Najbrzydsze owsiane ciastka na świecie – z jagodami i malinami

16 lipca 2015, 10:40 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 36
Najbrzydsze owsiane ciastka na świecie – z jagodami i malinami

ciastka-owsiane-z-jagodami

W kategorii brzydalów mają u mnie pierwsze miejsce. Ostra konkurencja to ciacha z  truskawkami, na które przepis znajdziecie tu. Ale jak wytłumaczyć fakt, że zaraz po upieczeniu i osiągnięciu temperatury nie grożącej poparzeniem, zniknęły z talerzyka w kuchni w ciągu 7 minut? Cuda, moi mili cuda. Wielkie, mega jagodowe ciacha owsiane polecają się państwa uwadze :)

ciastka-z-jagodami_3

ciastka-z-jagodami_2

Najbrzydsze owsiane ciastka na świecie – z jagodami i malinami

200 g jagód

100 g malin

200 g płatków owsianych

50 g migdałów

120 g mąki pszennej i trochę do podsypania

80 g brązowego cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

80 ml oleju

200 ml mleka roślinnego (ew. maślanki)

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Owoce umyć, dokładnie odsączyć na sitku. Do blendera wsypać płatki i migdały. Zmiksować na proszek. Wsypać do miski, dodać mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. Wlać olej i mleko, wymieszać metalową łyżką, żeby składniki lekko się połączyły, wtedy dodać maliny i delikatnie zagnieść ciasto. To ciasto nie lubi dokładnego wyrabiania. Powinno być grudkowate i jakby niedokończone. Jeśli jest bardzo klejące, podsypać jeszcze odrobiną mąki. Wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu położyć jagody i lekko je wgnieść w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.

ciastka-z-jagodami

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

36 odpowiedzi na “Najbrzydsze owsiane ciastka na świecie – z jagodami i malinami”

  1. Kamila Cwołek napisał(a):

    A ja z jogurtem naturalnym dziś :-)

  2. Fooder napisał(a):

    zjadamy!

  3. Agnieszka Kuczyńska napisał(a):

    Wyglądają ładnie, nie wiem co od nich chcesz:))

  4. Danuta Górnicka napisał(a):

    One są miękkie?

  5. Odcienie Kuchni napisał(a):

    Jakie brzydale? Wyglądają niezwykle apetycznie :)

  6. Natalia Mogiłko napisał(a):

    co myślisz aby dodać inną mąkę?

  7. Magdalena Dorosz napisał(a):

    my znowu muffinki :D

  8. Barbara Gutt napisał(a):

    Właśnie wczoraj zebrałam-prawdziwe,górskie :D na pewno będę zajadała z musli na śniadanie i zrobię racuszki :)

  9. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Ja się nie zgadzam :) są śliczne , sielskie i bardzo eco ;) i zapewne smakują nieziemsko <3 smacznego :)

  10. happyliving.pl napisał(a):

    Nie kuś Beatko, nie kuś… ;)

  11. Malgorzata Dawiec napisał(a):

    Czy mrożone jagody tez mozna wrzucić?

  12. Young Wife napisał(a):

    Może i najbrzydsze, ale za to jakie fotogeniczne!

  13. Natalia Mogiłko napisał(a):

    Moja wersja z małą modyfikacja: ksylitol Sante zamiast cukru i mąka Orkiszowa zamiast pszennej :-)

  14. Karoli zdaniem napisał(a):

    Aż mi zapachniało babci pierogami! :))) a ciacha wyglądają wyjątkowo apetycznie! Nic tylko wcinać!

  15. Słodkie okruszki napisał(a):

    A ja wczoraj upiekłam waniliowe ciasteczka z jagodami :) Moje maleństwo cieszyło się strasznie. Pozdrawiam

  16. kate napisał(a):

    Dzień dobry. Mam pytanie jakiej konsystencji powinno być ciasto przed wyłożeniem na blasze? Pytam bo zrobiłam, niestety ciasto było bardzo rzadkie i klejące (nie moglam nic uformowac ;))wiec dodałam mąki ale musiałam dodać jej jeszcze przynajmniej raz tyle co w przepisie. W smaku dobre wyszło ale po czasie mam wrażenie, ze twarde bardzo się zrobily:).
    Może jakieś pomysły co złe zrobiłam? ;)
    No i dziękuję za odpowiedź.
    P.s. bardzo lubię Pani bloq:).

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Ciasto jest klejące i dość rzadkie, trudno się je formuje, dlatego ciacha są takie brzydkie i smaczne ;)

  17. Ewelina napisał(a):

    Najlepsze ciastka ma swiecie!:) Super przepis! Pozdrawiam, Ewelina

  18. Ewelina napisał(a):

    Najlepsze ciastka ma swiecie!:) Super przepis! Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *