Miodowy sorbet z malin i nowa odsłona znanej herbaciarni

30 czerwca 2011, 11:28 | Bezglutenowe Desery Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia Przepisy | 24
Miodowy sorbet z malin i nowa odsłona znanej herbaciarni

Czy lato Was rozleniwia? Mnie trochę tak, choć przyznam, że to zwykle latem mam najwięcej pracy i staram się wykorzystać maksymalnie możliwości, które znienacka się pojawiają. Mam swoje sprawdzone sposoby na zapracowane lato. W kuchni minimum wysiłku. Dania lekkie i szybkie, ale to wiecie, bo takie właśnie proponuję Wam na moim blogu. Dom ubieram wakacyjnie. Na salony weszły marynarskie klimaty, na tarasie czekają leżaki. Bo kto powiedział, że pisać muszę przy biurku? W cieniu parasola, w kapeluszu i z okularami na nosie, sącząc letnie napoje z listkiem mięty z ogródka pracuje mi się o niebo lepiej.
Dziś zaglądam na stronę Klubu Miłośników Dobrej Herbaty, a tam niezwykła, wirtualna herbaciarnia kusi, żeby wejść. Na odświeżonej stronie, w moich ulubionych odcieniach błękitu, znaleźć można zaskakująco dużo propozycji przepisów na herbatę mrożoną. Herbata na upały, tropikalna, przy ognisku, na letni wieczór i ta, która podoba mi się najbardziej, herbata do ogrodu. Mrożona herbata jaśminowa z odrobiną jabłkowego soku. Do wypróbowania, koniecznie! Popijając przyjemnie chłodny napar można się wybrać na małą wycieczkę „Szlakiem herbaty”, narysować swój komiks lub spróbować rozwikłać zagadkę magicznego logo. Zapraszam, choć, wiem, że dla wielu z Was, to dobrze znany adres: www.klub.dilmah.pl

Dziś niezwykle prosty przepis na sorbet, który można przygotować z dowolnych owoców jagodowych. Nie ważne, czy to sorbet, czy mrożona herbata, najważniejsze, że mamy lato i cieszmy się nim w pełni.

Miodowy sorbet malinowy

300 g malin
3 łyżki miodu
1 łyżka soku cytrynowego

Maliny zmiksować z miodem i sokiem cytrynowym. Przetrzeć przez gęste sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na ok. godziny. Następnie zmiksować na puszystą masę i ponownie włożyć do zamrażalnika na 1,5 godziny. Proces miksowania powtórzyć jeszcze raz. Przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażalnika i zostawić na chwilę na kuchennym blacie.
Podobnie można przygotować sorbet z truskawek, jagód lub innych owoców jagodowych.

Życzę smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

24 odpowiedzi na “Miodowy sorbet z malin i nowa odsłona znanej herbaciarni”

  1. burczymiwbrzuchu napisał(a):

    Piękne zdjęcia :) Uwielbiam takie wakacyjne, domowe sorbety i uważam, że są o wiele smaczniejsze niż wszystkie gałkowane, na patyku i kręcone włosko-polskie lody.

  2. Julka napisał(a):

    Fotki są wyjątkowo smakowite;) Mi an stronie klubu miłośników dobrej herbaty najbardziej podoba się opcha zrobienia komiksu i przepisy na różne rodzaje herbaty mrożonej:)

  3. Czarownica napisał(a):

    Az mi slinka pociekła ;) musze sprobować zrobic taki sorbet, na pewno jest pyyyszny :)

  4. desperate napisał(a):

    Piękne i apetyczne.
    Następna rzecz do zabrania ze sobą w góry zapisana w zeszycie. ; D

  5. martenka napisał(a):

    Mmmm, ale pychota! Chętnie skorzystam z przepisu i sama taki sorbet zrobię :)

  6. Ola napisał(a):

    mnie lato zdecydowanie rozleniwia, dlatego też zachwycona jestem prostotą przygotowania tego szalenie różowego sorbetu :)

  7. Zaytoon napisał(a):

    Orzeźwiająca kwintesencja lata… Gdyby tylko słońce zechciało się pokazać! :)

  8. Nath napisał(a):

    mniam , mniam, pyszotka

  9. Duś napisał(a):

    Malinowy sorbet malinowym marzeniem Dusi :) a podany ze ślicznym kwiatuszkiem powoduje ze rozpływam się w bajecznej krainie

  10. Asia napisał(a):

    ah marzy mi sie taki :)))

    pozdrawiam, i zapraszam do siebie

  11. Majana napisał(a):

    Jejku,jak cudownie wygląda ten sorbecik. Malinkowy – z pewnością by mi smakował. Cudo!
    Piekne zdjęcia :)

  12. tabu napisał(a):

    smakowicie i kusząco… pozdrawiam serdecznie równie rozleniwiona i z tarasu:)

  13. Cynthia napisał(a):

    Już same zdjęcia są wyjątkowo apetyczne :) Przepis na pewno wypróbuję bo na upalne, letnie dni to idealny deser! Pozdrawiam :)

  14. Joon napisał(a):

    Zdjęcia zdecydowanie zachęcają do zrobienia takiej pyszności! Muszą wspaniale orzeźwiać w letnie, upalne dni.. :)

  15. Anonymous napisał(a):

    Piękne zdjęcia :) Szkoda że nie można tego sorbetu wyjąc wprost z fotografii :) Osobiście uwielbiam takie smaczne propozycje :) A co do strony klubu miłośników dobrej herbaty to jest po prostu urzekająca :)

  16. Agata/Joanna napisał(a):

    Wygląda pysznie cukierkowo :)
    Bardzo podoba mi się stylistyka tego bloga i gazetki. Pozdrawiam!
    Agata

  17. AW napisał(a):

    Ale pyszności a ja się już nie mogę doczekać kiedy miodowy sorbet z malinami i lawendowym wrzecionem w moim domu zagości:) .

    mam nadzieje ,że potrzebne dane dotarły do Pani .

  18. Sisters4cooking napisał(a):

    Piękne zdjęcia. Nie mogę się nigdy napatrzeć, tak tu pięknie :)

    Pozdrawiam!

  19. Poradnik domowy napisał(a):

    Sorbet wygląda super a ja akurat mam maliny w lodówce wiec z przepisu na pewno skorzystam!

  20. Beata Lipov napisał(a):

    Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję :)
    burczymiwbrzuchu, masz rację. W dodatku są proste w przygotowaniu.
    Julka, bardzo mi się na nowa strona klubu podoba.
    Czarownico, desperate, martenka, Cynthia, Joon, Poradnik Domowy – do dzieła!
    Olu, ja jestem mistrzynią prostoty :))
    Zaytoon, a jak się wreszcie pokarze, to będziemy gotowe :)
    Nath, Duś, Majanko, tabu, widzę, że Wy też malinowe łakomczuchy, jak ja.
    Agata/Joanna, sisters4cooking dziękuję serdecznie i zapraszam częściej.
    AW, wszystko doszło i poszło :)
    Dziękuję jeszcze raz za Wasze komentarze i mocno Was ściskam!

  21. anials napisał(a):

    Witam serdecznie – podczytuję od dawna, bo uwielbiam prostą i odkrywczą kuchnię.
    Nie wiem czy komentarz zostanie jeszcze przeczytany tak późno, ale jeśli mogę to do lodów i sorbetów polecam maszynkę Tchibo – wlewa się składniki i masa robi się "sama". Moją w okresie letnim używam co tydzień! Jedyna uwaga – produkty Tchibo są dostępne przez tydzień i ewentualnie w kilka tygodni później. Maszynka do lodów była właśnie w wydaniu kuchennym w zeszłym tygodniu, dlatego daję znać od razu.
    Serdeczności
    Ania

  22. desperate napisał(a):

    Zrobiłam! Ale to jest pyszne.
    Dziękuje za przepis.

  23. Anonymous napisał(a):

    Przepyszny przepis :)) zrobilam go dopiero dwa razy a już się uzależniłam… ;P co do klubu miłośników herbaty to naprawde fajna stronka ;) przejrzysta i zrobiona z gustem :)) powiem szczerze ze scrapbook mnie zafascynował :) Dilmah jednak wie co dobre :D

  24. […] Prawie praski sorbet malynowy (inspiracja – Lawendowy Dom) […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *