Nacinane pieczone ziemniaki które zwalą cię z nóg!

12 stycznia 2015, 10:49 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 10
Nacinane pieczone ziemniaki które zwalą cię z nóg!

ziemniaki_3Chrupiące, gorące i wbrew pozorom proste do wykonania dzięki sprytnemu patentowi na krojenie. No bo jak pokroić kilogram ziemniaków w cieniutkie plasterki, tak, by skórka od spodu pozostała nienaruszona? Wystarczy położyć ziemniaka na drewnianej łyżce i sprawa okazuje się bardzo prosta. Spójrzcie, jak to wygląda na zdjęciu.

ziemniakiNacinane pieczone ziemniaki z sosem ziołowym

kg ziemniaków podobnej wielkości

4 łyżki oleju

sól

na sos ziołowy:

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 pęczka dymki

1 ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

Ziemniaki w skórkach wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą i odłożyć, żeby wyschły. Naciąć w plasterki szerokości 1-2 mm, tym cieniej, tym lepiej., korzystając z patentu z łyżką. Ułożyć na blasze do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować olejem, doprawić solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C  (z funkcją góra, dół, termoobieg) i piec ok. 45 minut, aż się dobrze przyrumienią i będą miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości i odmiany ziemniaków. W tym czasie przygotować sos. Posiekać zioła, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać zioła, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Doprawić solą. Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika i podawać z sosem.

 

ziemniaki_4

ziemniaki_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Nacinane pieczone ziemniaki które zwalą cię z nóg!”

  1. Ewa napisał(a):

    smakowicie wyglądają… gdyby nie to, że staram się ograniczać ziemniaczki, chętnie bym wypróbowała :)

  2. Margo Gosia Stachurska napisał(a):

    Uwielbiam takie ziemniaki. Ja przed pieczeniem wciskam plasterki czosnku gdzieniegdzie z takie ziemniaczki plus smaruję oliwą lube masełkiem :-)

  3. anna napisał(a):

    Dzień dobry, mam pytanie nt lemon curd -po raz drugi go zepsułam zamiast gładkiego kremu (udał się za pierwszym razem) wychodzi mi „coś” o konsystencji budyniu, gdzie popełniam błąd? dziękuję serdecznie za odpowiedź

  4. Iwona F napisał(a):

    Mniam! Zapisuję do wypróbowania! :)

  5. Gosia napisał(a):

    Wyglądają wspaniale. A ja akurat mam piękne ziemniaczki i szukam pomysłu na jutrzejszy obiad. Będę robić i dam znać, jak wyszły, choć jestem pewna, że będą pyszne :)

  6. Góral napisał(a):

    I tego szukałem, dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *