Najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków

12 stycznia 2016, 13:16 | Bezglutenowe Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 86
Najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków

Muszę dodać, że jest to najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem cienkich plasterków czerwonej cebuli, soczystych ziaren granatu, chrupiących chipsów z jarmużu, koziego sera i najlepszego sosu na świecie, jaką kiedykolwiek jadłaś. To co, masz ochotę? Jeśli tak, to dzień wcześniej upiecz w piekarniku buraki w skórce. Piekę zazwyczaj 2-3 kg na raz, bo potem takie buraki przydają się jako dodatek do zimowych dań. Możesz z nich zrobić pyszne burgery lub pożywną sałatkę do pracy lub bohaterkę dzisiejszego wpisu.

zimowa-salatka-z-pieczonych-burakow-przepis_07

zimowa-salatka-z-pieczonych-burakow-przepis_05

Najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków

sałatka:

3 upieczone w skórce buraki średniej wielkości

1/2 czerwonej cebuli

50 g sera koziego

ziarna wyłuskane z połowy granatu

chipsy z jarmużu (przepis tu)

sos:

1/2 ząbka czosnku

1/4 łyżeczki soli

łyżeczka musztardy gruboziarnistej

2 łyżeczki miodu

4 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

  1. Buraki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzu.
  2. Cebulę pokroić w piórka, położyć na burakach.
  3. Dodać pokrojony w kostkę ser.
  4. Całość posypać granatem i chipsami z jarmużu.
  5. Przygotować sos. Do moździerza włożyć czosnek i sól.
  6. Rozetrzeć na papkę.
  7. Dodać musztardę i miód.
  8. Energicznie utrzeć, a następnie stopniowo dolewać oliwę, nie przerywając ucierania.
  9. Na koniec doprawić sokiem z cytryny.
  10. Wymieszać i polać sałatkę.

 

zimowa-salatka-z-pieczonych-burakow-przepis_02

Taką sałatkę możesz też przygotować w wersji na wynos, np. do pracy. Smacznego :)

zimowa-salatka-z-pieczonych-burakow-przepis_09

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

86 odpowiedzi na “Najlepsza na świecie zimowa sałatka z pieczonych buraków”

  1. Justyna Wiśniewska napisał(a):

    Uwielbiam buraki, uwielbiam serek kozi. Jutro biegnę po składniki!

  2. Sandrynka - hand made napisał(a):

    ooo, wygląda to niezmiernie ciekawie :)

  3. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Bardzo apetyczne zdjecie :* niestety z produkcja musze poczekac bo jedyny rozsadny sklep „wewsi” zamkneli i burakow brak

  4. Monika Morawska napisał(a):

    Buraki, jarmuz, kozi ser, kazda z tych rzeczy jest przepyszna a wiec mix doskonaly! Uwielbiam :)

  5. Grażyna Mat napisał(a):

    Po prostu magia. Dziękuję za przepis, tego mi było trzeba. :)

  6. Wioletta Makles napisał(a):

    Wygląda smakowicie

  7. Joanna Malczewska napisał(a):

    Bardzo lubię kombinację serka koziego z czerwonym buraczkiem uprażonym dla smaczku :)

  8. Marta Skrzypkowiak napisał(a):

    Jadamy podobna często ;-) hit!

  9. Jadwiga Witulska napisał(a):

    Od razu zglodnialam. ..:)

  10. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    :) oj i znowu pyszności :) ja to chyba zamieszkam w kuchni ;) jeszcze znalazłam przepis na placuszki bananowe na blogu i oczywiście koniecznie muszę upiec ten jarmusz i spróbować podać go z humusem :) super przepis dziękuję :)

  11. Marzena Domagalska napisał(a):

    Napewno zrobię ale mam pytanie czy inny ser moze być ?

  12. Marzena Domagalska napisał(a):

    Jarmuz tez kupiłam napewno to zrobię … jutro koniec detoksu nareszcie huraaa ;)

  13. Karina Jakubowska napisał(a):

    Buraki.. uwielbiam ☺

  14. Monika Hampel napisał(a):

    Szczerze nie jadłam jeszcze jarmurzu i nie wiem czemu jakoś mnie nie ciągnie do niego wiem wiem na diecie powinnam się nim zajadać

  15. Paulina Szydło napisał(a):

    Musi być pyszna!

  16. Sylwia Arasimska napisał(a):

    czytałam z apetytem aż do koziego sera. Ogromnie żałuję, ale nie potrafie go przełknąć. I nie wiem jak to jest, że komuś smakuje. Zadziwia mnie to, bo ma okropnie specyficzny smak. Może obędzie sie bez sera koziego? :)

  17. Magda Z napisał(a):

    Beatko, a jak i ile przechowujesz resztę upieczonych buraków?

  18. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    A my zrobiły smycze weganska sałatkę z gotowanych buraków, tez pycha:)

  19. Kwiatów Obfitości napisał(a):

    ojjj lubie takie salatki ale zamiast koziego sera dal fete hihi

  20. Małgorzata Stosio napisał(a):

    A ten kozi ser to jaki? w kostce jak żółty czy raczej taki kremowy? Możesz rzucić firmą plissss? :)

  21. Pau Elegancka Tracz napisał(a):

    uwielbiam sałatki na bazie buraczków, jeszcze nie robiłam z granatem, za to z prażonymi nasionami: dynia, słonecznik

  22. O MATKO TRZECH,jak mnie rozdrażniłaś na noc tym zdjęciem,tzn.moje smakowe preferencje …. i co ja teraz zrobię

  23. Agnieszka Parysek napisał(a):

    Pysznie wygląda!

  24. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Czy mozna zamiast pieczonych burakow uzyc gotowanych do tej salatki.

  25. Marzena Domagalska napisał(a):

    Jak długo należy piec buraczki w piekarniku i jaka temperatura ?? Czy te buraki w całości sie piecze czy pokrojone ?? Dziekuje

  26. Edyta Edyta napisał(a):

    Wspaniała :)

  27. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    :) mam jeszcze jedno pytanie Czy jarmusz moża upiec pomocą oliwy a nie oleju?

  28. Dominika napisał(a):

    Ja robię inną sałatkę z pieczonym burakiem, tj. buraki pokrojone w plastry, rukola, ser feta ew. kozi, prażone orzechy wloskie i dressing miodowo-musztardowy, pychotka😃

  29. Paździurek Agnieszka napisał(a):

    Na Ciebie zawsze mogę liczyć :). Miłego dnia :)

  30. Monika Szwabińska napisał(a):

    Czy buraki pieczemy w folii??? W ilu stopniach?? Jak dlugo mozna przechowywac pieczone buraki w lodówce???pozd

  31. Sunny Mealing napisał(a):

    Вкусно!

  32. Emilia Sławecka napisał(a):

    Zrobi sie , dziękuje

  33. Zielenina napisał(a):

    pieczone buraki rządzą!

  34. Małgorzata Zawadzka napisał(a):

    Zrobiłam! Teraz nie wiem, czy zjeść sama, czy zostawić dla innych… Baaardzo dobra! :)

  35. Magda napisał(a):

    Sałatka jest pyszna, piekę już buraki drugi raz w ciągu kilku dni aby ją zrobić:)

  36. Wiola napisał(a):

    Przepyszne!!! Wielkie dzięki za podzielenie się przepisem :) :) :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *