Najlepsza owsianka na koniec lata. Zacznij dobrze dzień!

29 sierpnia 2016, 09:24 | Desery Kuchnia Wegetariańskie | 22
Najlepsza owsianka na koniec lata. Zacznij dobrze dzień!

Moja owsianka jest najlepsza na świecie. Prawdopodobnie powiesz to samo o swojej, ale jeśli wciąż szukasz sprawdzonego przepisu na szybką, zdrową i super smaczną owsiankę, to polecam moją. Jem ją dzień w dzień, od lat. To chyba wystarczająca rekomendacja, żeby spróbować, prawda? Dlaczego jest najlepsza? Bo jest lekka, błyskawiczna, w moim wypadku także wegańska i można ją z łatwością dostosować do indywidualnych upodobań smakowych. Ilości w tym przepisie potraktuj orientacyjnie. Możesz sobie dodać więcej płatków. Możesz dobrać takie owoce, na jakie aktualnie masz fazę. Ja w tej chwili zajadam się świeżymi figami. Poza sezonem zastępuję je figami suszonymi. Mój obowiązkowy dodatek to łyżka masła orzechowego. U nas jest to zawsze domowe masło orzechowe, na które prosty i błyskawiczny przepis znajdziesz tu. Owsianki nie gotuję. Płatki zalewam wodą, a gdy są już miękkie, dodaję mleko roślinne. Możesz użyć gotowego z kartonu, lub zrobić sobie domowe mleko kokosowe, osiane, migdałowe lub orzechowe. Przepisy na domowe mleko roślinne znajdziesz tu. Mojej owsianki nie dosładzam. Naturalna słodycz pochodzi z owoców. Jeśli jednak nie możesz sobie wyobrazić poranka bez słodkiego śniadania, dodaj do niej łyżkę ulubionego słodzidła. A teraz nie pozostaje nic innego, jak dobrze rozpocząć dzień, tydzień, czy co tam chcesz ;)

najlepsza-owsianka-przepis_03

najlepsza-owsianka-przepis_05

Najlepsza owsianka

4 łyżki płatków owsianych

100 ml wody

brzoskwinia

figa

maliny

200 ml mleka roślinnego

łyżka masła orzechowego

Płatki wsypać do miski i zalać wodą. Owoce umyć i pokroić. Ułożyć na płatkach. Zalać mlekiem, dodać masło orzechowe i od razu zajadać :)

najlepsza-owsianka-przepis_01

najlepsza-owsianka-przepis_02

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Najlepsza owsianka na koniec lata. Zacznij dobrze dzień!”

  1. Kasia napisał(a):

    I tego się nie gotuje? To jakiego rodzaju płatki owsiane to są?

  2. Patrycja Sadowska napisał(a):

    Omlet z cukinia. Jem praktycznie codziennie od 4 mcy ❤

  3. Asia Czort-Kubaja napisał(a):

    Jajeczko na miękko, rozlane na chlebku pełnoziarnistym , na którym jest już rozgniecione awokado oprószone solą i pieprzem – obłęd

  4. Jola Szyndlarewicz napisał(a):

    Owsianka z domowym masłem orzechowym, mlekiem …. i woocami:)

  5. Alicja Roman napisał(a):

    U mnie owsianka na mleku migdałowym przeważnie na drugie sniadanie :) pytanie: jaką masz moc ze nie ma problemu ze zrobieniem masła? :)

  6. Mamidami napisał(a):

    Jem oczami :P

  7. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Ja jak jest zimno jem jaglanke z owocami i wege jogurtem, a teraz objawami się awokado z malinowym pomidorami

  8. Wera napisał(a):

    Od dawna chciałam zacząć swoją przygodę owsianka, ale jakoś jej smak mi nie podchodzi. Jednak jak zrobiłam według Twojego przepisu, to muszę przyznać, że na prawdę mi smakuje ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *