Miodowe batony energetyczne

30 czerwca 2017, 14:30 | Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 13
Miodowe batony energetyczne

Często pytacie skąd biorę tyle energii do działania. Na co dzień staram się dostosowywać moją dietę przede wszystkim do pory roku i tego, co aktualnie oferuje natura. Latem to oczywiście przede wszystkim warzywa i owoce w najróżniejszych postaciach. Czerpię z tego bogactwa pełnymi garściami o czym czytelnicy Lawendowego Domu wiedzą doskonale, gdyż moimi kulinarnymi doświadczeniami regularnie się tu dzielę. Ale czasami mam ochotę na coś zupełnie odmiennego, szczególnie wtedy, gdy potrzebuję mocy na przepełniony aktywnościami dzień. Dlatego powstały oto genialne w smaku miodowe batony, pełne uprażonych wcześniej migdałów i orzechów zatopionych w miodowo-maślanym karmelu, z niespodzianką w postaci chrupiącej kołderki z Mlekołaków Miodo Kółka, czyli płatków śniadaniowych Lubella z pełnoziarnistej mąki pszennej oraz miodu. Brzmi pysznie, wygląda obłędnie, pachnie nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje. Moje batony pokroiłam na dość małe porcje, gdyż dają naprawdę nieziemskiego kopa, a ze wszystkim, także z nagłym przypływem energii nie należy przesadzać ;) Moje batony o bogatym składzie w postaci orzechów, migdałów, naturalnego masła, miodu i pełnoziarnistych płatków śniadaniowych dają mnóstwo pozytywnej energii i mocy na cały dzień. To tyle – czas zawinąć rękawy i wziąć się do roboty :)

Miodowe batony energetyczne

100 g migdałów

50 g orzeszków ziemnych

230 g cukru

100 g masła

3 łyżki płynnego miodu

60 g Lubella Mlekołaki Miod Kółka

  1. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Migdały i orzechy wsypać na patelnię i lekko uprażyć.
  3. Następnie przestudzić i posiekać ręcznie lub z pomocą blendera.
  4. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać masło i miód.
  5. Podgrzewać ok 5 minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą i delikatnie zbrązowieją, a znad garnka zacznie się unosić lekko karmelowy zapach.
  6. Dodać migdały i orzechy i gotować jeszcze 4 minuty, nie zapominając o mieszaniu.
  7. Przelać masę orzechowo-karmelową do foremki.
  8. Na wierzch wysypać Mlekołaki Miodo Kółka, lekko docisnąć widelcem.
  9. Odstawić do zastygnięcia.
  10. Następnie wyjąć na deskę i pokroić na porcje. Smacznego :)

Wpis powstał we współpracy z marką Lubella

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Miodowe batony energetyczne”

  1. codojedzenia napisał(a):

    Pomysł fajny, może trochę za słodko ale od czasu do czasu można sobie pozwolić

  2. Kacper Budziłowski napisał(a):

    No świetne są! ❤️

  3. Ewa Maison napisał(a):

    No i pięknie ! Szybko i smacznie

  4. Super i fajny blog Ewa…

  5. Maggie Bidej napisał(a):

    Mmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmm mmmmmmmmmmm. <3

  6. Aga Lan napisał(a):

    Uwielbiam Cię :D

  7. Anna Malik napisał(a):

    Syrop glukozowy. Tłuszcz palmowy. W składzie. Fujjjj

  8. Julitta napisał(a):

    Zgadzam się z Anna w stu procentach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *