Mistrzowska sałatka ziemniaczana!

23 lipca 2014, 07:53 | Bezglutenowe Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 59
Mistrzowska sałatka ziemniaczana!

Skromnie napiszę, że jestem mistrzynią ziemniaczanej sałatki. Młode ziemniaczki, ogórki małosolne, chrupiąca czerwona cebulka, pachnący koperek i ten obłędny sosik,  od którego wszyscy moi przyjaciele oraz znajomi dostają pozytywnego szału. Poza sezonem zamiast ogórków małosolnych z powodzeniem używam zwykłych kiszonych i wybieram ziemniaki odmian sałatkowych – twardych, o małej zawartości skrobii. Po ugotowaniu nie rozpadają się i można je kroić w plastry lub kostkę. To co, spróbujecie?

sałatka ziemniaczana

Mistrzowska sałatka ziemniaczana

500 g młodych ziemniaków

4 ogórki małosolne

1 czerwona cebula

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka dymki

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

3 łyżki oleju

sok z połowy cytryny

sól

  1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, następnie odlać, ostudzić i pokroić w plasterki.
  2. Ogórki i cebulę również pokroić.
  3. Koperek i dymkę posiekać, dodać do pozostałych składników sałatki.
  4. Wymieszać miód i musztardę, dodać stopniowo olej, a na końcu sok z cytryny.
  5. Sos doprawić solą i zalać nim sałatkę.
  6. Delikatnie wymieszać i lekko schłodzić przed podaniem. Pyyyycha!

sałatka ziemniaczana_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

59 odpowiedzi na “Mistrzowska sałatka ziemniaczana!”

  1. Lilla napisał(a):

    Mniam, mniam…pychota , na pewno zrobię na sobotniego grila. Do tej pory robiłam sałatkę ziemniaczaną ze świeżym ogórkiem i koperkiem, ale ta wydaje mi się taka bardziej wyrazista

  2. Kaśka napisał(a):

    zrobiłam dzisiaj! wyszła pyyyyszna!

  3. Basia napisał(a):

    absolutna rewelacja. Zjadłam połowę zanim schowałam do lodówki…a pewnie po pobycie w lodówce będzie jeszcze smaczniejsza :)

  4. kasia napisał(a):

    Wlasnie ja robie:-) sosik jest pyszny, a calosc? Napisze jak skosztujemy. Pozdrawiam

  5. Lilla napisał(a):

    Zrobiłam i jest po prostu superrrr!!!! Na początku wydawała mi sie trochę za słodka ale jak postała w lodówce i przeszła smakami okazała się hitem grila. Wielkie dzięki za wspaniały przepis.

  6. karovim napisał(a):

    Jaka jest najlepsza musztarda do tej sałatki???

  7. Cu-Kinia napisał(a):

    Wygląda bardzo smakowicie! Czekam na młode ziemniaki lub chociaż dymkę;) Dziękuję za tego bloga-od niedawna zaglądam do niego częściej i.. dobrze mi tu! :)

  8. Ewe Kamińska napisał(a):

    robiłam ją już milion razy z Twojego przepisu, jest super :)

  9. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    Robie podobna ale z majonezem i jogurtem i gora wielka natki pietruszki :) ale ta tez musze wyprobowac :)

  10. Magdalena Radajewska napisał(a):

    oo ja właśnie robię od kilku dni do pracy – w różnych konfiguracjach ( efekt zbyt dużej ilości ziemniaków na obiad ). Dziś właśnie taką miałam, a wcześniej z suszonymi pomidorami.. pycha :)

  11. Emilia Ryt-Josiek napisał(a):

    w Biedronce i Selgrosie widziałam już ogórki gruntowe, teściowa robiła już nawet małosolne więc twoje marzenia o malosolniakach są na wyciągnięcie ręki :D

  12. Basia Zajączkowska napisał(a):

    U nas na bazarku małosolne już w sprzedaży – pychota :)

  13. Joanna Pachniewska napisał(a):

    Tylko z Twojego przepisu! <3

  14. Krystyna Jaworska napisał(a):

    ja już od paru tygodni pędzę małosolne;-))))

  15. Anna Jaworska napisał(a):

    Przedwczoraj w warzywniaku kupiłam gruntowe i wstawiłam małosolne. Juz prawie zjedzone

  16. Joanna Malczewska napisał(a):

    Też bym skonsumowała .. ja tu na granicy polsko-niemieckiej to kartoffelsalad się znajdzie :)

  17. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    A ja miałam ziemniaczki z ogórkami kiszonym, czosnkiem niedźwiedzim i olejem lnianym. Smak bossssski

  18. Lolla napisał(a):

    Fajna :) Muszę spróbować z ogórkami małosolnymi, bo je kocham! Dzięki za inspirację :) Ja daję też musztardę i cytrynę, ale do tego oliwę. W mojej jest też ocet balsamiczny i oliwki, nie ma kopru, tylko cebula i szczypiorek, aha no i czosnek :) Czasem daję orzechy włoskie.

  19. Bożena Czerwińska napisał(a):

    Małosolne są u mnie na bazarze, zapraszam na Bemowo.

  20. Kornelia Rudawska napisał(a):

    Czytasz w moich myślach! Potrzebuję przepisu na cito i proszę, jak znalazł =D

  21. Katarzyna Wielgosz napisał(a):

    Narobiłaś mi smaka, też zrobię taką

  22. Katarzyna Wielgosz napisał(a):

    Na straganie są już ogórki na małosolne. Polecam, pyszne, chrupiące. Ja używam gotowej, suszonej mieszanki do kwaszenia.

  23. Gosia Lisiewicz napisał(a):

    Ja dorzucam do tego sos czosnkowy ;) uwielbiamy !

  24. ja obowiązkowo czarny pieprz i czasem zamiast ogórka nać selera, ale to już wariacja, bo lubię klasyczną

  25. Agnieszka Cichy napisał(a):

    No i teraz muszę przez Ciebie ugotować ziemniaki :-)

  26. Danuta Szukalska napisał(a):

    ogóreczki małosolne już są w sprzedaży, pyszności :)

  27. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Ziemniaczaną zjem każdą. I lepiej pilnuj słoika, bo go sobie przysposobię ;-)

  28. Aleksandra Brozyna napisał(a):

    pamietam ten smak ze stolowki swietlicy w podstawowce :)

  29. Wioleta Zagożdżon napisał(a):

    Ogórki gruntowe już w sprzedazy:)

  30. Barbara Paul napisał(a):

    robię często, jest boska i super pasuje do śledzika

  31. Lidia Wu napisał(a):

    Ona mi się mocno kojarzy z popularną przyprawą „magi” – i tak, wiem, że to czysta chemia.. Ale raz w roku mam nadzieję mnie nie zabije ;-)

  32. Iza Rynkowska napisał(a):

    U mnie nazywa się sałatką Bożeny Dykiel: mama ze 30 lat temu podłapała z jakiejś audycji radiowej: zamiast cebuli jest czosnek, sos majonezowy i jajka na twardo, caaaała fura zieleniny: koperku, pietruszki i drobnego szczypiorku. I od 30 lat nie traci na popularności….ale czas na zmiany: teraz sałatka będzie wg Twego przepisu…

  33. Edyta Burska napisał(a):

    O tej porze mlode ziemniaki to sama chemia :(

  34. Beata Sobczyńska napisał(a):

    Natalia Sobczynska

  35. Alora1 napisał(a):

    Sałatka przepyszna! Dzisiaj w pracy na drugie śniadanie:-))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *