Murzynek razowy

16 marca 2011, 15:35 | Przepisy | 14

Emocje w Lawendowym Domu sięgają zenitu. Zamykamy numer wiosenny, w poniedziałek premiera, a my powoli tracimy zimną krew. Jutro ostatni dzień głosowania na okładkę. Sprawa wydaje się przesądzona, ale wszystko może się zdarzyć.
Dla ukojenia nerwów piekę z rana różne zdrowe wypieki. Dziś był to murzynek w nietypowej odsłonie. W stu procentach pełnoziarnisty, bez dodatku tłuszczu, za to wzbogacony figami i suszonymi śliwkami. Ciasto marzenie, nie tylko dla tych, którzy marzą o zrzuceniu kilku kilogramów na powitanie wiosny. W dodatku szalenie proste.

tutaj

300 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
70 g fruktozy
240 ml mleka 0,5%
100 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
2 białka
2 łyżki kakao (użyłam odtłuszczonego)
2 łyżki dżemu słodzonego fruktozą (u mnie truskawkowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
po 8 suszonych fig i śliwek pokrojonych w kostkę

Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia. Owoce suszone wymieszać z dwiema łyżkami mąki. Resztę składników zmiksować. Dodać owoce, wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez ok. 55 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.

Jutro ostatni trop w naszej zabawie „Smaki i aromaty”, a w poniedziałek ruszamy!!!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

14 odpowiedzi na “Murzynek razowy”

  1. Doctor napisał(a):

    Świetny przepis! W wolnej chwili (szkoda ze ich tak malo…) muszę koniecznie upiec owego murzynka! :)

  2. gabraj napisał(a):

    Skoro to takie łatwe, to muszę wypróbować.Bardzo ciekawa jestem nowego numeru. Pozdrawiam.

  3. kabamaiga napisał(a):

    O to go muszę zrobić. Słodycze kocham, a kilka kilo można przed wiosną zrzucić. Czekam na wiosenny numer bardzo, chyba nie muszę mówić dlaczego :)

  4. Zaytoon napisał(a):

    Samo zdrowie! W dodatku tak pyszne i słodkie!

  5. peggykombinera napisał(a):

    od kiedy zakopałam się po uszy w kodeksach i komentarzach ciągle jestem głodna… a Twój murzynek… wygląda cudnie. Podczas nauki uwielbiam "skubać" takie cuda. Przypomina mi się dzieciństwo. Podczas nauki "skubała" ciasta, śląski chleb :)
    Trzymam kciuki, by finalne przygotowania poszły zgodnie z planem:) zobaczysz. Wszystko będzie idealnie :)
    nie mogę się już doczekać wiosennego wydania:)
    całuję Cię

    Ps. trzymaj kciuki za mnie.
    Trzęsę się już ze strachu :O

  6. bieleszka napisał(a):

    chmmm… wygląda pysznie!

  7. karolka napisał(a):

    Przepis jest jak dla mnie rewelacyjny. Koniecznie musze upec tego murzynka.
    pozdrawiam

  8. Majana napisał(a):

    Alez piękny ten murzynek Beatko! Wygląda przepysznie,mniam:)
    Pozdrowienia:)

  9. Grażyna napisał(a):

    Bardzo ciekawy przepis :)

  10. Polka napisał(a):

    Beato czyżbyś była na diecie? :)))
    Super przepis!!

    PS Beatko wysyłam zaraz maila mam nadzieję, że będziesz mogła mi pomóc :)

  11. Mona napisał(a):

    no to wlaściwie mąka biała może zniknąć..juzwszystko możemy zrobić z mąki razowej :) Pozdrawiam przy okazji św. Patryka ! dzis na zielono !

  12. Beata Lipov napisał(a):

    Prawda, że fajne? Zdrowe i smakowite. Peggykombinera, trzymam!
    Polka, jestem, jestem, ehhh.
    Majanko,karolka i wszystkie pozostałe dziewczyny, pozdrawiam serdecznie!!!

  13. Bela napisał(a):

    Ślinka mi cieknie, muszę wypróbować!:)

  14. Polka napisał(a):

    To trzymam kciuki! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *