe antonówki)
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru brązowego
łyżeczka cynamonu

Z mąki, masła pokrojonego w kostkę i pozostałych składników zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć do lodówki na 40 minut.

Jabłka obrać, pokroić w cząstki, dodać mąkę, cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części, każdy rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm. Uformować brzeg, a do środka włożyć cząstki jabłek. Tarty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem. Można też polać miodem.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Mini tarty razowe z jabłkami”

  1. dotblogg napisał(a):

    mniam! zainspirowana podążam w kierunku kuchni!;)
    uściski!
    J.

  2. Beata Lipov napisał(a):

    Miłego pieczenia :)

  3. Bramasole napisał(a):

    Piękne zdjęcia:) Jak zawsze padam z zachwytu:)
    Beatko gdzie można kupić taką misę z uchem, cudna jest..
    Aga

  4. Ineska napisał(a):

    Zdrowo i apetycznie :)
    Super, tego mi trzeba na wiosnę :)
    Pozdrawiam oraz zachęcam do wzięcia udziału w moim wiosennym Candy.
    http://jewellerybyagnieszka.blogspot.com

  5. Majana napisał(a):

    Cudne one są i na pewno pyszne. Ja lubię wszystko co z jabłuszkami:)

    Ślicznie wyglądasz i masz super fartuszek!
    Pozdrowienia:)

  6. Pauli napisał(a):

    chyba już wiem co dobrego zrobie w weekend! Te tarty wygladają zachwycająco i domyslam się, że podobnie smakują :)

  7. Karolina napisał(a):

    jabłka + kruche ciasto (które nie ma miliona kalorii :D) = uczta dla mojego podniebienia !
    dzięki wielkie ! :)

  8. Zaytoon napisał(a):

    Zdrowo, czyli wiosennie. Pysznie.

  9. Kasia napisał(a):

    piękne tarteletki! aż zatęskniłam za antonówkami :)

  10. kulinarne-smaki napisał(a):

    co ja bym dała, żeby teraz taką tartę zjeść

  11. aga i kaja napisał(a):

    Ohh jesteśmy zachwycone!
    Jakże tu już świątecznie…
    A tarty godne wypróbowania, skorzystamy.
    Kolejny numer Lawendowego Domu, piękny :)
    pozdrawiamy już całkiem słonecznie :)

  12. Praline napisał(a):

    Kolejny cudowny fartuszek ;)

  13. Gosia napisał(a):

    swietne sa,podobaja mi sie,takie wlasnie,jak lubie-rustykalne :)
    Pozdrawiam :)

  14. Oh.banty napisał(a):

    Lubię przeglądać Twoje przepisy i zdjęcia bo lubię gotować i piec a jestem obecnie na diecie (do kuchni wstęp wzbroniony). Takie przeglądanie mnie uspokaja a w głowie układam listę receptur do wypróbowania. Serdecznie pozdrawiam
    Banty

  15. Mammamisia napisał(a):

    Beatko cudne zdjęcia. Tarty się prezentują wspaniale. Cudny fartuszek. A Ty Beatko wyglądasz wspaniale wiosennie, promiennie.

  16. mini-ma-listka napisał(a):

    Cudownie! Uwielbiam Lawendowy Dom. Trafiłam na niego przez Irmina Style i już na pewno będę stałą bywalczynią. Choć mój blog jest trochę poza tematem kulinarnym to i tak zapraszam do siebie. Niedługo będzie sporo kosmetycznych ciekawostek.
    mini-ma-listka.blogspot.com

  17. Decomanufaktura Pracownia - biżuteria z sutaszu napisał(a):

    Świetny blog, apetyczne przepisy i cudne zdjęcia :)
    Jestem zachwycona :)
    Pozdrawiam wiosennie
    Ewa

  18. Stefania napisał(a):

    E' tutto delizioso nel tuo blog, ciao

  19. ewamaison napisał(a):

    cudowne te tarty mini ale tak jak powiedziałam już kiedyś, klimat tego Pani gotowania powoduje, że się chce to robić. Na mnie bardzo działają kolory, fartuch – niby nic a dodaje radości całemu przedsięwzięciu…niebieskie sito – wszystko daje nadzieję, słońce, radość życia i kuchcenia…dzięki takim osobom jak Pani nawet ja zaczęłam spędzać więcej czasu w kuchni – w co moja siostra nie może wciąż uwierzyć

  20. abbra napisał(a):

    Smakowicie wyglądają ! Aż chce się sięgnąć i skraść jedną :)

  21. Beata Lipov napisał(a):

    Bramasole, micha z Duki, stara kolekcja.
    Ineska, dziękuję za zaproszenie.
    Majanko, ja też uwielbiam jabłka. Fartuszki to moja słabość.
    Pauli, jeśli lubisz razowe wypieki, to będą Ci smakować.
    Dziewczyny, ja wciąż szukam zdrowych pyszności i czasami znajduję :)
    Aga i Kaja, dzięki za miłe słowa
    Dziękuję Wam dziewczyny, jesteście moją siłą!

  22. Mona napisał(a):

    hmm, wszystko co mini jest dobre na wiosnę ! Jabłka uwielbiam , ale te polskie , stare odmiany, pomału wracają do ogrodów dzięki małej grupie sadowników..Własnie dziś napisałam post-wspomnienie o wakacjach na wsi…Pozdrawiam

  23. Balbina napisał(a):

    raz zrobiłam ciasto na pizze z maki razowej, wyszła totalna, porażająca katastrofa i teraz się boje razowych mąk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *